Jeśli Wasze dzieci nie lubią mięsa i warzyw pływających w zupie, taką zupę powinny zjeść chętnie.
▼
26 lutego 2014
Zupa krem pomidorowa z mięsem (zupa poniedziałkowa)
Jeśli Wasze dzieci nie lubią mięsa i warzyw pływających w zupie, taką zupę powinny zjeść chętnie.
19 lutego 2014
Kaszotto z kaszą jaglaną i pomidorami (wegańskie)
Porcja wychodzi dosyć duża, ale warto ugotować od razu na dwa dni (jeśli ktoś gotuje tylko dla siebie, polecam z połowy porcji).
Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy składniki się "przegryzą".
13 lutego 2014
Domowe czekoladki z migdałami
10 lutego 2014
1 lutego 2014
Falafel - pyszne wegańskie kotleciki z ciecierzycy
Falafel "chodził za mną" od dawna. Wszystkie przepisy na falafel są podobne, skorzystałam z przepisu puszka.pl, minimalnie modyfikując składniki.
Smażyłam na patelni, a kilka sztuk z ciekawości upiekłam w piekarniku (ok. 15 minut w 170'C) i zdecydowanie polecam te z patelni - są o wiele smaczniejsze :).
Należy użyć surowej ciecierzycy, z gotowanej mogą się trochę rozpadać.
Sodę dodajemy, aby lekko spulchnić masę i przyspieszyć proces smażenia, choć jeśli ktoś nie chce, można ją pominąć.
Smażyłam na patelni, a kilka sztuk z ciekawości upiekłam w piekarniku (ok. 15 minut w 170'C) i zdecydowanie polecam te z patelni - są o wiele smaczniejsze :).
Należy użyć surowej ciecierzycy, z gotowanej mogą się trochę rozpadać.
Sodę dodajemy, aby lekko spulchnić masę i przyspieszyć proces smażenia, choć jeśli ktoś nie chce, można ją pominąć.