30 września 2013
29 września 2013
Szybka zupa cukiniowo - brokułowa
Zupa powstała z tego, co akurat miałam pod ręką w kuchni: młodą cukinię, trochę nasion słonecznika i zupę brokułową. Jej przygotowanie zajmuje ok. 15 minut.
Gdy chcemy bardziej sycącą zupę, możemy dodać np. ugotowana kaszę lub ryż, które pozostały nam z poprzedniego dnia. Można też użyć innej zupy, sprawdzając uprzednio skład (ta nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu czy barwników).
Gdy chcemy bardziej sycącą zupę, możemy dodać np. ugotowana kaszę lub ryż, które pozostały nam z poprzedniego dnia. Można też użyć innej zupy, sprawdzając uprzednio skład (ta nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu czy barwników).
Etykiety:
Winiary
27 września 2013
Kurczak po azjatycku z makaronem ryżowym
Szybkie i smaczne danie z kurczaka w wersji orientalnej. Robię je dosyć często, ponieważ domownicy bardzo lubią.
Etykiety:
kuchnia.azjatycka,
kurczak,
makaron,
mięso,
obiad
26 września 2013
"Opanuj swój metabolizm" J. Michaels - recenzja książki
"Czy wskazówka Twojej wagi stoi w miejscu bez względu
na to, jak bardzo ograniczasz się w jedzeniu i jak dużo ćwiczysz? Czy
stale tracisz i zyskujesz te same dwa, cztery lub dziesięć kilogramów?
Wykorzystaj maksymalny metaboliczny potencjał swojego organizmu. Jillian Michaels, ekspert w dziedzinie odchudzania, pomoże ci naprawić wyrządzone dietami szkody i przywrócić właściwe funkcjonowanie hormonom oraz całemu układowi dokrewnemu."
Wykorzystaj maksymalny metaboliczny potencjał swojego organizmu. Jillian Michaels, ekspert w dziedzinie odchudzania, pomoże ci naprawić wyrządzone dietami szkody i przywrócić właściwe funkcjonowanie hormonom oraz całemu układowi dokrewnemu."
Etykiety:
recenzje.ksiazek,
Wyd.Laurum
23 września 2013
"Widelec zamiast noża" G. Stone - recenzja książki
"Widelec zamiast noża" Gene Stone'a to dla mnie przede wszystkim książka zawierająca ponad 100 wegetariańskich przepisów. Zawiera również 60 stronicowy dodatek, w którym znajdują się informacje na temat odpowiedniego sposobu żywienia, wypowiedzi wielu wybitnych specjalistów, którzy wystąpili w filmie WIDELEC
ZAMIAST NOŻA oraz przykłady
odniesionych sukcesów po przejściu na dietę opartą na produktach roślinnych.
Etykiety:
recenzje.ksiazek,
Wyd.Galaktyka
22 września 2013
Pasta z awokado i suszonymi pomidorami (guacamole)
Kolejna wersja pasty z awokado. Tym razem dodałam suszone pomidory i to był bardzo dobry pomysł. Według mnie pasta wyszła jeszcze lepsza.
Po przepisy na inne pasty do chleba zapraszam do etykiety "pasta do chleba".
Po przepisy na różne chleby na zakwasie, drożdżach lub bezglutenowe - etykieta "pieczywo".
Po przepisy na inne pasty do chleba zapraszam do etykiety "pasta do chleba".
Po przepisy na różne chleby na zakwasie, drożdżach lub bezglutenowe - etykieta "pieczywo".
18 września 2013
17 września 2013
"Nowoczesne zasady odżywiania" T.C. Campbell, T. M. Campbell II - recenzja książki
Książkę "Nowoczesne zasady odżywiania. Przełomowe badanie wpływu żywienia na zdrowie" napisał ojciec T.Colin Campbell oraz jego syn Thomas M. Campbell II. Oryginalny tytuł to "The China Study".
T.Colin Campbell, 40 letni doświadczony biochemik żywienia, przeanalizował dietę 6,5 tysiąca osób w 65 chińskich i tajskich prowincjach (opartą głównie na roślinach). Następnie porównał ją z bogatą w mięso i nabiał dietą Zachodu. Wyniki są zaskakujące.
T.Colin Campbell, 40 letni doświadczony biochemik żywienia, przeanalizował dietę 6,5 tysiąca osób w 65 chińskich i tajskich prowincjach (opartą głównie na roślinach). Następnie porównał ją z bogatą w mięso i nabiał dietą Zachodu. Wyniki są zaskakujące.
Etykiety:
recenzje.ksiazek,
Wyd.Galaktyka
Zupa z dyni po tajsku, z mleczkiem kokosowym
Zupę z dyni robiłam po raz pierwszy. Zrobiłam ją na bazie z niedzielnego rosołu.
Sama dynia jest słodka, a ja lubię pikantne smaki, więc postanowiłam ją przyprawić jak zupę tajską. Dodatek przypraw sprawia, że zupa rozgrzewa - jest idealna na jesienne dni.
Do zupy można również użyć musu z pieczonej dyni.
Etykiety:
dla.faceta,
dynia,
mleczko.kokosowe,
niski.IG,
pikantne,
wegetariańskie,
zdrowe,
zupa
12 września 2013
Sposób na makaron według Mai Sablewskiej
W przepisie nie było żadnej wzmianki o przyprawach, ale nie wyobrażam sobie tego dania przygotowanego w taki sposób, dlatego dodałam przyprawy. Smażyłam na patelni, na oleju, ponieważ tak przyrządzone warzywa bardziej mi smakują (zamiast zaproponowanej wersji warzyw uduszonych bez oleju).
Etykiety:
cukinia,
dietetyczne,
makaron,
marchew,
obiad,
wegańskie,
wegetariańskie,
Wyd.Burda,
zdrowe
Akcja kulinarna "Na grzyby! II".
Zapraszam do kolejnej edycji akcji kulinarnej "Na grzyby!".
Sezon na grzyby w pełni. Zachęcam do spacerów po lesie, a później do zamieszczania smakowitych przepisów na potrawy z grzybami w roli głównej (mogą być też suszone).
Inspiracje możecie znaleźć w zeszłorocznym podsumowaniu akcji "Na grzyby!"
Sezon na grzyby w pełni. Zachęcam do spacerów po lesie, a później do zamieszczania smakowitych przepisów na potrawy z grzybami w roli głównej (mogą być też suszone).
Inspiracje możecie znaleźć w zeszłorocznym podsumowaniu akcji "Na grzyby!"
Etykiety:
akcja.kulinarna
Koktajl "Mangomania" wg G.McKeith
Koktajl z mango z dodatkiem siemienia lnianego jest sycący, smaczny i zdrowy. Pomysł z książki "Jesteś tym, co jesz.Książka kucharska" G.McKeith.
Etykiety:
banany,
GillianMcKeith,
koktajl,
koktajle.i.napoje,
maliny,
mango,
owoce,
wegańskie,
wegetariańskie,
z.blendera,
zdrowe
10 września 2013
Pasta do chleba z awokado, groszkiem i fasolą
Pastę z awokado (guacamole) robiłam już wiele razy i bardzo mi smakuje. Tym razem wersja z dodatkiem fasoli i groszku. Jeśli lubicie guacamole, ta pasta też powinna Wam zasmakować.
Etykiety:
awokado,
Chlebnazdrowie,
czosnek,
dodatki.do.chleba,
fasola,
groszek,
niski.IG,
pasta.do.chleba,
Wyd.Galaktyka,
z.blendera,
zdrowe
8 września 2013
Drink Mojito (mohito)
Mojito to jeden z moich ulubionych drinków. Lubicie?
W ogrodzie mam miętę, więc takiego drinka mogę zrobić, kiedy tylko mam ochotę ;). Smakuje mi zarówno w wersji alkoholowej, jak i bez alkoholu.
Najbardziej smakował mi w jednej z czeskich knajpek w Brnie (niestety nie pamiętam nazwy).
W ogrodzie mam miętę, więc takiego drinka mogę zrobić, kiedy tylko mam ochotę ;). Smakuje mi zarówno w wersji alkoholowej, jak i bez alkoholu.
Najbardziej smakował mi w jednej z czeskich knajpek w Brnie (niestety nie pamiętam nazwy).
5 września 2013
Wege-burgery (kotleciki) z ciecierzycy
Wegetariańska wersja hamburgerów z książki "Jesteś tym, co jesz. Książka kucharska" z małą modyfikacją (nie miałam pasty tahini i kolendry oraz dodatkowo obtoczyłam je w sezamie).
Hamburgery, zgodnie z przepisem, piekłam w piekarniku ale można również dodać jajko i upiec je na patelni - będą wówczas bardziej chrupiące z zewnątrz i mniej suche w środku.
Nadają się na obiad (koniecznie polane sosem i z dodatkiem surówki), ale można je również wykorzystać jako przekąskę (w bułce).
Hamburgery, zgodnie z przepisem, piekłam w piekarniku ale można również dodać jajko i upiec je na patelni - będą wówczas bardziej chrupiące z zewnątrz i mniej suche w środku.
Nadają się na obiad (koniecznie polane sosem i z dodatkiem surówki), ale można je również wykorzystać jako przekąskę (w bułce).
Etykiety:
bez.glutenu,
bez.mleka.i.jaj,
ciecierzyca,
dla.faceta,
fasola,
GillianMcKeith,
kanapka,
kotlety,
obiad,
tahini,
wegańskie,
wegetariańskie,
zdrowe
4 września 2013
"Jesteś tym, co jesz. Książka kucharska" G. McKeith - recenzja książki
" »Jesteś tym, co jesz. Książka kucharska« to program
żywienia oparty na zasadach propagowanych przez światowej sławy
dietetyczkę Gillian McKeith. Każdy, kto chce zdrowo się
odżywiać, dobrze wyglądać i wspaniale się czuć, znajdzie w tej książce
ponad 150 przepisów na zdrowe i smaczne soki, koktajle, zupy i dania
główne, którymi może się delektować cała rodzina."
Etykiety:
GillianMcKeith,
recenzje.ksiazek
3 września 2013
Placki z cukinii z ziemniakami i marchewką
Placki z cukinii robię zazwyczaj według podstawowego przepisu, a ostatnio powstały placki z tego, co akurat znalazłam w kuchni ;). Pyszne.
Etykiety:
cukinia,
marchew,
obiad,
placuszki,
placuszki.i.naleśniki,
wegetariańskie,
ziemniaki
Subskrybuj:
Posty (Atom)