19 grudnia 2020

"Pozwól swojej kuchni odpocząć" - świąteczna kampania wspierająca gastronomię



Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że obecny 2020 rok odbił się na wielu branżach, również na gastronomi.

Jestem zwolenniczką gotowania domowych posiłków, ale w tym roku wielokrotnie wspierałam lokalną gastronomię (zachęcałam Was również do tego samego, gdy pokazywałam zdjęcia na stories na Instagramie).

Zbliżający się okres świąteczny to dla restauracji wielka szansa na jakiekolwiek wpływy w tym kryzysowym czasie, dlatego postanowiłam zachęcić Was, abyście również przyłączyli się do akcji i pomogli lokalnym restauracjom. 

30 października 2020

Puree (mus) z pieczonej dyni


Jesienią obowiązkowo przygotowuję puree z pieczonej dyni.

Jest to świetna baza zarówno do zup (np. mojej ulubionej zupy krem z dyni i mleczka kokosowego, jak i wypieków na słodko (ciast, placuszków). 

Jeśli zostaje mi sporo musu dyniowego, wówczas go mrożę.

3 lipca 2020

Komosa ryżowa z groszkiem i pomidorami


Pomysł na szybką i zdrową kolację na ciepło lub lunch (idealny do zabrania ze sobą do pracy).
Najczęściej używam komosy lub innej kaszy, która pozostaje mi z obiadu z poprzedniego dnia.
Wszystkie składniki w ilości wg uznania.

28 maja 2020

Zupa warzywna z lanymi kluskami

Zupa, która powstała przez przypadek, a tak bardzo zasmakowała domownikom, że musiałam się nią z Wami podzielić. 
Robi się ją szybko, a dzięki zmianie dodatków (inne warzywa czy np. ryż zamiast lanych klusków), za każdym razem smakuje nieco inaczej.
Jeśli nie chcesz robić klusków lanych, dodaj dowolną ugotowaną wcześniej kaszę, makaron albo ryż.

Wielkanocny barszcz czerwony na zakwasie z buraków

Wielkanocny barszcz czerwony na zakwasie

Wielkanocny barszcz spotykany na naszych stołach bywa albo biały lub albo czerwony.
Przez całe moje dzieciństwo jedliśmy czerwony - na zakwasie z buraków, gotowany na wędzonce i pieczonych kościach z mięsa.
Podawany na wielkanocne śniadanie ze święconką (kiełbasą/wędliną i jajkami) i odrobiną chrzanu. Ten smak jest tylko raz w roku. Uwielbiam. A najlepiej smakuje następnego dnia.
Kolor barszczu będzie lekko różowy, gdy zabielimy go śmietaną (ja tego nie robię).

Podobno jest podawany głównie na Mazowszu, Lubelszczyźnie i Podlasiu.
Dajcie znać czy znacie jego smak i gdzie się go jeszcze serwuje?

28 marca 2020

Owsianka z goji, chia i olejem kokosowym


Owsianka w nieco innym wydaniu. Dodatek tłuszczu sprawia, że owsianka syci na dłużej oraz nie ma dużego wyrzutu cukru we krwi. 
Najlepiej smakuje w okresie zimowym (używam do niej wówczas mrożonych malin, truskawek lub jagód).

2 lutego 2020

Oliwa z oliwek - właściwości zdrowotne

Każdy z nas używa jakiegoś oleju w domu, jednego do smażenia, innego do surówek. 
Pamiętajmy, że oleju tłoczonego na zimno nie podgrzewamy, aby nie utracić jego wartości odżywczych (najlepiej użyć go np. do surówki).
Do smażenia, najczęściej w polskich domach króluje olej rzepakowy rafinowany. Należy jednak pamiętać, że rzepak kilka dni przed zbiorem jest pryskany Randoup'em (na marginesie - podobnie jak gryka, pszenica, owies, jęczmień, kukurydza, soja). 
Lepszym wyborem będzie np. masło klarowane, czy najtańsza, rafinowana oliwa z oliwek (ze względu na wysoką temperaturę dymienia).

Poniżej kilka zdań na temat wartości zdrowotnych i odżywczych oliwy.


1 lutego 2020

Kurczak z cukinią i suszonymi pomidorami

Szybki kurczak z cukinią i pomidorami
Przepis na szybki i smaczny obiad. Przepis powstał podczas przeglądu lodówki, z tego, co akurat było ;).
Okazał się smaczny i nawet dziecko, które nie za bardzo lubi takiej ilości warzyw, z chęcią zjadło. 
Zachęcam Was do wypróbowania i koniecznie podzielcie się później opinią ;) (zdjęcia można przesyłać na IG lub FB).

22 stycznia 2020

Zdrowe i wartościowe przekąski dla dzieci



Karmienie najmłodszych domowników potrafi być prawdziwym wyzwaniem. Z jednej strony wiemy, że musimy im dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych w ramach zbalansowanej diety. Z drugiej – mali smakosze potrafią być bardzo wybredni i często trudno ich przekonać do zjedzenia najbardziej wartościowych posiłków.

Szczególnie problematyczne bywa przygotowanie pysznych i zdrowych przekąsek. Wiadomo, dzieci z chęcią chciałyby zjeść sklepowe słodkości. Nie zawsze jest to jednak rozsądne.  

Jak znaleźć równowagę? Staram się robić jak najwięcej posiłków sama, wiem wówczas co dokładnie zjada moje dziecko (wszystkie przepisy dla najmłodszych znajdują się pod etykietą "dla dzieci").

1 stycznia 2020

Zarzutka - pyszna zupa z kiszonej kapusty

Zarzutka -zupa podobna do kapusniaku
Zupa zarzutka jest podobna do kapuśniaku, ale różni ją jeden szczegół (sposób przygotowania kapusty).
Możesz przygotować ją na wczorajszym rosole lub ugotować rosół w danym dniu.
W wersji wege też jest dobra (użyj bulionu warzywnego i pomiń mięso).

W okresie jesienno-zimowym zupa ta gości u nas często.
Znasz ją? Lubisz? Jak jest u Ciebie lokalnie nazywana?
Jeśli lubisz dania z kapusty kiszonej, koniecznie wypróbuj też przepis na gotowaną kiszoną kapustę do obiadu.