1 grudnia 2013

"Zima w kuchni pięciu przemian" A. Czelej - recenzja książki

Prezentuję Wam czwartą i ostatnią już książkę z serii "W kuchni Pięciu Przemian" autorstwa Anny Czelej - tym razem część Zima.
"Odkryj bogactwo zimowych smaków. Gotuj smacznie, zdrowo, czasem tradycyjnie, czasem nietypowo. W książce znajdziesz ponad 100 przepisów na zimowe dania zgodnie z kuchnią Pięciu Przemian. Dzięki nim Twoja zimowa dieta będzie obfita w zdrowe i zbilansowane posiłki."

Schemat książki utrzymany w konwencji poprzednich części (Wiosna, Lato i Jesień). Na początku znajduje się spis treści, w którym wyszczególnione są wszystkie przepisy w kolejności ich występowania. Na końcu zamieszczony został alfabetyczny spis (z oznaczeniem dla potraw bezglutenowych).

We wstępie autorka przekonuje nas, że zimowe dania również mogą być ciekawymi kompozycjami bogatymi w smaki. "Spożywając produkty, które przechowują się w naturalny sposób, takie jak ziarna zbóż, orzechy, pestki, warzywa strączkowe, suszone owoce i zioła, możesz skomponować zbilansowane i zdrowe dania". Zimowe pożywienie ma głównie chronić nas przed wyziębieniem, a w tym przypadku najlepsze będą szczególnie długo gotowane i pieczone potrawy z dużą ilością rozgrzewających przypraw. Unikajmy produktów wychładzających, np. pomarańczy, jabłek, jogurtu, sałaty czy ogórków.
Dla ułatwienia, w książce zamieszczona została tabela z listą produktów zimowych według smaków, do których należą oraz z podziałem na właściwości rozgrzewające i wychładzające. 



W książce znajduje się w ponad sto przepisów na dania wegetariańskie, z czego większość z nich nie zawiera glutenu. Książka jest więc idealna dla osób, które muszą stosować dietę bezglutenową.
Dużym plusem jest to, że przy każdym przepisie znajduje się kolorowe zdjęcie gotowej potrawy. Zdjęcia odrobinę ładniejsze i lepiej skomponowane niż w poprzednich częściach (choć szkoda, że nie robione przez profesjonalnego fotografa).



Przepisy podzielone są na sześć kategorii: Zupy, Sałatki i surówki, Dania ciepłe, Warzywa, Przekąski i dodatki, Desery. Przepisy są łatwe i szybkie do przygotowania, a ich wykonanie opisane jest w zwięzły sposób, co jest dużą zaletą. W większości potrawy przygotowane są ze znanych i łatwo dostępnych produktów. 

Podoba mi się, że w książce znajdziemy bardzo duży wybór zup i dań na ciepło, które zwłaszcza jesienią powinniśmy spożywać częściej. Znajdziemy przepisy na gęste zupy, zapiekanki, ciasta z orzechami i rodzynkami, np. takie przepisy jak : zapiekanka ziemniaczana z kaszą gryczaną, zapiekanka z buraków i fety, placki orzechowe, zupa migdałowa, grochówka z grzankami, łazanki z makiem, pierogi z kapustą i grzybami, tort orzechowy.






Muszę przyznać, że przepisy z części "Zima" najbardziej przypadły mi do gustu. Dużo potraw na ciepło (które zdecydowanie wolę od surówek), do tego parę przepisów z wykorzystaniem mąki gryczanej, fasoli, soczewicy. Kilka przepisów już zaznaczyłam do wykorzystania i na pewno podzielę się nimi z Wami.



Autor: Anna Czelej
Strony: 232
Wydawnictwo: Illuminatio
Wydanie: I, 2013
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Cena: 34,90 zł

http://www.illuminatio.pl/ksiazki/zima-w-kuchni-pieciu-przemian/


Książkę do recenzji przekazało Wydawnictwo Illuminatio, któremu dziękuję za możliwość zapoznania się ze wszystkimi częściami serii.





Wykorzystując przepis z książki zrobiłam:

Naleśniki z mąki gryczanej z grzybami i ciecierzycą 



 

1 komentarz:

  1. Do zakupu książek pani Czelej przymierzam się od jakiegoś czasu. Muszę przyznać, że recenzja tylko pogłębiła potrzebę posiadania jej przepisów w biblioteczce. Wypłato przybywaj :D
    p.s na bloga trafiłam przypadkiem, a już widzę sporo przepisów do przetestowania:)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).