Zmieniłam dodatki: pominęłam rodzynki (syn nie lubi) oraz płatki migdałów (można dodać na górę ciasta w ostatnim cyklu zagniatania.
W wersji dla dorosłych zachęcam aby namoczyć wcześniej rodzynki w alkoholu ;).
- 3 jajka
- 160 g masła (dałam 120g oleju + 50 g mleka)
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek cukru
- 420 g mąki pszennej typ 500 (w tym, z niewielkim dodatkiem mąki żytniej 720)
- 8 g suszonych drożdży
- 150 g rodzynek (dałam dużą garść suszonej żurawiny, ale można też mieszankę keksową)
- Do maszyny wlej mleko oraz rozmącone jajka.
- Dodaj pozostałe składniki.
- Ustaw program na pieczenie ciasta, 900g, średnio zarumieniony.
- Po upieczeniu wyjmij ciasto na kratkę i przykryj ściereczką.
- Opcjonalnie, po wystudzeniu, wierzch można polać roztopioną czekoladą (w wersji bez czekolady na wierzchu, najlepiej smakuje z masłem lub domowym dżemem).
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:
Wygląda pysznie☺
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :).
Usuń