30 grudnia 2013

Chleb żytni razowy z dodatkiem mąki gryczanej

Chleb żytni razowy z dodatkiem mąki gryczanej Chleb wyszedł wilgotny i smaczny, przypomina typowego razowca, nie wyczuwalna w ogóle mąka gryczana. Piekłam go tym razem na drożdżach i w maszynie do chleba.


  • 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej razowej (typ 1800)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki graham (typ 1850)
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 2 i 1/8 szklanki letniej wody 
  • 2 łyżki oleju
  • 7 g suszonych drożdży (1 op.)
  • 12 g soli (1 czubata łyżeczka)
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • garść dowolnych nasion (np. siemienia lnianego, pestek dyni, czarnuszki, słonecznika)

Maszyna do chleba:  
Wrzucić wszystkie składniki do maszyny, wymieszać drewnianą łyżką i nastawić program na chleb razowy.

Piekarnik: 
(Nie piekłam wprawdzie w piekarniku ale powinien się sprawdzić standardowy sposób pieczenia chleba razowego)
Do miski wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto wymieszać i przełożyć do długiej keksówki (lub dwóch mniejszych), wysmarowanej oliwą i zostawić do wyrośnięcia. 
Pierwsze 10 minut piec w temperaturze 220'C, następnie 10 min w 200'C, kolejne 40 min. w temperaturze 180'C.
Po upieczeniu, wyjąć z formy i przykryć ściereczką.




5 komentarzy:

  1. Myślę, że taki chleb, jak najbardziej trafia w moje kubki smakowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj, czy możesz napisać, w jakim programie piekłaś chleb w maszynie? Czy jest to prostu program dla pieczywa razowego? Ja mam Alaskę i u mnie czas pieczenia razowego wynosi 3 godz i 40 min. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A i jeszcze jedno, ja zawsze myślałam, że nie wolno przed włączeniem maszyny mieszać składników (podobno sól z cukrem nie może się dotykać), a Tobie wyszedł ten chlebek naprawdę cudny i właściwie wygląda na to, że nie ma to znaczenia. Sandra

      Usuń
    2. Witaj Sandro, użyłam programu do pieczywa razowego (3 godz. 40min.), chleb minimalnie zapadł się na środku. Nie słyszałam nigdy o tej teorii, że sól z cukrem nie może się łączyć... Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Dobry przepis,co prawda mój pierwszy chleb się spalił ale następny był wyśmienity.

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).