Przepis z opakowania po stempelkach nie zawierał proszku do pieczenia, więc spróbowałam zrobić podobne ciastka, ale z własnych proporcji i z dodatkiem przyprawy do piernika.
Dla uzyskania ciemniejszego koloru można dodać odrobinę kakao, a jeśli nie używacie stempelków, można dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
- 310 g mąki pszennej
- 100 g cukru (lub cukru pudru)
- 75 g masła
- 2 jajka
- 6 łyżeczek przyprawy do piernika
- Masło miksować mikserem do uzyskania puszystej konsystencji.
- Dodać cukier, jajka, ponownie zmiksować.
- Zmniejszyć obroty, dodać przyprawę do piernika i stopniowo dodawać mąkę.
- Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut.
- Rozwałkować delikatnie ciasto na grubość 3-4 mm i wykrawać ciasteczka.
- Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 150'C w piekarniku z termoobiegiem, lub w 170'C z nagrzewaniem z dołu i z góry przez ok. 10-14 min (w zależności od grubości ciastek).
fajnie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym takie ciasteczko.
OdpowiedzUsuńale cudeńka! ;)
OdpowiedzUsuń