Zakwas wraz z przepisem otrzymałam od mojej przyjaciółki (dziękuję A. :) ).
Składniki na 2 długie keksówki (40 cm):
- 1 kg mąki pszennej
- 0,5 kg mąki żytniej
- 1,5 litra letniej wody
- 5 łyżeczek soli
- 2 łyżeczki cukru
- 6-7 łyżek zakwasu (np. żytniego)
- 1 szklanka różnych ziaren (np. słonecznik, dynia, siemię lniane)
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka otrąb
- Zakwas wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej przed pieczeniem.
- Wszystkie składniki (z wyjątkiem ziaren, płatków i otrąb) wyrobić. Ciasto zostawić na dwie godziny.
- Odłożyć kilka łyżek ciasta na zakwas do wyparzonego wcześniej słoika.
- Do reszty ciasta dodać pozostałe dodatki, wymieszać i przełożyć do keksówek posmarowanych tłuszczem oraz podsypanych otrębami (lub do silikonowych keksówek).
- Zwilżyć wierzch ciasta mokrą ręką i posypać ziarnami (u mnie czarnuszka).
- Zostawić na 10-12 godzin przykryte ściereczką.
- Piec na dolnej półce piekarnika rozgrzanego do 200 'C przez 70-80 minut (jeśli wierzch zacznie się zarumieniać, przykryć folią aluminiową).
Niestety nie mam pojęcia o profilach i blogach, wdzięczna jestem za przepisy, które mogę czytać ponieważ jestem początkującą w gotowaniu mamą diabetyka. Ogromny to dla mnie problem, a dzięki możliwości czytania przepisów, gotowanie jest dla mnie mniej stresujące. Dzięki serdeczne
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogę choć trochę pomóc. Pozdrawiam i dziękuję za komentarz :).
Usuń