28 grudnia 2017

Torcik tiramisu bez glutenu i cukru (keto, niskowęglowodanowy)

biszkopt niskowęglowodanowy bez glutenu i cukru (keto, low carb) niski indeks glikemiczny

Tiramisu robię dosyć często. Ze względów zdrowotnych, zmieniłam składniki na takie z niskim indeksem glikemicznym, aby wypiek był przystosowany dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością. Jest on idealny również dla osób odżywiających się w stylu keto/low carb/ lchf. 
Biszkopty zastąpiłam biszkoptem z mąki kokosowej (podpatrzone u Marty). 

Użyłam mąki kokosowej, więc biszkopt nie wyszedł puszysty, ale został później nasączony kawą, więc nie ma to znaczenia.

26 grudnia 2017

Szarlotka na lanym cieście z budyniem i kruszonką

Ciasto ucierane z jabłkami  i budyniem


Szarlotka na lanym cieście z jabłkami i z budyniem, ze znalezionego przepisu w zeszycie mamy. Osobiście nie lubię budyniu (i jego dodatku w ciastach), ale w tym przypadku, bardzo fajnie się razem komponuje z dodatkiem jabłek.
A kto woli tradycyjną wersję szarlotki, zachęcam zerknięcia do tego przepisu.

15 grudnia 2017

Jak zrobić kawę kuloodporną, tzw. bulletproof coffee?

Jak zrobić kawę kuloodporną, czyli bulletproof coffee

Kawa kuloodporna, czyli bulletproof coffee, to ostatnio bardzo popularny napój. 
Robiłam do tej pory wersję wyłącznie z olejem i mleczkiem kokosowym, ale podczas wizyty w jednej z poznańskich restauracji, miałam okazję spróbować wersji polecanej przez Annę Lewandowską. 
Musiałam powtórzyć ją w domu ;).

10 grudnia 2017

"Insulinooporność. Zdrowa dieta i zdrowe życie" D. Musiałowska - recenzja książki


insulinooporność - musiałowska

Niedawno na rynku pojawiła się pozycja, która powinna zainteresować spore grono osób. Mowa tu o książce "Insulinooporność. Zdrowa dieta i zdrowe życie" Dominiki Musiałowskiej.
Książka traktuje o zaburzeniu, które jest rzadko diagnozowane przez lekarzy pierwszego kontaktu -  a to oni powinni być szczególnie wyczuleni na symptomy opisywane przez pacjentów, aby skierować ich na wstępne badania lub do innych specjalistów.
Temat dotyczy w Polsce około 10 milionów osób, niestety również dzieci.

3 grudnia 2017

Warsztaty z Gwiazdą w Puszczykowie (edycja gwiazdkowa)

warsztaty z gwiazda
Ostatnio coraz częściej organizowane są warsztaty kulinarne w Wielkopolsce i jak zauważyliście - coraz więcej takich relacji pojawia się na moim blogu. 
Brawo dla dziewczyn z Allaboutlife.pl, za pomysł zorganizowania Warsztatów pod Poznaniem. Wybór miejsca był równie trafiony - hotel Hotelarnia w Puszczykowie.

27 listopada 2017

Pasztet z miesa rosołowego, z wątróbką i pieczarkami (bez glutenu i jaj)

Pasztet mięsny bez jaj i glutenu
Pasztet "chodził za mną" już od dawna... 
Wszyscy wiemy, jaki jest skład pasztetu w sklepie, dlatego postanowiłam upiec go sama.
Nastawiłam rosół w wolnowarze na noc. Rano wyjęłam mięso oraz warzywa i upiekłam 3 pasztety (jeden zamroziłam).
Wersja bez glutenu i jajek. 
A po inne przepisy na pasztety (w tym wegańskie), zapraszam do etykiety "pasztet".

27 października 2017

Warsztaty czekoladowe z Chocoffee - SPOT. Poznań

26 października miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, w ramach projektu Lokalny Design Wilda, zorganizowanych przez Fundację SPOT. w Poznaniu.

16 października 2017

Warsztaty kawowe z illy Polska

Warsztaty kawowe z Illy Polska
13 października miałam przyjemność brać udział w warsztatach kawowych zorganizowanych przez illy Polska w restauracji SPOT. w Poznaniu (brawo, kolejna marka organizuje warsztaty dla poznańskich blogerów :) ).
Jako wielbicielka dobrej kawy, nie mogłam odmówić uczestniczenia w takim wydarzeniu ;).

11 sierpnia 2017

Tiramisu pomarańczowe - szybki deser dla dzieci

Cała moja rodzina kocha tiramisu. Ostatnio zrobiłam wersję dla dzieci, które nie lubią smaku kawy w deserach. Małym gościom deser bardzo zasmakował i zniknął w ekspresowym tempie ;).

28 lipca 2017

Cukinia z łuskanymi nasionami konopi

Cukinia z nasionami konopi
Cukinia jest wdzięcznym warzywem, smakuje ze wszystkimi dodatkami. Robiłam już makaron z cukinii z kurkami, z sosem, czy z bułką tartą, a dziś mała odmiana. Cukinia stara na cienkie paski, z łuskanymi nasionami konopi i olejem kokosowym.
Danie jest szybkie do przygotowania. Idealne jako dodatek do obiadu, zamiast surówki lub samo, np. jako przekąska, czy na kolację. 
Młode cukinie mogą być ze skórką, starsze obieramy.

12 lipca 2017

Robot KENWOOD Chef XL Titanium KVL8470S - opinia


Robot KENWOOD Chef XL Titanium KVL8470S - recenzja produktu

Robota KENWOOD Chef XL Titanium KVL8470S wygrałam w konkursie na Ambasadora Kenwood. 
Zadaniem kilkunastu blogerów było przygotowanie kilku potraw przy pomocy robota. Osoba, która wygra, miała otrzymać robota na własność. I takim sposobem stałam się jego szczęśliwą posiadaczką :).
Robot testuję już od 1,5 miesiąca, a poniżej moja opinia. Jak zwykle, podczas pisania opinii o sprzęcie, postarałam się wymienić wszystkie plusy oraz minusy, aby pomóc Wam w podjęciu decyzji o ewentualnym zakupie.


Potrawy, które powstały przy pomocy robota, podaję na końcu recenzji.

Cytrusowy koktajl na odporność

Cytrusowy koktajl na odporność
Koktajl ten dostarcza mnóstwo witaminy C, E oraz witamin z grupy B, błonnika, potasu, beta karotenu, żelaza, potasu - a tym samym wzmacnia odporność organizmu. 
Najczęściej przygotowuję go w okresie zimowo - wiosennym, gdy nie ma sezonowych owoców.
Koktajl jest lekko kwaskowy, a jeśli trafimy na wyjątkowo kwaśnego grapefruita, trzeba odrobinę dosłodzić.

5 lipca 2017

Oczyszczający koktajl żurawinowy + właściwości żurawiny

właściwości żurawiny
Ostatnio kupiłam żurawinę liofilizowaną i postanowiłam coś z niej przygotować. Na początek koktajl ;).
Zawarty w otrębach i babce płesznik błonnik, usuwa z organizmu toksyny, oczyszcza jelita oraz syci na długo. Doskonale zastąpi nam np. drugie śniadanie.
Latem, do koktajlu możesz dodać 2 kostki lodu lub użyć schłodzonego mleka.

13 czerwca 2017

Tiramisu - włoski deser bez pieczenia (wersja bez jajek)

Tiramisu - włoski deser bez pieczenia (wersja bez jajek)
Tiramisu to włoski, kawowy deser bez pieczenia. Bardzo lubię ten pyszny deser, z rozpływającymi się w ustach biszkoptami i delikatnym kremem.
Tradycyjne tiramisu jest na basie surowych żółtek i mascarpone. Zrobiłam krem bez jajek, na wzór kremu z torcika bezowego Pavlova. Dla dzieci robię wersję bez likieru.
Wyszło pyszne i nie za słodkie. Tiramisu gościom bardzo smakowało, zjedzone zostało w kilka minut i była bitwa o ostatni kawałek (następnym razem zrobię z podwójnej porcji ;).
Tiramisu warto przygotować dzień wcześniej - najlepsze jest po kilkunastu godzinach, gdy składniki się "przegryzą".

Ekspresowy deser z truskawkami

Ekspresowy deser z bitą śmietaną i truskawkami
Letni deser, który kochają mali i duzi. Przygotujesz go bardzo szybko. 
Idealny, gdy przyszli niespodziewani goście lub nie masz czasu na dłuższe stanie w kuchni.
Truskawki możesz zamienić na inne owoce. 
Do kremu możesz dodać też serek mascarpone.

10 czerwca 2017

Koktajl ananasowy z truskawkami lub wiśniami

Koktajl ananasowy z wiśniami
Z pozostałej połowy ananasa, którego użyłam do przygotowania poprzedniego koktajlu, musiało powstać coś równie dobrego ;). Bardzo przyjemny w smaku, owocowy koktajl. Na pewno zrobię go ponownie.

9 czerwca 2017

Tarta z truskawkami i kremem kokosowym

Krucha tarta z truskawkami i kremem kokosowym
Kolejna uroczystość rodzinna i kolejna okazja do wypieków ;). 
Tym razem letnia, półkrucha tarta z truskawkami i mleczkiem kokosowym, upieczona na oleju kokosowym.
Zrobiłam ją na wzór szarlotki, ale zmieniłam trochę proporcje.
Jeśli ktoś nie lubi kokosa, może zrobić krem np. taki, jak do torciku bezowego (z mascarpone i śmietaną). 
Piekłam w tortownicy Ø24 cm.

8 czerwca 2017

Koktajl ananasowy z gruszką

Koktajl ananas gruszka
Prosty, słodki i smaczny koktajl. 
Ostatnio trafiłam w sklepie na promocję na ananasów i eco gruszek. Od razu pomyślałam o koktajlu. To był dobry pomysł, bo obydwa składniki świetnie razem się komponują.

7 czerwca 2017

Pulpeciki drobiowo-warzywne z puree z batatów

Pulpeciki drobiowo-warzywne z pure z batatów
Zdrowy obiad może być smaczny.
Proponuję pulpeciki pełne warzyw, z dodatkiem polędwiczek z kurczaka lub indyka, podane na pure z batatów oraz z surówką z surowego buraka i marchewki. Całe danie jest pełne witamin i żelaza.
Mąż, który nie lubi batatów i szpinaku, zjadł z apetytem i prosił o dokładkę ;).


6 czerwca 2017

Imprezowe placuszki cukiniowo-ziemniaczane z łososiem

Placuszki ziemniaczane z cukinią i łososiem
Pyszne placuszki ziemniaczane z cukinią i łososiem to propozycja na letnią przekąskę. 
Porcje są małe, w sam raz na jeden kęs - idealne na imprezę czy kolację. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Całość idealnie razem się komponuje. 
Zachęcam do wypróbowania. Dajcie znać, jak Wam smakowały :).

4 czerwca 2017

Torcik bezowy Pavlova z owocami

tort pavlova
Od czasu, kiedy spróbowałam bezę z mascarpone i owocami, zrobioną przez właściciela włoskiej restauracji, wiedziałam że muszę ją kiedyś zrobić.
Idealnym momentem były urodziny mojego syna. Torcik bezowy bardzo smakował gościom i każdy prosił o dokładkę - wszyscy myśleli że był kupiony w cukierni ;). 

Zamiast 2 bez, można też upiec jedną - wówczas otrzymamy tradycyjną Pavlovą.

29 maja 2017

Pierś kurczaka w chrupiącej, bezglutenowej panierce

Pierś kurczaka w chrupiącej, bezglutenowej panierce
Ostatnio to ulubiony sposób mojej rodziny na podanie kurczaka. Przygotowuje się go bardzo szybko. Do pracy można zaangażować  również dzieci - z pewnością chętnie pobawią się tłuczkiem czy wałkiem i rozbiją płatki ;).
Kąski kurczaka wychodzą chrupiące są pyszne, chrupiące - idealne do obiadu, ale i na imprezę. To także świetny pomysł na obiad dla osób, które unikają glutenu.

18 maja 2017

Murzynek - pyszne czekoladowe ciasto

Przepis na murzynka znalazłam przeglądając stary zeszyt z przepisami mojej mamy.
Murzynek to pyszne i proste w wykonaniu ciasto. Jednocześnie to moje pierwsze ciasto, które dawno temu upiekłam razem z mamą, jako kilkuletnia dziewczynka.

28 kwietnia 2017

Owsianka z mango

Pyszna owsianka z mango
Pyszna, słodka, owocowa owsianka. 
Baza to mango, a dodatki wybierz według upodobań (czekolada gorzka, orzechy,...).
Zachęcam do przygotowania :).

13 kwietnia 2017

Klub Kolacyjny Barilla - relacja z Poznania

Firma Barilla wpadła na świetny pomysł i zorganizowała cykliczne spotkania dla blogerów. Ale nie, jak większość firm, w Warszawie - tylko we Wrocławiu, Krakowie i Poznaniu. Brawo! Zachęcam inne firmy do podążania tym przykładem ;). 
Tym razem dojazd na warsztaty zajął mi niecałe pół godziny :). Myślę, że wielu blogerów z powyższych miast, poczuło się świetnie, gdy po warsztatach nie musieliśmy tym razem podróżować przez 4 godziny pociągiem do domu, czy wcześnie rano dojeżdżać z innego miasta.

21 marca 2017

Test MRT - wykrywający nadwrażliwości pokarmowe




Nadwrażliwości pokarmowe dotyczą sporej części społeczeństwa. Manifestują się na wiele sposobów, a objawy mogą się pojawić nawet do 3 dni po spożyciu produktu. Dlatego też są tak trudne do wykrycia i zdiagnozowania.

9 marca 2017

Polędwiczki w sosie pieczarkowym z mleczkiem kokosowym

przepis na pyszny sos kokosowy z polędwiczką i pieczarkami



Ostatnio zrobiłam sos z mleczkiem kokosowym i pieczarkami. Jest bardzo smaczny, ale zupełnie inny od  ciężkich sosów, które robiły nasze babcie czy mamy (na długo duszonym mięsie, zagęszczane mąką i śmietaną). 
Jest zdrowszy i mniej kaloryczny, bez żadnych zbędnych dodatków.
Info dla wegan - bez mięsa jest równie smaczny ;).
Wychodzi porcja dla 3-4 osób.

27 lutego 2017

Zdrowa, domowa czekolada kokosowa

Zdrowa czekolada domowa

Domowa czekolada, to obietnica zdrowych słodyczy. Robiłam kiedyś wersję ekspresową czekolady (wykorzystując gorzką czekoladę). Ta składa się z 3 głównych składników i jest robiona od podstaw. 

Nie liczę kalorii, ale z ciekawości podliczyłam składniki. Ma trochę więcej kalorii, niż sklepowa, ale nie tuczy (na drugi dzień waga pokazywała mniej, a zjadłam ją całą wieczorem (!)).
Jeśli masz wielką ochotę na czekoladę, gorąco polecam ten przepis - w ciągu pół godziny otrzymasz zdrową, słodką przekąskę. Przepis jest idealny również dla alergików, czy wegan.

26 lutego 2017

Chleb razowy orkiszowo-żytni, na drożdżach (z automatu)

Chleb razowy orkiszowy żytni na drożdżach z automatu
Kolejny przepis na chleb. Tym razem składa się z mąki żytniej razowej 2000 oraz pełnoziarnistej orkiszowej, a pieczony był w maszynie do pieczenia. 
Jest sycący i smaczny, z chrupiącą skórką. Nie jest glinkowaty, jak typowe chleby razowe.
Dawno nie piekłam w automacie, zapomniałam już jakie to jest wygodne ;). Wsypujemy składniki, włączamy maszynę i po ponad 3 godzinach wyjmujemy gotowy chleb :).
Jeśli macie ochotę na inne rodzaje chleba, zapraszam Was do przejrzenia etykiety "pieczywo".

22 lutego 2017

Naleśniki z mąki z komosy ryżowej

Naleśniki z komosy ryżowej
Był już przepis na tradycyjne naleśniki, naleśniki z ciecierzycy, czy z kaszy jaglanej. Naleśniki z mąki z quinoa to kolejna propozycja na ich zdrowszą wersję. 
Są smaczne i sycące, z małymi dziurkami. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu, czy wegetarian.
Smaży się je odrobinę dłużej i na nieco mniejszym ogniu, niż tradycyjne, a wychodzą nieco grubsze i mniej elastyczne.

20 lutego 2017

Zdrowy deser z mango i chia

Pyszny i zdrowy deser mango lassi z chia
Deser wymyślił tak naprawdę mój synek, który bardzo lubi zarówno pudding chia, jak i mango lassi
Postanowił, że połączy je razem i tak powstał ten pyszny deser, który można zajadać łyżeczką (jeśli go rozrzedzimy, powstanie smaczny koktajl do wypicia).
Jest idealny dla osób z alergiami, dodatkowo dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego. Pokochają go Wasze dzieci :).

17 stycznia 2017

Zdrowy koktajl z grejpfruta

odchudzający koktajl z grejpfruta
Aby dostarczyć sobie trochę witamin zimą, polecam koktajl z grejpfruta. 
Grejpfrut zawiera witaminy: C, A i B, oraz potas. Jest niskokaloryczny i dodatkowo ma niski IG. 
Blendując go w całości (zamiast wyciskać nasadką do cytrusów w robocie kuchennym), dostarczymy sobie sporo błonnika.

9 stycznia 2017

Bezglutenowy chleb z komosy ryżowej

Chleb z komosy ryżowej i chia (bez mąki)
Pieczywo piekę sama od dawna. Piekłam już chlebki z samych ziaren, czy też z namoczonych ziaren gryki (bez ich rozdrabniania).
Ten zdrowy chleb bez mąki i drożdży, z namoczonych ziaren komosy, jest idealny dla osób z nietolerancją na gluten czy odżywiających się z niskim IG (komosa ma IG=35).
Wychodzi wilgotny w środku, a chrupiący z zewnątrz. Na pewno jeszcze kiedyś go upiekę, ale póki co, mój codzienny ulubieniec, to nadal chleb owsiany ;).


6 stycznia 2017

Pad Thai

Pad Thai - przepis kuchnia tajska
Lubię kuchnię tajską i od czasu do czasu odwiedzam ulubioną restaurację tajską w moim mieście. Ostatnio jadałam tam Pad Thai, które postanowiłam przyrządzić w domu (w wersji o wiele tańszej ;) ). 
Jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu (potrafi zrobić je nawet mój mąż, który prawie wcale nie gotuje ;) ).