Robiłam kiedyś sernik na serkach homogenizowanych z brzoskwiniami.
Tym razem, na Święta upiekłam nieco inną wersję: z twarogu, na kruchym spodzie, z rodzynkami i kokosową kruszonką.
Sernik wychodzi bardzo smaczny. Zachęcam do wypieku.
Spód:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dodatkowo: duża garść rodzynek
Masa serowa:
- 1 kg twarogu białego z wiaderka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 180 g cukru pudru
- 3 jajka
Kruszonka:
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 g cukru pudru
- 1/4 kostki masła
- Ciasto zagnieć, rozwałkuj i wyłóż na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na wierzch ciasta oprósz lekko kakao, a następnie rozsyp rodzynki.
- Ubij białka z 3 jajek.
- Wymieszaj dokładnie żółtka ze składnikami masy serowej, a na koniec dodaj białka i delikatnie wymieszaj.
- Masę serową wyłóż na rodzynki, a wierzch posyp kruszonką.
- Piecz na złoty kolor w 180'C przez ok. 40-45 minut.
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:
Brzmi smacznie z tą kruszonką kokosową ,na pewno upiekę
OdpowiedzUsuńSuper!
UsuńZrobiłem z Twojego przepisu małe serniczki w formie muffinek , zapomniałem dodać budyniu ponieważ jestem początkujący 😉, włożyłem do środka 1 malinkę, jest pyszne , wspaniały przepis choć trochę namieszałem
OdpowiedzUsuńSuper, że eksperymentujesz ;).
UsuńJak będziesz miał zdjęcia serniczków (lub w przyszłości innych potraw), zachęcam do przesłania (email, wiadomość FB lub IG), chętnie podzielę sie w folderze na FB (gdzie zamieszczam zdjęcia czytelników). Pozdrawiam :).