Chciałam upiec chleb, ale akurat skończyły się drożdże, upiekłam więc chleb na sodzie.
Zamiast maślanki (nie miałam) dodałam wodę oraz dodatkowo otręby, nasiona i przyprawę.
Chleb, łącznie z przygotowaniem, jest gotowy w niecałą godzinę.
Jest dobrą alternatywą dla osób, które lubią chleb, ale nie tolerują drożdży ze względów zdrowotnych.
Konsystencja chleba jest wilgotna, przypomina trochę muffiny, a skórka jest twarda i chrupiąca. Chleb jedzony bez dodatków w smaku jest przeciętny, ale w połączeniu z wędliną lub innymi, wyraźnymi dodatkami jest dobry.
Nie dodajemy do niego nasion słonecznika, ponieważ w kontakcie z sodą zabarwią się na zielono.
Zachęcam do zajrzenia pod etykietę "pieczywo" - znajdziesz tam 40 przepisów na przeróżne wypieki (chleby z automatu, z piekarnika, z mikrofali, bułeczki, chleby razowe, tradycyjne, na zakwasie, na drożdżach, cienkie chrupiące, ...).
Możesz też wyszukać interesujący Cię konkretny rodzaj pieczywa pod etykietą: chleby na zakwasie, chleby na drożdżach, pieczywo na sodzie.
Przepis na chleb irlandzki pszenny na sodzie:
- 2 szklanki (250 ml) mąki pszennej razowej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 czubata łyżeczka soli
- 500 ml maślanki (opcjonalnie wody)
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki otrąb
- 4 łyżki ziaren/nasion (z wyjątkiem słonecznika)
- 4 łyżeczki suszonej cebulki
- Wszystkie suche składniki dobrze wymieszaj w misce.
- Dolej maślankę i ponownie wymieszaj (ciasto będzie gęste).
- Przełóż ciasto do długiej keksówki (lub do 2 mniejszych).
- Włóż do rozgrzanego do 230'C piekarnika, a po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 200'C (można naciąć chleb wzdłuż nożem) i piecz jeszcze przez 25 minut.
Przepis z www.kuchniaplus.pl
fajny, taki inny:) mniamm
OdpowiedzUsuńZe względu na brak drożdży na pewno upiekę. Przez sodę trochę kojaży mi się z piernikiem. Cenna informacja dotycząca słonecznika.
OdpowiedzUsuńNie ma drożdży - musi być mój :) Zabieram przepis
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja :) Szybko się robi, więc na pewno kiedyś wypróbuję :) Dodaję do akcji i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPrzypadł mi do gustu Twój chleb owsiany i na sodzie właśnie brakło mi drożdzy i na sniadanie szukam przepisu !
OdpowiedzUsuńDziekuje bedę zagladać częsciej
pozdrawiam
Ranek nadchodzi biorę sie do pracy
Dariusz, cieszę się bardzo, że mogłam pomóc i jednocześnie zachęcam do dalszych eksperymentów w kuchni ;).
UsuńWłaśnie się piecze. Dodałam sezam. Tylko to miałam. Zobaczymy co będzie z tego :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWłaśnie piekę chlebek 😊
OdpowiedzUsuńz braku drożdżowy czas na sodę 😁
OdpowiedzUsuńdokładnie ;)
UsuńEksperymentuje na makach, sodzie i wodzie zamiast maślanki... Zobaczymy co z tego wyjdzie.
OdpowiedzUsuńEksperymentuje na makach, sodzie i wodzie zamiast maślanki.... Zobaczymy co z tego wyjdzie :)
OdpowiedzUsuń