19 grudnia 2018

Miękkie pierniczki drożdżowe

Miękkie pierniki drożdżowe (jak toruńskie Katarzynki)
Wiele osób woli miękkie pierniczki, dlatego w tym roku zrobiłam taką wersję, na drożdżach. Są smaczne, przypominają odrobinę znane toruńskie Katarzynki. 
Upiekłam je w dwóch wersjach - zamieszczam na początek przepis na tradycyjną wersję, a zdrowszą, z niskim IG napiszę niebawem.
Na blogu znajdziecie kilka odmian pierniczków, w tym dla osób z nietolerancjami (etykieta "pierniczki").


 Przepis na miękkie pierniki drożdżowe

 Wychodzi ok. 40 sztuk


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 20g drożdży (lub 7g suszonych)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju (lub 2 łyżki masła)
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • nieco więcej niż 1/2 szklanki cukru pudru


  1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Odstaw na kilka minut.
  2. Mąkę przesiej przez sitko z cukrem pudrem. 
  3. Dodaj sodę, cynamon i przyprawę do piernika.
  4. Miód rozpuść z masłem. Razem z jajkiem i drożdżami dodaj do sypkich składników
  5. Wyrób na jednolite ciasto.
  6. Ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm (jeśli ciasto będzie zbyt cienkie pierniki mogą być twarde, im grubsze tym lepsze).
  7. Wykrawaj ciasteczka i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową (układaj w sporych odległościach, gdyż pierniczki mocno wyrastają).
  8. Wstaw do nagrzanego do 180 'C piekarnika i piecz ok 8-9 minut.
  9. Wyłóż na kratkę do wystudzenia. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.

Zmodyfikowany przepis z przyslijprzepis.pl (lucyna19)



Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).