Zrobiłam ostatnio pasztet z ciecierzycy bez jajek, więc spróbowałam zrobić podobny sposób z czerwonej soczewicy. Pasztet wyszedł dobry, podobny w smaku do pasztetu z soczewicy z jajkami. Najlepiej kroić go na drugi dzień, po schłodzeniu w lodówce.
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 4 marchewki
- 4 łyżki mielonego lnu
- 150 ml oleju rzepakowego
- 3 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1 cebula
- 4 ziarna angielskie w całości
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego (można mniej)
- 1 łyżka ketchupu pikantnego
- sól, pieprz, imbir w proszku, curry, chili, papryka słodka, majeranek
- Soczewicę opłukać na sicie i gotować do momentu, aż soczewica rozpadnie się. Można ją gotować w warzywnym wywarze i dodać majeranek (pomaga w trawieniu).
- Marchewkę drobno zetrzeć na tarce, cebulę drobno pokroić. Usmażyć cebulę z marchewką na oleju często mieszając.
- Do tego dodać sól, pieprz, chili i słodką paprykę i chwilę podsmażyć się na patelni z warzywami. Można również dodać curry, imbir, odrobinę sosu sojowego, ketchup czy koncentrat pomidorowy.
- Rozpadające się warzywa wymieszać z soczewicą (wcześniej wyjąć i wyrzucić ziele angielskie i liść laurowy), dodać mielony len i natkę pietruszki. Mieszanka powinna być pikantna.
- Przed pieczeniem konsystencja pasztetu jest rzadka. Można całość zmiksować, ale grubsza faktura chyba wygląda ciekawiej.
- Piec w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika dobrze docisnąć łopatką, aby usunąć powietrze.
- Piec w 180 st. C. ok. 30 - 40 min (zależy czy pasztet jest wysoki czy nie).
- Przed krojeniem kilka godzin schłodzić w lodówce.
Też robiłam bez jajek ;D
OdpowiedzUsuńŚwietnie, że też zrobiłaś:) A polecam również pasztet z ciecierzycy bez jajek, powinien Ci smakować:)
Usuńuwielbiam takie warzywne pasztety!
OdpowiedzUsuńciekawy ma kolor:)
OdpowiedzUsuńzasługa sporej ilości koncentratu pomidorowego i curry :)
UsuńSuper wpis. Pozdrawiam i czekam na więcej.
OdpowiedzUsuńDziękuję :). Pod różnymi etykietami na blogu (z prawej strony) są posegregowane tematycznie przepisy, zachęcam do przejrzenia. Pozdrawiam.
Usuń