30 grudnia 2013

Chleb żytni razowy z dodatkiem mąki gryczanej

Chleb żytni razowy z dodatkiem mąki gryczanej Chleb wyszedł wilgotny i smaczny, przypomina typowego razowca, nie wyczuwalna w ogóle mąka gryczana. Piekłam go tym razem na drożdżach i w maszynie do chleba.

29 grudnia 2013

Sałatka z piersią kurczaka, ryżem i groszkiem

Sałatka z piersią kurczaka, ryzem i groszkiem
Sałatka, która powstała z tego, co znalazłam w lodówce (pozostałości z obiadu). Sałatka może nie jest zbyt fotogeniczna, ale smaczna. Robiłam ją już dwa razy (na zdjęciu akurat groszek z puszki) ale zdecydowanie lepiej smakuje z groszkiem mrożonym.

28 grudnia 2013

Pyszny chleb żytni na zakwasie

chleb żytni na zakwasie
Kolejny chleb na zakwasie. Tym razem z przewagą mąki żytniej. 
Wychodzi miękki, wilgotny i długo pozostaje świeży. Rodzina się nim zajada. 
Polecam i zachęcam do wypróbowania.

27 grudnia 2013

"Kuchnia bez pszenicy" W. Davis - recenzja książki



"Książka 'Kuchnia bez pszenicy.150 przepisów, które pomogą pozbyć się pszennego brzucha i wyzdrowieć' Williama Davisa, amerykańskiego kardiologa, wstrząsnęła podstawami dietetycznego świata. Autor przekonuje, że winę za wiele dolegliwości, ponosi zmieniona genetycznie pszenica."

26 grudnia 2013

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Sałatka imprezowa z tuńczykiem, kukurydzą, fasolą i ryżem
Bardzo smaczna sałatka, która zawsze cieszy się popularnością. Idealna na Święta lub imprezę. Przepis od mojej bratowej :). Składniki na bardzo dużą salaterkę, jeśli spodziewacie się sporej ilości gości ;). Jeśli zaś robicie dla mniejszej ilości osób, to z połowy porcji.

25 grudnia 2013

Pyszne ciasto krówka z krakersami i toffi

Pyszne ciasto krówka z krakersami i toffiPyszne, delikatne ciasto, rozpływające się w ustach. Zrobiłam je na Święta i okazało się hitem. Nie miałam białej śmietany (użyłam czekoladowej), więc na zdjęciu ciasto może nie wygląda zbyt efektownie, ale zapewniam, że w smaku jest super.

24 grudnia 2013

Chleb gryczano - żytni na zakwasie

Tym razem przepis na chleb ze sporym dodatkiem mąki gryczanej, która sprawia, że chleb jest lekko kwaśny w smaku i wyczuwalny jest w nim posmak gryki. Polecam do niego dodać dodać czarnuszkę, mak i cebulkę suszoną, aby odrobinę to zmienić. 
Jeśli komuś woli tradycyjny smak chleba, polecam przepis np. na chleb pszenno-żytni na zakwasie
czy żytni na zakwasie

21 grudnia 2013

Proste ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi

Proste ciasto z jabłkami i orzechami. Może nie wyrasta za bardzo, ale jest smaczne. 
Lekko się przypiekło, piekłam w 200'C (według przepisu z Mojewypieki), ale polecam piec w trochę mniejszej temperaturze. Wierzch posypałam dodatkowo płatkami migdałów. 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

20 grudnia 2013

Bezglutenowe pierniczki gryczane

Bezglutenowe pierniczki gryczane


Smaczne pierniczki dla alergików: bez glutenu, bez jajek, nabiału i mąki pszennej. Gotowe do spożycia od razu po upieczeniu.
Obawiałam się, że dodatek tak dużej ilości mąki gryczanej będzie bardzo mocno wyczuwalny, ale czuć naprawdę trochę - najwidoczniej przyprawa do piernika zabija posmak gryki ;).
Aby nie stwardniały zamykamy w puszce lub słoiku z kawałkiem jabłka (które często wymieniamy).

19 grudnia 2013

Najlepszy chleb pszenno-żytni na zakwasie (przepis podstawowy)

Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Mój pierwszy chleb na zakwasie. Na pewno jest z nim więcej pracy niż z chlebem drożdżowym z automatu, ale zapewniam - warto go upiec. Wyszedł sprężysty i wilgotny. Jest o wiele lepszy w smaku niż chleby za zakwasie kupione w piekarni. 
Zakwas wraz z przepisem otrzymałam od mojej przyjaciółki (dziękuję A. :) ).

17 grudnia 2013

Pierniczki leżakujące, miodowo-orzechowe

Pyszne Pierniczki leżakujące

Z okresem Świąt Bożego Narodzenia kojarzą się nam pierniczki. Zachęcam zaangażować do ich przygotowania dzieci - to dla nich frajda, a przy okazji mile spędzony czas razem.
Pierniczki po upieczeniu są twardawe i chrupiące. Powinny leżakować przez 2 tygodnie, ale wielkie łasuchy mogą jeść je po upieczeniu (u nas część już zniknęła). 
Aby pierniczki szybciej zmiękły można do puszki z piernikami włożyć kawałek jabłka. Przepis sprawdzony, od mojej koleżanki (dziękuję A. :)).

Podsumowanie akcji kulinarnej "Soczewica 2"


Zakończyła się akcja "Soczewica 2", zorganizowana na Durszlak.pl.

Wzięło w niej udział 41 osób, które dodały 56 wpisów z wykorzystaniem soczewicy.
Dominowały pasztety i zupy, ale znalazło się też kilka przepisów na inne dania. Dziękuję Wam za udział.

16 grudnia 2013

"Zdrowa kuchnia dla dzieci" A.Kłosińska i "Zdrowe dzieciaki" J.Fuhrman - recenzja książek

"Zdrowa kuchnia dla dzieci" Anny Kłosińskiej to niezbyt obszerna książeczka, ale za to pełna wartościowych treści. Przeczytanie jej pomoże rodzicom zrozumieć jakie potrawy są najlepsze dla ich dzieci, a które im szkodzą. Zawiera kilkadziesiąt przepisów na zdrowe potrawy dla dzieci.

Warsztaty kulinarne w siedzibie Nestle

Jakiś czas temu wspominałam Wam na Facebooku, że byłam na warsztatach kulinarnych w Warszawie. To już moje drugie warsztaty zorganizowane przez firmę Winiary, w których brałam udział. 

15 grudnia 2013

Proste ciasto 3 BIT bez pieczenia

Proste ciasto 3 BIT bez pieczenia
Uwielbiam to ciasto. Jest pyszne, a na dodatek nie wymaga pieczenia :). Jest bardzo słodkie, więc można zmniejszyć ilość cukru w warstwach, a posypkę z czekolady zastąpić kakao. 
Kto raz spróbuje, na pewno zrobi je ponownie. U mnie często gości na świątecznym stole.

13 grudnia 2013

Pasztet z czerwonej soczewicy bez jajek

Pasztet z czerwonej soczewicy bez jajek
 
Zrobiłam ostatnio pasztet z ciecierzycy bez jajek, więc spróbowałam zrobić podobny sposób z czerwonej soczewicy. Pasztet wyszedł dobry, podobny w smaku do pasztetu z soczewicy z jajkami. Najlepiej kroić go na drugi dzień, po schłodzeniu w lodówce.

11 grudnia 2013

Pasta jajeczno-mięsna na kanapki

Wiem, że lubicie szybkie przepisy, więc dziś proponuję ekspresową i smaczną pastę do chleba. Dobra na śniadanie lub kolację. Jeśli lubicie bardziej gładkie pasty, można wszystko rozdrobnić widelcem, a wędlinę pokroić jeszcze drobniej.

10 grudnia 2013

Kotlety z kaszy jęczmiennej - wersja 2

Kotlety z kaszy jęczmiennej - wersja 2

Z kaszy jęczmiennej robiłam jakiś czas temu kotlety. Smakowały wszystkim, więc tym razem zrobiłam je ponownie, ale w wersji bardziej wydajnej -  z dodatkiem zmielonych kotletów sojowych. Wychodzi ok. 25 kotletów.

7 grudnia 2013

Zdrowa zupa z jarmużu i soczewicy

Gęsta zupa z jarmużu i soczewicy


Pomysł na zupę krem z dodatkiem jarmużu podpatrzyłam w książce "Jestes tym co jesz" G.McKeith, ale mocno ją zmodyfikowałam. Zupa wyszła wyszła smaczna i pożywna. 
Smak samego jarmużu nie powala (zwykła zielenina), ale wartości odżywcze zdecydowanie przemawiają za jego spożywaniem ;). 
Jarmuż zawiera 157 mg wapnia w 100 g (dla porównania mleko 121 mg). Dodatkowo ma właściwości przeciwnowotworowe oraz jest bogaty w przeciwutleniacze.

"Konrad Gaca. Moje odchudzanie" - recenzja książki


" Znasz już wszystkie diety, odchudzasz się od lat, a efektów jak nie było, tak nie ma. Chcesz to w końcu zmienić? Sięgnij po książkę 'Konrad Gaca. Moje odchudzanie'
Pozbywanie się zbędnych kilogramów to nie tylko dieta. Odchudzanie z Konradem Gacą, dietetykiem oraz zawodnikiem kulturystki i fitness, to przemyślany, wieloetapowy proces, który pozwoli Ci skutecznie pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej."

6 grudnia 2013

Kotlety sojowe w curry

Warto mieć opakowanie kotletów sojowych - gdy nie ma akurat mięsa w domu, można ich użyć w zastępstwie. Oczywiście różnią się znacznie w smaku od mięsa, ale odpowiednie ich przyprawienie sprawia, że są całkiem niezłe ;). A Wy lubicie kotlety sojowe? Często jadacie?

4 grudnia 2013

Zdrowa sałatka z kurczakiem - idealna do pracy

Zdrowa sałatka z kurczakiem
Sałatka ta jest pożywna, zawiera mięso i pestki z dyni. Jest dobra dla wszystkich, ale szczególnie wskazana jest dla mężczyzn ;). Idealna np. do pracy.
Pestki z dyni zapobiegają przerostowi prostaty. Olej z pestek oraz pestki zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które są polecane dla osób z miażdżycą i zbyt wysokim cholesterolem, mają dobry wpływ na wzrok, pracę serca i układ trawienny.
Sałatkę zrobiłam jakiś czas temu na warsztatach kulinarnych z Oleofarm.

3 grudnia 2013

Kruche ciasteczka korzenne

Ciasteczka można jeść od razu po upieczeniu, są kruche i lekko twardawe. Nie zmieniają kształtu, więc ciasto nadaje się do ciasteczek, na których będą odciśnięte stempelki. 

1 grudnia 2013

Naleśniki z mąki gryczanej z grzybami i ciecierzycą

Naleśniki z mąki gryczanej z grzybami i ciecierzycąO naleśnikach z mąki gryczanej myślałam już od dawna, a przypomniałam sobie o nich, przeglądając książkę "Zima w kuchni pięciu przemian" A. Czelej. Przepis był inspiracją, proporcje i składniki minimalnie zmieniłam, a zamiast jogurtu użyłam mleka.
Naleśniki są o zdrowsze od tradycyjnych naleśników z mąki pszennej. Minimalnie wyczuwalny posmak gryki, który w połączeniu z wyrazistym nadzieniem znika. Smaży się je dłużej i na mniejszym ogniu.

"Zima w kuchni pięciu przemian" A. Czelej - recenzja książki

Prezentuję Wam czwartą i ostatnią już książkę z serii "W kuchni Pięciu Przemian" autorstwa Anny Czelej - tym razem część Zima.
"Odkryj bogactwo zimowych smaków. Gotuj smacznie, zdrowo, czasem tradycyjnie, czasem nietypowo. W książce znajdziesz ponad 100 przepisów na zimowe dania zgodnie z kuchnią Pięciu Przemian. Dzięki nim Twoja zimowa dieta będzie obfita w zdrowe i zbilansowane posiłki."

29 listopada 2013

Zielona soczewica z suszonymi pomidorami i curry

Zielona soczewica z suszonymi pomidorami i curry
Robiłam kiedyś zieloną soczewicę z cebulką. Tym razem zmieniłam trochę dodatki i soczewica wyszła jeszcze lepsza. Proste, zdrowe i sycące danie.
Idealny dodatek do obiadu zamiast ziemniaków lub dla wegetarian pomysł na przekąskę lub kolację. Rodzinie bardzo zasmakowała.

27 listopada 2013

Dietetyczne ciasteczka owsiane bez cukru, mąki i tłuszczu

Dietetyczne ciasteczka owsiane bez cukru, mąki i tłuszczu
Najbardziej dietetyczne ciasteczka owsiane, jakie mogłam dla Was wymyślić ;), czyli bez cukru, mąki i tłuszczu. 
Są dobre dla osób uczulonych na mleko lub jajka. Idealne, gdy chcemy dać dzieciom coś słodkiego i zdrowego. 
Ich przygotowanie zajmuje chwilę. W smaku delikatnie słodkie. Najlepiej smakują tego samego dnia, na drugi dzień są trochę suche.

25 listopada 2013

Grecka zupa z soczewicy

Połączenie tych składników znalazłam w sklepie na opakowaniu zupy greckiej. Zapamiętałam składniki i postanowiłam zrobić podobną zupę w domu. Zupa wyszła bardzo smaczna, gęsta i pożywna.

22 listopada 2013

Semifreddo czekoladowe, czyli szybki deser na zimno

Semifreddo czekoladowe, czyli szybki deser na zimno

Puszyste lody czekoladowe bez mieszania i to w godzinę!
Lody wychodzą delikatne, puszyste i bardzo smaczne.
Jeśli nie macie śmietanki czekoladowej, można użyć zwykłej i dodać kakao.

"Dieta Alleluja" G. Malkmus, P. i S. Shockey - recenzja książki


"Książka ,Dieta Alleluja', której autorami są Dr George Malkmus oraz Peter i Stowe Shockey, to nie tylko nowy sposób odżywiania, ale również nowe podejście do życia. Bazuje na powszechnie dostępnych składnikach, które można stosować według własnych upodobań i smaków. Nie ogranicza ona ilości spożywanych pokarmów i co ważne: nie daje poczucia głodu." 

21 listopada 2013

Pasztet z wątróbki i indyka

 

Pasztet, który robi się w miarę szybko. W smaku jest trochę gorzkawy i czuć wątróbkę, bo dodałam jej bardzo dużo. Jeśli nie lubicie smaku wątróbki, to można dodać jej trochę mniej, a więcej mięsa mielonego.

Podsumowanie akcji kulinarnej "Domowe pieczywo drożdżowe"

Akcja kulinarna "Domowe pieczywo drożdżowe" na Durszlak.pl cieszyła się sporą popularnością.

Wzięło w niej udział 77 osób, zamieszczając 107 sprawdzonych przepisów na domowe pieczywo drożdżowe, co świadczy o tym, że sporo osób samodzielnie wypieka chleb w domu.

W podsumowaniu poniżej znajdziecie przepisy na smakowite: chleby, bułki, bagietki i rogaliki z wykorzystaniem różnych rodzajów mąki - wypiekanych na drożdżach, proszku do pieczenia i sodzie. Świetna inspiracja dla osób, które nie pieką na zakwasie.

Dziękuję wszystkim za udział :) Akcja na pewno do powtórzenia...

17 listopada 2013

Błyskawiczny ziołowy chleb na sodzie i proszku

Błyskawiczny ziołowy chleb na sodzie i proszku
Chleb z ziołami i płatkami owsianymi - bardzo łatwy wykonaniu i bez wyrabiania. Potrzebujemy tylko 45 minut. Przepis znaleziony tutaj. Chleb jest smaczny (dodatek sody i proszku minimalnie wyczuwalny) i na pewno od czasu do czasu warto zrobić go dla urozmaicenia.

15 listopada 2013

Jak zrobić mleko owsiane?

Domowe mleko owsianeNapój roślinny z płatków owsianych zrobiłam z ciekawości. Pomyślałam, że przepis może przydać się osobom, które nie tolerują tradycyjnego mleka. "Mleko" owsiane jest kremowe, w smaku delikatnie wyczuwalne płatki owsiane, ale w połączeniu z kawą ten smak znika.
Pozostałą pulpę można użyć do owsianki lub deserów.  

14 listopada 2013

Tania sałatka ziemniaczana z kukurydzą i serem feta

Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i serem feta
Tania i dosyć szybka sałatka. Przygotowana ze składników, które raczej zawsze są w kuchni. 
Jest smaczna i znika szybko na imprezie.

13 listopada 2013

Akcja kulinarna "Soczewica 2"

Soczewica 2Zapraszam do kolejnej akcji z soczewicą w roli głównej. 
Soczewicę można przygotowywać na słono i słodko, w zupach, pasztetach czy słodyczach - możliwości jest naprawdę wiele... 

11 listopada 2013

Bułeczki gryczane z ziarnami dla leniwych - bez wyrabiania

Bułeczki gryczane z ziarnami dla leniwych - bez wyrabiania
Bułeczki z mąki gryczanej dla leniwych - nie wymagają zagniatania. Przygotowujemy je wieczorem w 5 minut, a rano tylko formujemy i pieczemy. 
Bułeczki nie wyrastają za bardzo, nie są puszyste - są dosyć ciężkie i bardzo sycące.

10 listopada 2013

"Jeść, by żyć" J. Fuhrman - recenzja książki

Główne przesłanie książki "Jeść, by żyć" dr Joela Fuhrmana:
"Aby cieszyć się dobrym zdrowiem i prawidłową wagą, należy spożywać tylko takie produkty, których wartość odżywcza zdecydowanie przewyższa ich wartość kaloryczną."  
Porównując 100 kcal zjedzonych w postaci steka oraz brokułów - gdzie Waszym zdaniem znajduje się więcej białka? (odpowiedź znajdziecie w tabeli poniżej).

8 listopada 2013

Pasztet z ciecierzycy bez jajek (wegański)

Robiłam już kiedyś pasztety z soczewicy, a tym razem, w ramach eksperymentu, postanowiłam zrobić wegański pasztet bez jajek.
Jak się okazało jajka nie były potrzebne, a pasztet po schłodzeniu w lodówce ma właściwą konsystencję.

5 listopada 2013

Deser czekoladowy a'la tiramisu z nutką amaretto

Deser czekoladowy a'la tiramisu z nutką amaretto
Pyszny i puszysty czekoladowy deser z nutką amaretto. Przygotowuje się go bardzo szybko. Jest pyszny!

4 listopada 2013

Oszczędna sałatka ziemniaczana z jajkami i koperkiem

Oszczędna sałatka ziemniaczana z koperkiem
Prosta i oszczędna sałatka z ziemniaków, z dodatkiem koperku, jajek i ogórków kiszonych. Sycąca i smaczna.  Aby była mniej kaloryczna, część majonezu można zastąpić jogurtem naturalnym.

1 listopada 2013

Puszysty chleb pszenny graham ze słonecznikiem, z automatu lub piekarnika

Puszysty chleb pszenny graham ze słonecznikiem z automatu


Bardzo puszysty i smaczny chleb z dodatkiem mąki graham i prażonych nasion słonecznika, z chrupiącą skórką. 
Piekłam w maszynie do chleba, wyrósł na 12 cm, waga 900 g.  

Wykorzystałam przepis z książeczki, na zdjęciu chleb lekko zapadł się na środku, więc przy następnym wypieku zastosowałam inne proporcje i teraz wychodzi już super. Piekłam go już kilka razy. 

Ulepszony przepis poniżej.

27 października 2013

Kasza jaglana na słodko

Kasza jaglana na słodko
Szybki i słodki deser na ciepło, który jest dobry na śniadanie, przekąskę czy podwieczorek, szczególnie w chłodne dni. 

"Ukryta prawda" T. Colin Campbell - recenzja książki

"Ukryta prawda. Rewolucyjna wiedza o żywieniu i zdrowiu" T. Colina Campbella to kolejna porcja informacji o tym, jak zawartość naszego talerza ma wpływ na nasze zdrowie.
» Dr T. Colin Campbell po sukcesie "Nowoczesnych zasad odżywiania", w swej kolejnej książce odpowiada na ważne pytanie: dlaczego większość z nas wciąż nie ma pojęcia o tym, że klucz do dobrego zdrowia i długiego życia trzyma w swoich rękach (na swoich talerzach)?. Poprzednia książka pokazała co powinniśmy jeść, "Ukryta prawda" odpowiada na pytanie: dlaczego? «

25 października 2013

"28 dni do zdrowia" R. Esselstyn - recenzja książki

Masz za wysoki cholesterol, a dodatkowo chcesz schudnąć? Zapraszam do recenzji książki "28 dni do zdrowia. Jak obniżyć cholesterol i zgubić zbędne kilogramy", Ripa Esselstyna.
"Zaaprobowana przez lekarzy, prosta i efektywna dieta Strażaków z Teksasu jest odpowiednia dla wszystkich, którzy są gotowi na poprawę swojego stanu zdrowia i samopoczucia - bez konieczności stosowania radykalnych środków. To wszystko osiągniesz zaledwie w 4 tygodnie."

23 października 2013

Chleb żytni razowy - graham (mąka 1850)

Chleb żytni graham z otrębami
Chleb z dodatkiem mąki graham oraz żytniej razowej. Wyszedł wilgotny i smaczny, przypomina typowego razowca. Koniecznie do powtórzenia...:)
Piekłam go w maszynie do chleba, góra się minimalnie zapadła. Tego typu chleby najlepiej piec w długiej, wąskiej foremce.

21 października 2013

Akcja kulinarna "Domowe pieczywo drożdżowe"

W związku ze Światowym Dniem Chleba, który obchodziliśmy 16.X, zachęcam do wzięcia udziału w akcji i podzielenie się swoimi sprawdzonymi przepisami na domowe pieczywo drożdżowe (chleby, bułki, bagietki,...).  

Ekspresowy chleb irlandzki na sodzie





Chciałam upiec chleb, ale akurat skończyły się drożdże, upiekłam więc chleb na sodzie.
Zamiast maślanki (nie miałam) dodałam wodę oraz dodatkowo otręby, nasiona i przyprawę.
Chleb, łącznie z przygotowaniem, jest gotowy w niecałą godzinę.
Jest dobrą alternatywą dla osób, które lubią chleb, ale nie tolerują drożdży ze względów zdrowotnych.

Konsystencja chleba jest wilgotna, przypomina trochę muffiny, a skórka jest twarda i chrupiąca. Chleb jedzony bez dodatków w smaku jest przeciętny, ale w połączeniu z wędliną lub innymi, wyraźnymi dodatkami jest dobry.
Nie dodajemy do niego nasion słonecznika, ponieważ w kontakcie z sodą zabarwią się na zielono.

19 października 2013

Ucierane ciasto ze śliwkami

Powoli kończy się sezon na śliwki, tym bardziej zachęcam do zrobienia smacznego ciasta z ich udziałem. Przepis z zeszytu mojej mamy, trochę kaloryczny, ale zapewniam -wart zrobienia :).

17 października 2013

"Odżywianie dla zdrowia" P. Pitchford - recenzja książki

"Książka Paula Pitchford'a  »Odżywianie dla zdrowia«, to prawdziwe kompendium wiedzy o zdrowym odżywianiu, łączące w sobie wschodnie tradycji leczniczych z podejściem współczesnej zachodniej dietetyki."

15 października 2013

Chleb owsiano - pszenny z ziarnami


Ciekawy w smaku chleb, lekko wilgotny i miękki. W trakcie pieczenia wyrósł bardzo wysoko, a chwilę później trochę opadł (nie wiem dlaczego?).