"A gdyby jedna prosta zmiana mogła Cię uchronić od chorób serca, cukrzycy i nowotworów? Przez kilkadziesiąt lat pytanie to fascynowało pewną grupę zapalonych lekarzy i naukowców, a wyniki ich badań, które mogą zmienić Twoje życie, stały się głównym przesłaniem filmu dokumentalnego WIDELEC ZAMIAST NOŻA. Jak brzmi ich recepta na zdrowie? Stosuj dietę opartą na nisko przetworzonych produktach roślinnych."
We wstępie autorzy uświadamiają czytelnikom, że produkty odzwierzęce oraz żywność wysoko przetworzona są dla ludzkiego organizmu niekorzystne.
Książa została podzielona na trzy części.
W pierwszej przedstawiono korzyści diety roślinnej dla zdrowia, informacje jak duży wpływ ma zła dieta na zachorowalność na raka, cukrzycę, Alzheimera i inne choroby. W wielkim skrócie omówiono zagadnienia, z którymi spotkałam się w książce "Nowoczesne zasady odżywiania".
Uświadomiono też czytelnikom w jaki sposób traktowane są zwierzęta hodowlane oraz jak ich hodowla wpływa na środowisko.
W drugiej części książki przeczytamy jak przetrwać okres przejściowy diety roślinnej, co jeść, czego unikać, jak czytać etykiety i w których produktach znaleźć najlepsze źródła witamin i minerałów.
Trzecia część zawiera 125 przepisów na dania roślinne. Zostały one podzielone na kategorie: śniadanie, koktajle smoothie i mleka roślinne, przystawki, zupy, sałatki i dressingi, sosy i pomysły na przekąski, dania główne, dodatki oraz desery. Przy każdym znajduje się nazwisko autora, opis dania, informacja o liczbie porcji oraz proponowane modyfikacje i przydatne wskazówki.
Przepisy są raczej proste do wykonania, niestety nie mają fotografii. W większej części produkty wykorzystane w przepisach są łatwo dostępne, choć w niektórych przypadkach zdarzają się nieznane czy trudno spotykane w polskich sklepach (drożdże w płatkach, ignamy, Bragg Liquid Aminos, syrop klonowy, miso, słodkie ziemniaki).
Nie podobało mi się wplątanie w całej książce, w różnych miejscach (np. w środku tekstu) sylwetek znanych lekarzy wraz z ich wypowiedziami na temat odżywiania lub historią jakiejś osoby, która poprawiła swój stan zdrowia stosując dietę roślinną. Lepiej gdyby wszystkie te wypowiedzi były zebrane w jednym rozdziale, a tak wprowadzają do lektury niepotrzebny chaos.
Na końcu znajduje się tabela miar, bibliografia, o autorach przepisów i indeks, a także krótka informacja o redaktorze książki i filmie „Forks Over Knives”.
Podsumowując, książka "Widelec zamiast noża" to dobra pozycja dla osób, które chciałyby coś zmienić w odżywianiu ale nie wiedzą od czego zacząć, jednocześnie chciałyby się dowiedzieć jaki wpływ na nasze zdrowie mają złe nawyki żywieniowe, jak również ich zmiana.
Ta książka to zbiór ważnych informacji w pigułce - idealna dla osób, które nie lubią natłoku informacji, a jedynie najważniejsze fakty. Tak naprawdę to książka kucharska z dłuższą przedmową, co zresztą bardzo mi odpowiada:). Jest dobra również dla wszystkich, którzy chcieliby urozmaicić swoją kuchnię o nowe pomysły na wegetariańskie potrawy. Polecam.
Autor: Gene Stone
Wydawnictwo: Galaktyka
Data wydania: 2012
Liczba stron: 232
Format: 165 x 240
Oprawa: miękka
Cena: 39,90 zł
http://www.galaktyka.com.pl/product,,556,6.html#
Książkę do recenzji przekazało Wydawnictwo Galaktyka.
Chętnie ją przejrzę w empiku:)
OdpowiedzUsuńLubię takie artykuły.
OdpowiedzUsuń