Robiłam kiedyś bułeczki z patelni w wersji pszennej na jogurcie. Dziś postanowiłam zrobić wersję dla osób, które muszą się odżywiać z niskim indeksem glikemicznym, diabetyków czy osób na diecie.
Jeśli macie dość paczkowanych, suchych chlebów razowych, zachęcam do spróbowania tych szybkich bułeczek z patelni.
Proziaki zrobione są z mąki orkiszowej razowej, a więc nie podnoszą poziomu cukru we krwi (w przeciwieństwie do np. chleba żytniego czy pszennego z mąki 750). Proporcje mąki i wody dobierałam
metodą prób.
Po więcej przepisów na różne rodzaje chleba i bułek, zapraszam do etykiety "pieczywo", a po różne przepisy z niskim indeksem glikemicznym, do etykiety "niski IG".
Jakiś czas temu recenzowałam na blogu książkę "Insulinooporność. Zdrowa dieta i zdrowe życie" D.Musiałowskiej, w której znajduje się wiele informacji na temat insulinooporności.
Jeśli właśnie dowiedziałaś się, że masz insulinooporność, polecam na początek
przeczytać wspomnianą książkę, a dopiero później sięgnąć po pozycję "Dieta w insulinooporności", która jest uzupełnieniem poprzedniej książki.
Została napisana przez specjalistkę w dziedzinie insulinooporności Dominikę Musiałowską oraz dietetyczkę Magdalenę Makarowską.
Kotlety siekane powstały jakieś 2 lata temu, gdy wybieraliśmy się latem na piknik, na cały dzień poza domem. Chciałam przygotować coś sycącego, co można ze sobą zabrać.
To był super pomysł - czasami robię takie na obiad, jednak jak do tej pory, nie załapały
się do zdjęcia, bo zawsze głód zwyciężał ;).
W okresie jesienno-zinowym, rosół gotuję bardzo często. Aby jednak się nam nie znudził w tradycyjnej wersji, przygotowuję go na inne sposoby, np. w stylu azjatyckim (z mleczkiem kokosowym).
Ostatnia wersja powstała, gdy mięso i część warzyw użyłam do pasztetu, a resztę warzyw dodałam do rosołu i zmiksowałam. Taka wersja rosołu smakuje mojemu synkowi najbardziej i zawsze prosi o dokładkę ;).
Każdy z domowników ma inne upodobania, dlatego każdy dodaje do bazy rosołowej ulubione dodatki (np. tortellini z mięsem, makaron, mięso).
Przyjemny w smaku, słodki koktajl. Dzieci na pewno go polubią.
Pamiętaj, aby dokładnie go zmiksować (niektóre blendery nie radzą sobie z ananasem).
Po więcej przepisów na różne koktajle, zapraszam do etykiety "koktajl".
Jak nie marnować jedzenia? Wykorzystałam pozostałe produkty z obiadu z poprzedniego dnia ;) (kasza i fasolka), podsmażyłam tylko pieczarki i cebulę.
Posiłek lekki, idealny do zabrania ze sobą do pracy, dobry też na kolację.
W wersji nie wegańskiej, proponuję podsmażyć i dodać 2 plastry boczku wędzonego lub 2 polędwiczki z kurczaka.
Robiłam kiedyś sernik na serkach homogenizowanych z brzoskwiniami.
Tym razem, na Święta upiekłam nieco inną wersję: z twarogu, na kruchym spodzie, z rodzynkami i kokosową kruszonką.
Sernik wychodzi bardzo smaczny. Zachęcam do wypieku.