22 grudnia 2012

Tradycyjny rosół domowy

Większość z nas chyba lubi rosół. Doskonale rozgrzewa w zimowe dni, jest idealny aby podać go w niedzielę czy w święta. Dla mnie najlepiej smakuje z makaronem domowym (lub kupionym makaronem jajecznym krajanką, który smakuje podobnie).

  • 3 podudzia lub pół kury (najlepiej wiejskiej)
  • 3-4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera i pora
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do posypania
  • makaron, np. krajanka 
Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić na duże kawałki. Cebulę przekroić wzdłuż i mocno przypiec na patelni z małą ilością oliwy. 
Mięso umyć, włożyć do garnka z zimną wodą, gotować około pół godziny ma małym ogniu. Następnie wrzucić do garnka warzywa, cebulę, przyprawić i gotować jeszcze przez 45-60 minut. Na koniec łyżką cedzakową wybrać wszystkie składniki.
Rosół można podawać według uznania: z pokrojonymi ugotowanymi warzywami, mięsem albo klarowny, tylko z makaronem. Przed podaniem posypać siekana natką pietruszki i pieprzem mielonym.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.
Nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks