3 grudnia 2018

"Dieta mądrych jelit" C. Bailey, J. Skipper - recenzja

"Dieta mądrych jelit" ksiazka opinia
W książce "Dieta mądrych jelit" autorki, dr Clare Bailey i dietetyczka Joy Skipper, przekonują nas, że klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia kryje się w jelitach. Są one domem bakterii, które mają wpływ na naszą wagę, nastrój i układ odpornościowy. Dzięki odpowiednio dobranym posiłkom, możemy odmienić swoje ciało i nabrać energii.

Na czym polega dieta mądrych jelit?

Nie chodzi tu o typową dietę dążącą do utraty wagi (choć może być to jednym z jej rezultatów). Chodzi przede wszystkim o dostarczenie przepisów na smaczne i superzdrowe jedzenie, co do którego udowodniono, że pomaga ono nakarmić i wzmocnić drobnoustroje, mieszkające w naszych jelitach.
W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat obserwuje się wzrost zaburzeń pracy jelit (np. zespół jelita nadwrażliwego, alergie, nietolerancje na gluten czy laktozę). 
Dzieje się tak dlatego, że uboga dieta oraz nadużywanie antybiotyków, zabiły wiele „dobrych” drobnoustrojów zamieszkujących w jelitach. Odpowiadają one za utrzymanie sprawności naszego systemu odpornościowego. Chodzi więc o to, aby uczyć wszystko, aby osiedliły się tam z powrotem i dobrze się czuły. Tak właśnie wygląda dieta mądrych jelit.



Korzyści z diety mądrych jelit

Posiadanie zdrowych jelit niesie za sobą wiele korzyści. Obejmują one rzeczy oczywiste, takie jak np. regularne wypróżnianie, jak i mniej oczywiste, np. lepszy nastrój i sen.
"Istotną rzeczą jest wpływ dobrej diety na zmniejszenie stanu zapalnego w jelitach. Przewlekły stan zapalny nie tylko powoduje ból i zaburzenia pracy jelit (np. zespół jelita nadwrażliwego), lecz także podnosi ryzyko otyłości, chorób serca i cukrzycy typu 2.
Nasze jelita i mózg połączone są na stałe nerwem błędnym, do którego mogą przedostawać się drobnoustroje. Bakterie jelitowe wytwarzają także szereg substancji chemicznych, których używają do wywierania wpływu na mózg - od hormonów dobrego samopoczucia, takich jak serotonina, do hormonów głodu, oddziałujących na uczucie głodu i rodzaj spożywanego przez nas jedzenia."


Co znajdziemy zatem w książce?

Na początkowych stronach możemy zapoznać się z przedmową dr Michaela Mosleya oraz jego żony, lekarki Clare Bailey
W dalszej części książki dowiemy się m.in.:
- jakie produkty musimy usunąć z kuchni, a jakie są przyjazne naszym jelitom
- jak wyrobić w sobie zdrowe nawyki żywieniowe i zaplanować posiłki zgodnie z dietą Michaela Mosleya,
- jak wprowadzić w życie 2-fazowy program naprawy jelit, by uzdrowić swoje ciało od wewnątrz.
Kolejną, najobszerniejszą częścią książki, jest 150 przepisów na zdrowe przepisy.
Śniadania (granola, owsianka, koktajle, pasty), zupy, dania główne (sporo mięsnych), sałatki i pasty, kiszonki i dania typowo warzywne oraz różne chlebki i zdrowe słodkości.  



Zaproponowana w książce kuchnia ma akcent śródziemnomorski. Jak zapewniają autorki, właśnie takie dania wybrałyby jelita, gdyby same mogły o tym decydować ;).
Tak naprawdę to przepisy na zdrowe dania, po które może sięgnąć każdy, choć największą korzyść przyniesie osobom cierpiącym na schorzenia lub zaburzenia pracy jelit. 

Część przepisów jest opatrzonych zdjęciami, a każdy z nich ma podaną wartość kaloryczną oraz informację dla alergików (przepis bez glutenu/nabiału). 
Rzuciło mi się w oczy kilkanaście przepisów z produktami mniej popularnymi, np. z wodorostami, owocami morza, bakłażanem, pasternakiem, miso, a poza tym większość przepisów jest raczej z dostępnych i zwyczajnych produktów. 
Osoby z insulinoopornością czy cukrzycą znajdą wiele przepisów dla siebie, ale w niektórych trzeba podmieniać składniki na takie z niskim IG.



Na końcu książki znajdziemy 4-tygodniowy jadłospis oraz bardzo dokładny i przydatny w poszukiwaniu potraw indeks (uporządkowany alfabetycznie według składników oraz rodzaju potrawy).


"Niezależnie od tego, czy cierpisz na zespół jelita drażliwego lub nietolerancje pokarmowe, czy po prostu chcesz zacząć lepiej traktować swoją mikroflorę jelitową, ta książka to doskonały przewodnik po zdrowym odżywianiu".

Zaskakujące jest, że aż tak duży i wszechstronny wpływ na nasze zdrowie oraz mózg ma to, w jakim stanie są nasze jelita.
Książkę jak najbardziej polecam wszystkim, bez względu na stan zdrowia. Każdy wyniesie z niej coś dla siebie, a we wdrażaniu planu w życie pomogą na pewno liczne przepisy. 



Zaciekawił nie w książce przepis na chlebek z mikrofalówki i postanowiłam go przygotować.
https://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2018/12/ekspresowy-chlebek-z-kubka-z-mikrofali.html



Wydawnictwo Otwarte - dziękuję bardzo za przekazanie książki do recenzji. 

Autor: Dr Clare Bailey, Joy Skipper
Cena: 39,90 zł
Oprawa: miękka ze skrzydełkami

Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).