3 grudnia 2013

Kruche ciasteczka korzenne

Ciasteczka można jeść od razu po upieczeniu, są kruche i lekko twardawe. Nie zmieniają kształtu, więc ciasto nadaje się do ciasteczek, na których będą odciśnięte stempelki. 
Przepis z opakowania po stempelkach nie zawierał proszku do pieczenia, więc spróbowałam zrobić podobne ciastka, ale z własnych proporcji i z dodatkiem przyprawy do piernika. 
Dla uzyskania ciemniejszego koloru można dodać odrobinę kakao, a jeśli nie używacie stempelków, można dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
  • 310 g mąki pszennej
  • 100 g cukru (lub cukru pudru)
  • 75 g masła
  • 2 jajka
  • 6 łyżeczek przyprawy do piernika
  1. Masło miksować mikserem do uzyskania puszystej konsystencji. 
  2. Dodać cukier, jajka, ponownie zmiksować.
  3. Zmniejszyć obroty, dodać przyprawę do piernika i stopniowo dodawać mąkę.
  4. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut.
  5. Rozwałkować delikatnie ciasto na grubość 3-4 mm i wykrawać ciasteczka. 
  6. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec w temperaturze 150'C w piekarniku z termoobiegiem, lub w 170'C z nagrzewaniem z dołu i z góry przez ok. 10-14 min (w zależności od grubości ciastek).



3 komentarze:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).