21 października 2013

Ekspresowy chleb irlandzki na sodzie





Chciałam upiec chleb, ale akurat skończyły się drożdże, upiekłam więc chleb na sodzie.
Zamiast maślanki (nie miałam) dodałam wodę oraz dodatkowo otręby, nasiona i przyprawę.
Chleb, łącznie z przygotowaniem, jest gotowy w niecałą godzinę.
Jest dobrą alternatywą dla osób, które lubią chleb, ale nie tolerują drożdży ze względów zdrowotnych.

Konsystencja chleba jest wilgotna, przypomina trochę muffiny, a skórka jest twarda i chrupiąca. Chleb jedzony bez dodatków w smaku jest przeciętny, ale w połączeniu z wędliną lub innymi, wyraźnymi dodatkami jest dobry.
Nie dodajemy do niego nasion słonecznika, ponieważ w kontakcie z sodą zabarwią się na zielono.


Zachęcam do zajrzenia pod etykietę "pieczywo" - znajdziesz tam 40 przepisów na przeróżne wypieki (chleby z automatu, z piekarnika, z mikrofali, bułeczki, chleby razowe, tradycyjne, na zakwasie, na drożdżach,  cienkie chrupiące, ...). 
Możesz też wyszukać interesujący Cię konkretny rodzaj pieczywa pod etykietą: chleby na zakwasie, chleby na drożdżach, pieczywo na sodzie.



Przepis na chleb irlandzki pszenny na sodzie:

  • 2 szklanki (250 ml) mąki pszennej razowej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 500 ml maślanki (opcjonalnie wody)
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki otrąb
  • 4 łyżki ziaren/nasion (z wyjątkiem słonecznika)
  • 4 łyżeczki suszonej cebulki


  1. Wszystkie suche składniki dobrze wymieszaj w misce.
  1. Dolej maślankę i ponownie wymieszaj (ciasto będzie gęste).
  1. Przełóż ciasto do długiej keksówki (lub do 2 mniejszych).
  1. Włóż do rozgrzanego do 230'C piekarnika, a po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 200'C (można naciąć chleb wzdłuż nożem) i piecz jeszcze przez 25 minut.


Przepis z www.kuchniaplus.pl


13 komentarzy:

  1. Ze względu na brak drożdży na pewno upiekę. Przez sodę trochę kojaży mi się z piernikiem. Cenna informacja dotycząca słonecznika.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma drożdży - musi być mój :) Zabieram przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa propozycja :) Szybko się robi, więc na pewno kiedyś wypróbuję :) Dodaję do akcji i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przypadł mi do gustu Twój chleb owsiany i na sodzie właśnie brakło mi drożdzy i na sniadanie szukam przepisu !
    Dziekuje bedę zagladać częsciej
    pozdrawiam
    Ranek nadchodzi biorę sie do pracy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dariusz, cieszę się bardzo, że mogłam pomóc i jednocześnie zachęcam do dalszych eksperymentów w kuchni ;).

      Usuń
  5. Właśnie się piecze. Dodałam sezam. Tylko to miałam. Zobaczymy co będzie z tego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie piekę chlebek 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. z braku drożdżowy czas na sodę 😁

    OdpowiedzUsuń
  8. Eksperymentuje na makach, sodzie i wodzie zamiast maślanki... Zobaczymy co z tego wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Eksperymentuje na makach, sodzie i wodzie zamiast maślanki.... Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).