1 grudnia 2013

Naleśniki z mąki gryczanej z grzybami i ciecierzycą

Naleśniki z mąki gryczanej z grzybami i ciecierzycąO naleśnikach z mąki gryczanej myślałam już od dawna, a przypomniałam sobie o nich, przeglądając książkę "Zima w kuchni pięciu przemian" A. Czelej. Przepis był inspiracją, proporcje i składniki minimalnie zmieniłam, a zamiast jogurtu użyłam mleka.
Naleśniki są o zdrowsze od tradycyjnych naleśników z mąki pszennej. Minimalnie wyczuwalny posmak gryki, który w połączeniu z wyrazistym nadzieniem znika. Smaży się je dłużej i na mniejszym ogniu.

Składniki na ok.9-10 sztuk:
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • szczypta soli 
  • olej do smażenia


Wszystkie składniki włożyć do miski w podanej kolejności i dobrze wymieszać. 
Odstawić na przynajmniej 30 minut (autorka książki zaleca 2 godziny) i w razie potrzeby dolać jeszcze odrobinę wody.
Smażyć na rozgrzanej patelni (pierwszy z olejem), kolejne mogą być bez oleju lub z minimalną ilością.
Usmażone naleśniki układać jeden na drugim, aby zmiękły. Smarować dowolnym nadzieniem (najlepiej wyraźnym w smaku).

Farsz:
  • 1,5 szklanki podgotowanych opieniek lub surowych pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 1/2 puszki odsączonej ciecierzycy 
  • przyprawy (sól, pieprz, papryka, chili)
  • olej do smażenia

Cebulę podsmażyć na patelni, dodać pokrojone w drobną kostkę grzyby, przyprawić. 
Następnie dodać zmiksowaną ciecierzycę i całość smażyć jeszcze przez kilka minut.



1 komentarz:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).