19 października 2013

Ucierane ciasto ze śliwkami

Powoli kończy się sezon na śliwki, tym bardziej zachęcam do zrobienia smacznego ciasta z ich udziałem. Przepis z zeszytu mojej mamy, trochę kaloryczny, ale zapewniam -wart zrobienia :).

  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 250 g masła 
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • śliwki

  1. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku, do momentu, aż masa będzie gładka. 
  2. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu sok z cytryny i skórkę.
  3. Ciasto wlać do formy silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Na wierzch ułożyć połówki śliwek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec 35-40 min.

8 komentarzy:

  1. Śliwki rozmroziłam w mikrofali na funkcji rozmrażania warzyw. Użyłam margaryny kasia. Ciasto w piekarniku. Proszę trzymać kciuki, bo jeszcze nigdy nie upiekłam babki i ciasta ucieranego bez zakalca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki, mam nadzieję, że z rozmrożonymi śliwkami ciasto też się uda:)

      Usuń
  2. Nie ma zakalca! Sukces. Upiekłam na blaszce 26x30 i jest wysoki na na 3-3,5 cm. Śliwki upadły na samo dno. Jest pyszny. Ma ładny marmurkowy wzór na sorupce po zapadniętych śliwkach. Zaraz się skończy bo jest pyszny. Ciekawe czy robiłaś z innymi owocami. Fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo się cieszę, że smakuje:) Nie robiłam z innymi owocami, ale wydaje mi się, że dobre byłoby też z kawałkami jabłek.

      Usuń
  3. Mniam, śliwki, czyli cudowny smak jesieni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oo tak trzeba wykorzystać ostatnie śliweczki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie ciacho, moja mama robi bardzo często :)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).