Przypominają nieco toruńskie pierniczki Katarzynki: są delikatnie słodkie, miękkie, ale bardziej suche niż w wersji tradycyjnej.
Razowe pierniczki drożdżowe z niskim IG
Wychodzi ok. 40 sztuk- 2 szklanki mąki orkiszowej 2000
- nieco więcej niż 1/2 szklanki cukru pudru z ksylitolu
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 4- 5 łyżek napoju roślinnego (lub mleka)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 łyżki ciepłego napoju roślinnego
- 20g drożdży (lub 7g suszonych)
- Drożdże rozpuść w 3 łyżkach ciepłego napoju roślinnego. Odstaw na kilka minut.
- Mąkę przesiej przez sitko z cukrem pudrem.
- Dodaj sodę, cynamon i przyprawę do piernika.
- Olej, jajko i zaczyn z drożdży dodaj do sypkich składników.
- Wyrób na jednolite ciasto (jeśli będzie za suche, dolej odrobinę oleju lub napoju roślinnego).
Przed pieczeniem warto spróbować odrobinę ciasta, czy jest wystarczająco słodkie. - Ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm (jeśli ciasto będzie zbyt cienkie pierniki mogą być twarde, im grubsze tym lepsze).
- Wycinaj dowolne kształty foremkami.
- Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową.
- Wstaw do nagrzanego do 180 'C piekarnika i piecz ok 8-9 minut.
- Wyłóż na kratkę do wystudzenia. Przechowuj w szczelnym pojemniku.
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).