Kurczak po azjatycku z makaronem ryżowym
Szybkie i smaczne danie z kurczaka w wersji orientalnej. Robię je dosyć często, ponieważ domownicy bardzo lubią.
- 600 g piersi kurczaka (lub tofu, w wersji wege)
- 700 g azjatyckiej mieszanki warzyw
- 400 g makaronu ryżowego lub sojowego
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej +6 łyżek wody
- 1/2 łyżeczki przyprawy do potraw chińskich
- szczypta chili (lub 1 łyżka sosu słodko-pikantnego chili)
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- olej do smażenia
- Kurczaka pokroić na małe kawałki, obtoczyć w mące, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju.
- Po chwili dodać warzywa, przyprawy, sos sojowy oraz mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie.
- Wszystko dobrze połączyć i dusić na mniejszym ogniu przez kilka minut, często mieszając.
- Makaron ryżowy wrzucić do posolonego wrzątku i po 3 minutach odcedzić.
- Przełożyć makaron na patelnię i wymieszać.
ależ to pysznie wygląda :) Dawno nie jadłam makaronu chińskiego, może czas to nadrobić? :)
OdpowiedzUsuńJestem za ;) - makaron chiński jest ciekawą odmianą dla zwykłego makaronu, a szczególnie pasuje do takich dań, polecam :)
Usuń