(Przenieś do…)
Strona główna
Współpraca i kontakt
Wydarzenia kulinarne
Testy prod.
Recenzje książek
Księga Gości
▼
Kurczak po azjatycku z makaronem ryżowym
Szybkie i smaczne danie z kurczaka w wersji orientalnej. Robię je dosyć często, ponieważ domownicy bardzo lubią.
600 g piersi kurczaka (lub tofu, w wersji wege)
700 g azjatyckiej mieszanki warzyw
400 g makaronu ryżowego lub sojowego
3-4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej +6 łyżek wody
1/2 łyżeczki przyprawy do potraw chińskich
szczypta chili (lub 1 łyżka sosu słodko-pikant nego chili)
1/2 łyżeczki brązowego cukru
olej do smażenia
Kurczaka pokroić na małe kawałki, obtoczyć w mące, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Po chwili dodać warzywa, przyprawy, sos sojowy oraz mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie.
Wszystko dobrze połączyć i dusić na mniejszym ogniu przez kilka minut, często mieszając.
Makaron ryżowy wrzucić do posolonego wrzątku i po 3 minutach odcedzić.
Przełożyć makaron na patelnię i wymieszać.
ależ to pysznie wygląda :) Dawno nie jadłam makaronu chińskiego, może czas to nadrobić? :)
OdpowiedzUsuńJestem za ;) - makaron chiński jest ciekawą odmianą dla zwykłego makaronu, a szczególnie pasuje do takich dań, polecam :)
Usuń