26 lutego 2014

Zupa krem pomidorowa z mięsem (zupa poniedziałkowa)

Ekspresowa zupa krem pomidorowa z mięsemZupa, którą najczęściej robię w poniedziałek, na niedzielnym rosole i dlatego jej przygotowanie zajmuje chwilę. 
Jeśli Wasze dzieci nie lubią mięsa i warzyw pływających w zupie, taką zupę powinny zjeść chętnie.

19 lutego 2014

Kaszotto z kaszą jaglaną i pomidorami (wegańskie)

Wegetariańskie kaszotto z kaszą jaglaną i pomidorami
Postanowiłam, dla odmiany, zrobić risotto z dodatkiem kaszy jaglanej i w wersji bez mięsa. Na zdjęciu nie wygląda może zachęcająco, ale zapewniam, że w smaku bardzo dobre :).
Porcja wychodzi dosyć duża, ale warto ugotować od razu na dwa dni (jeśli ktoś gotuje tylko dla siebie, polecam z połowy porcji). 
Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy składniki się "przegryzą".

13 lutego 2014

Domowe czekoladki z migdałami

Pyszne, domowe czekoladki, które można zrobić dla ukochanej osoby w Walentynki lub zupełnie bez okazji ;). Jeśli macie w domu czekoladę, zróbcie już dziś, a jutro rano spakujcie swojej połówce do pracy - będzie miła niespodzianka :).

10 lutego 2014

Pożywna i zdrowa sałatka z awokado i jajkiem


zdrowa sałatka z jajkiem i awokadoZdrowa, pożywna sałatka, którą można zabrać np. do pracy. Pasuje też na kolację lub śniadanie.

1 lutego 2014

Falafel - pyszne wegańskie kotleciki z ciecierzycy

Falafel "chodził za mną" od dawna. Wszystkie przepisy na falafel są podobne, skorzystałam z przepisu puszka.pl, minimalnie modyfikując składniki. 
Smażyłam na patelni, a kilka sztuk z ciekawości upiekłam w piekarniku (ok. 15 minut w 170'C) i zdecydowanie polecam te z patelni - są o wiele smaczniejsze :).  
Należy użyć surowej ciecierzycy, z gotowanej mogą się trochę rozpadać.  
Sodę dodajemy, aby lekko spulchnić masę i przyspieszyć proces smażenia, choć jeśli ktoś nie chce, można ją pominąć.