Batoniki domowej roboty mają tę zaletę, że wiemy jakie są ich składniki. Te przygotowuje się szybko, a już jedna zjedzona sztuka skutecznie zaspokaja apetyt na słodkie.
29 stycznia 2015
27 stycznia 2015
Panini - pyszna wegańska kanapka z tofu na ciepło
Pyszna chrupiąca kanapka na ciepło. Podczas ostatniego pobytu we Włoszech, serwowano nam panini z chlebka pita z plastrem pieczonego mięsa.
Zrobiłam w domu wersję wegańską (ale nawet jeśli nawet Wasz facet jest mięsożercą, ta kanapka powinna mu zasmakować).
Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Kanapka najlepiej smakuje na ciepło, ale na zimno też nie jest zła ;). Polecam! Dajcie znać, czy zasmakowała Wam taka oryginalna wersja kanapki.
Zrobiłam w domu wersję wegańską (ale nawet jeśli nawet Wasz facet jest mięsożercą, ta kanapka powinna mu zasmakować).
Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Kanapka najlepiej smakuje na ciepło, ale na zimno też nie jest zła ;). Polecam! Dajcie znać, czy zasmakowała Wam taka oryginalna wersja kanapki.
Etykiety:
dla.faceta,
kanapka,
pomidory.suszone,
przekąska,
sniadanie,
tofu,
wegańskie,
wegetariańskie
22 stycznia 2015
Pyszne ciasto orzechowo - kakaowe z masą budyniową
Uwielbiam słodycze z dodatkiem orzechów. Ciasto nie należy do dietetycznych, ale zachęcam do przygotowania go na specjalne okazje (my zajadaliśmy się nim przy świątecznym stole).
Jeśli masę zrobisz z gotowych budyni, pozostałe z ciasta żółtka możesz użyć do szarlotki lub sernika.
Jeśli masę zrobisz z gotowych budyni, pozostałe z ciasta żółtka możesz użyć do szarlotki lub sernika.
Etykiety:
ciasto,
czekolada,
impreza,
kokos,
orzechy,
słodkości,
swiąteczne,
walentynki,
Winiary
Przelewowy ekspres do kawy Domedia - test
Ekspres przelewowy to kompromis między niskimi kosztami i w miarę niezłą kawą.
Etykiety:
Intermarche,
testy prod.
19 stycznia 2015
Mleko sezamowe - doskonałe źródło wapnia
Mleko sezamowe to świetne źródło łatwo przyswajalnego wapnia.
Szczególnie polecam je osobom, które nie mogą lub nie chcą spożywać mleka krowiego.
Zrobisz je w kilka minut. Jeśli masz czas, ziarna sezamu możesz namoczyć wcześniej przez kilka godzin w zimnej wodzie (można zrobić też bez namaczania).
Na blogu znajdziesz też wiele innych przepisów na napoje roślinne (kliknij).
Etykiety:
bez.glutenu,
domowe.zamienniki,
mleko.roślinne,
niski.IG,
sezam,
wegańskie,
wegetariańskie,
z.blendera,
zdrowe
15 stycznia 2015
Pâté (pasztet, pasta) z kurzych wątróbek z jabłkiem
Pâté z kurzych wątróbek robiliśmy na warsztatach kulinarnych z Winiary, według przepisu kucharza Piotra Brusia Klepackiego. Pasztecik jest idealnie aksamitny. Zachęcam do wypróbowania.
Etykiety:
dodatki.do.chleba,
jabłka,
kurczak,
mięso,
niski.IG,
paleo,
pasta.do.chleba,
pasztet,
swiąteczne,
wątróbka
9 stycznia 2015
Lekkie ciasto z truskawkami i mascarpone (klasyczny biszkopt rzucany)
Zamiast truskawek mogą być inne owoce. Pyszne, zachęcam do wypróbowania i podzielenia się w komentarzu opinią.
Podstawa to tzw. biszkopt rzucany bez proszku do pieczenia.
Etykiety:
biszkopt,
ciasto,
impreza,
mascarpone,
słodkości,
swiąteczne,
truskawki,
walentynki,
Winiary
2 stycznia 2015
Oczyszczający koktajl z buraka i owoców
Po świąteczno-noworocznym przejedzeniu przydałoby się chyba trochę detoksu ;). Proponuję oczyszczający koktajl z burakiem. Specyficzny smak buraka (za którym nie przepadam), w dużej części kamuflują owoce.
Etykiety:
banany,
bez.glutenu,
buraki,
koktajl,
koktajle.i.napoje,
maliny,
marchew,
oczyszczające,
owoce,
pomarańcze,
wegańskie,
wegetariańskie,
z.blendera,
zdrowe
Subskrybuj:
Posty (Atom)