Robiłam dawno temu ciastka z mikrofali lub ciastko piernikowe z mikrofali, ale chlebka jeszcze nie ;).
Chlebek z kubka - szybki, bezglutenowy, bez nabiału. Idealny na śniadanie, gdy zabraknie nam chleba lub dla osób, które lubią śniadania białkowo-tłuszczowe.
Chlebek jest smaczny i sycący. Z przepisu wychodzą cztery małe okrągłe kromki (po ok. 100 kalorii). Jak dla mnie nieco za tłusty i następnym razem dodam mniej oleju.
Przepis znalazłam w książce "Dieta mądrych jelit", o której pisałam Wam niedawno.
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 1 duże jajko
- 2 łyżki mielonych migdałów lub mielonych orzechów włoskich
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżeczki wody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- Wstaw olej kokosowy w kubku (najlepiej z prostymi, nierozszerzającymi się bokami) do mikrofalówki.
- Po ok. 20-30 sekundach, gdy się roztopi, wysmaruj nim wnętrze kubka.
- W małej misce bardzo dokładnie wymieszaj pozostałe składniki.
- Przelej mieszankę do kubka i wymieszaj widelcem, aby połączyć z olejem kokosowym. Wierzch powinien być równy.
- Wstaw do mikrofalówki nastawionej na wysoką moc na 1-1,5 minuty. Jeśli chleb wydaje się wciąż bardzo mokry, wstaw ponownie na 10 do 20 sekund (unikaj zbyt długiego podgrzewania, gdyż chleb zrobi się gumowaty).
- Odwróć kubek i wyjmij chleb (możesz pomóc sobie nożem). Jeśli spód jest wciąż rzadki, włóż chlebek z powrotem do kubka i grzejna wysokiej mocy przez 10-20 sekund.
- Zostaw do wystudzenia na boku przez parę minut, a potem pokój na kromki.
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:
Ciekawy pomysł :-) Na pewno można się nim poratować w sytuacjach awaryjnych :-)
OdpowiedzUsuńSpróbowałem i jestem zachwycony! Brak chleba w domu to już nie problem!
OdpowiedzUsuńPrzepis super. Tylko nie ma podanego WBT
OdpowiedzUsuń