- 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej razowej (typ 1800)
- 1 i 1/2 szklanki mąki graham (typ 1850)
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 2 i 1/8 szklanki letniej wody
- 2 łyżki oleju
- 7 g suszonych drożdży (1 op.)
- 12 g soli (1 czubata łyżeczka)
- 1 płaska łyżeczka cukru
- garść dowolnych nasion (np. siemienia lnianego, pestek dyni, czarnuszki, słonecznika)
Maszyna do chleba:
Wrzucić wszystkie składniki do maszyny, wymieszać drewnianą łyżką i nastawić program na chleb razowy.
Piekarnik:
(Nie piekłam wprawdzie w piekarniku ale powinien się sprawdzić standardowy sposób pieczenia chleba razowego)
Do miski wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto wymieszać i przełożyć do długiej keksówki (lub dwóch mniejszych), wysmarowanej oliwą i zostawić do wyrośnięcia.
Pierwsze 10 minut piec w temperaturze 220'C, następnie 10 min w 200'C, kolejne 40 min. w temperaturze 180'C.
Po upieczeniu, wyjąć z formy i przykryć ściereczką.
Myślę, że taki chleb, jak najbardziej trafia w moje kubki smakowe ;)
OdpowiedzUsuńWitaj, czy możesz napisać, w jakim programie piekłaś chleb w maszynie? Czy jest to prostu program dla pieczywa razowego? Ja mam Alaskę i u mnie czas pieczenia razowego wynosi 3 godz i 40 min. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA i jeszcze jedno, ja zawsze myślałam, że nie wolno przed włączeniem maszyny mieszać składników (podobno sól z cukrem nie może się dotykać), a Tobie wyszedł ten chlebek naprawdę cudny i właściwie wygląda na to, że nie ma to znaczenia. Sandra
UsuńWitaj Sandro, użyłam programu do pieczywa razowego (3 godz. 40min.), chleb minimalnie zapadł się na środku. Nie słyszałam nigdy o tej teorii, że sól z cukrem nie może się łączyć... Pozdrawiam:)
UsuńDobry przepis,co prawda mój pierwszy chleb się spalił ale następny był wyśmienity.
OdpowiedzUsuń