21 grudnia 2018

Pierniczki drożdżowe z mąki orkiszowej 2000, z niskim IG

Pierniczki drożdżowe z mąki razowej 2000 niski ig
Ostatnio podawałam przepis na miękkie pierniki drożdżowe z tradycyjnym składem. Osoby, które muszą jeść z niskim indeksem glikemicznym nie powinny ich jeść, ale upiec tę wersję pierniczków.
Przypominają nieco toruńskie pierniczki Katarzynki: są delikatnie słodkie, miękkie, ale bardziej suche niż w wersji tradycyjnej.

Razowe pierniczki drożdżowe z niskim IG

Wychodzi ok. 40 sztuk


  • 2 szklanki mąki orkiszowej 2000
  • nieco więcej niż 1/2 szklanki cukru pudru z ksylitolu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju 
  • 4- 5 łyżek napoju roślinnego (lub mleka)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 łyżki ciepłego napoju roślinnego
  • 20g drożdży (lub 7g suszonych)

  1. Drożdże rozpuść w 3 łyżkach ciepłego napoju roślinnego. Odstaw na kilka minut.
  2. Mąkę przesiej przez sitko z cukrem pudrem. 
  3. Dodaj sodę, cynamon i przyprawę do piernika.
  4. Olej, jajko i zaczyn z drożdży dodaj do sypkich składników.
  5. Wyrób na jednolite ciasto (jeśli będzie za suche, dolej odrobinę oleju lub napoju roślinnego).
    Przed pieczeniem warto spróbować odrobinę ciasta, czy jest wystarczająco słodkie.
  6. Ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm (jeśli ciasto będzie zbyt cienkie pierniki mogą być twarde, im grubsze tym lepsze).
  7. Wycinaj dowolne kształty foremkami. 
  8. Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową.
  9. Wstaw do nagrzanego do 180 'C piekarnika i piecz ok 8-9 minut.
  10. Wyłóż na kratkę do wystudzenia. Przechowuj w szczelnym pojemniku.


Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).