Naleśniki są o zdrowsze od tradycyjnych naleśników z mąki pszennej. Minimalnie wyczuwalny posmak gryki, który w połączeniu z wyrazistym nadzieniem znika. Smaży się je dłużej i na mniejszym ogniu.
Składniki na ok.9-10 sztuk:
- 3/4 szklanki wody
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
Odstawić na przynajmniej 30 minut (autorka książki zaleca 2 godziny) i w razie potrzeby dolać jeszcze odrobinę wody.
Smażyć na rozgrzanej patelni (pierwszy z olejem), kolejne mogą być bez oleju lub z minimalną ilością.
Usmażone naleśniki układać jeden na drugim, aby zmiękły. Smarować dowolnym nadzieniem (najlepiej wyraźnym w smaku).
Farsz:
- 1,5 szklanki podgotowanych opieniek lub surowych pieczarek
- 2 duże cebule
- 1/2 puszki odsączonej ciecierzycy
- przyprawy (sól, pieprz, papryka, chili)
- olej do smażenia
Cebulę podsmażyć na patelni, dodać pokrojone w drobną kostkę grzyby, przyprawić.
Następnie dodać zmiksowaną ciecierzycę i całość smażyć jeszcze przez kilka minut.
Robiłam takie naleśniki i bardzo mi zasmakowały :)
OdpowiedzUsuń