27 grudnia 2018

Orzechowiec z masą budyniową

CiASTO Orzechowe z masą budyniową
Bardzo smaczne ciasto, które warto upiec w Święta lub na imprezę. Dla wielbicieli orzechów i nie tylko ;). Najlepsze jest na 2-3 dzień od upieczenia. Znika ekspresowo.

Polecam również podobne do tego ciasto orzechowo - kakaowe z masą budyniową.

26 grudnia 2018

Puszysty sernik na kruchym cieście z kokosową kruszonką

Puszysty sernik na kruchym cieście z kokosową kruszonką
Sernik to ciasto obowiązkowe na świątecznym stole. Delikatny, puszysty, a na wierzch pyszna, chrupiąca, kokosowa kruszonka. Jest zawsze hitem i znika ekspresowo.
Znacie wersję na serkach homogenizowanych lub na kruchym spodzie
Tym razem wersja z sera w wiaderku, z warstwą białek i kruszonki. Polecam!

21 grudnia 2018

Pierniczki drożdżowe z mąki orkiszowej 2000, z niskim IG

Pierniczki drożdżowe z mąki razowej 2000 niski ig
Ostatnio podawałam przepis na miękkie pierniki drożdżowe z tradycyjnym składem. Osoby, które muszą jeść z niskim indeksem glikemicznym nie powinny ich jeść, ale upiec tę wersję pierniczków.
Przypominają nieco toruńskie pierniczki Katarzynki: są delikatnie słodkie, miękkie, ale bardziej suche niż w wersji tradycyjnej.

19 grudnia 2018

Miękkie pierniczki drożdżowe

Miękkie pierniki drożdżowe (jak toruńskie Katarzynki)
Wiele osób woli miękkie pierniczki, dlatego w tym roku zrobiłam taką wersję, na drożdżach. Są smaczne, przypominają odrobinę znane toruńskie Katarzynki. 
Upiekłam je w dwóch wersjach - zamieszczam na początek przepis na tradycyjną wersję, a zdrowszą, z niskim IG napiszę niebawem.
Na blogu znajdziecie kilka odmian pierniczków, w tym dla osób z nietolerancjami (etykieta "pierniczki").

16 grudnia 2018

Mus czekoladowy z wody po ciecierzycy (aquafaby)

Wegański mus czekoladowy z wody po ciecierzycy
Często używam ciecierzycy w kuchni. Przeważnie ją gotuję w większej ilości i mrożę, ale czasami używam też gotowej, w puszce. Wówczas wody po ciecierzycy (zwanej aquafabą) nie wylewam, ale przygotowuję z niej mały deser ;).
Dobry dla osób, które muszą jeść z niskim IG, wegańsko, bezglutenowo lub bez nabiału.

14 grudnia 2018

Jak wybrać odpowiedni ekspres do kawy? Test Philips 5000 LatteGo EP5335

Ekspres do kawy Philips 5000 LatteGo EP5335 - opinia




Jak wybrać odpowiedni ekspres do kawy?

 

Do tej pory używałam 3 rożnych ekspresów do kawy z funkcją spieniania mleka, z różnych firm (plus znam dobrze jeszcze 2 inne ekspresy u znajomych).
Każdy z ekspresów miał w sobie coś, co mi osobiście w małym stopniu nie odpowiadało, ale oczywiście w większości przeważały zalety.
Każdemu będzie pasowało zapewne co innego, jak również będą przeszkadzały inne rzeczy. Wszystko to sprawa indywidualna. 

Przed zakupem zadajcie sobie kilka pytań odnośnie ekspresu:

6 grudnia 2018

Ekspresowy chlebek z kubka (z mikrofali)

Ekspresowy chlebek z mkrofalowki

Robiłam dawno temu ciastka z mikrofali lub ciastko piernikowe z mikrofali, ale chlebka jeszcze nie ;). 
Chlebek z kubka - szybki, bezglutenowy, bez nabiału. Idealny na śniadanie, gdy zabraknie nam chleba lub dla osób, które lubią śniadania białkowo-tłuszczowe.
Chlebek jest smaczny i sycący. Z przepisu wychodzą cztery małe okrągłe kromki (po ok. 100 kalorii). Jak dla mnie nieco za tłusty i następnym razem dodam mniej oleju.
Przepis znalazłam w książce "Dieta mądrych jelit", o której pisałam Wam niedawno.

3 grudnia 2018

"Dieta mądrych jelit" C. Bailey, J. Skipper - recenzja

"Dieta mądrych jelit" ksiazka opinia
W książce "Dieta mądrych jelit" autorki, dr Clare Bailey i dietetyczka Joy Skipper, przekonują nas, że klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia kryje się w jelitach. Są one domem bakterii, które mają wpływ na naszą wagę, nastrój i układ odpornościowy. Dzięki odpowiednio dobranym posiłkom, możemy odmienić swoje ciało i nabrać energii.