29 listopada 2013

Zielona soczewica z suszonymi pomidorami i curry

Zielona soczewica z suszonymi pomidorami i curry
Robiłam kiedyś zieloną soczewicę z cebulką. Tym razem zmieniłam trochę dodatki i soczewica wyszła jeszcze lepsza. Proste, zdrowe i sycące danie.
Idealny dodatek do obiadu zamiast ziemniaków lub dla wegetarian pomysł na przekąskę lub kolację. Rodzinie bardzo zasmakowała.

27 listopada 2013

Dietetyczne ciasteczka owsiane bez cukru, mąki i tłuszczu

Dietetyczne ciasteczka owsiane bez cukru, mąki i tłuszczu
Najbardziej dietetyczne ciasteczka owsiane, jakie mogłam dla Was wymyślić ;), czyli bez cukru, mąki i tłuszczu. 
Są dobre dla osób uczulonych na mleko lub jajka. Idealne, gdy chcemy dać dzieciom coś słodkiego i zdrowego. 
Ich przygotowanie zajmuje chwilę. W smaku delikatnie słodkie. Najlepiej smakują tego samego dnia, na drugi dzień są trochę suche.

25 listopada 2013

Grecka zupa z soczewicy

Połączenie tych składników znalazłam w sklepie na opakowaniu zupy greckiej. Zapamiętałam składniki i postanowiłam zrobić podobną zupę w domu. Zupa wyszła bardzo smaczna, gęsta i pożywna.

22 listopada 2013

Semifreddo czekoladowe, czyli szybki deser na zimno

Semifreddo czekoladowe, czyli szybki deser na zimno

Puszyste lody czekoladowe bez mieszania i to w godzinę!
Lody wychodzą delikatne, puszyste i bardzo smaczne.
Jeśli nie macie śmietanki czekoladowej, można użyć zwykłej i dodać kakao.

"Dieta Alleluja" G. Malkmus, P. i S. Shockey - recenzja książki


"Książka ,Dieta Alleluja', której autorami są Dr George Malkmus oraz Peter i Stowe Shockey, to nie tylko nowy sposób odżywiania, ale również nowe podejście do życia. Bazuje na powszechnie dostępnych składnikach, które można stosować według własnych upodobań i smaków. Nie ogranicza ona ilości spożywanych pokarmów i co ważne: nie daje poczucia głodu." 

21 listopada 2013

Pasztet z wątróbki i indyka

 

Pasztet, który robi się w miarę szybko. W smaku jest trochę gorzkawy i czuć wątróbkę, bo dodałam jej bardzo dużo. Jeśli nie lubicie smaku wątróbki, to można dodać jej trochę mniej, a więcej mięsa mielonego.

Podsumowanie akcji kulinarnej "Domowe pieczywo drożdżowe"

Akcja kulinarna "Domowe pieczywo drożdżowe" na Durszlak.pl cieszyła się sporą popularnością.

Wzięło w niej udział 77 osób, zamieszczając 107 sprawdzonych przepisów na domowe pieczywo drożdżowe, co świadczy o tym, że sporo osób samodzielnie wypieka chleb w domu.

W podsumowaniu poniżej znajdziecie przepisy na smakowite: chleby, bułki, bagietki i rogaliki z wykorzystaniem różnych rodzajów mąki - wypiekanych na drożdżach, proszku do pieczenia i sodzie. Świetna inspiracja dla osób, które nie pieką na zakwasie.

Dziękuję wszystkim za udział :) Akcja na pewno do powtórzenia...

17 listopada 2013

Błyskawiczny ziołowy chleb na sodzie i proszku

Błyskawiczny ziołowy chleb na sodzie i proszku
Chleb z ziołami i płatkami owsianymi - bardzo łatwy wykonaniu i bez wyrabiania. Potrzebujemy tylko 45 minut. Przepis znaleziony tutaj. Chleb jest smaczny (dodatek sody i proszku minimalnie wyczuwalny) i na pewno od czasu do czasu warto zrobić go dla urozmaicenia.

15 listopada 2013

Jak zrobić mleko owsiane?

Domowe mleko owsianeNapój roślinny z płatków owsianych zrobiłam z ciekawości. Pomyślałam, że przepis może przydać się osobom, które nie tolerują tradycyjnego mleka. "Mleko" owsiane jest kremowe, w smaku delikatnie wyczuwalne płatki owsiane, ale w połączeniu z kawą ten smak znika.
Pozostałą pulpę można użyć do owsianki lub deserów.  

14 listopada 2013

Tania sałatka ziemniaczana z kukurydzą i serem feta

Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i serem feta
Tania i dosyć szybka sałatka. Przygotowana ze składników, które raczej zawsze są w kuchni. 
Jest smaczna i znika szybko na imprezie.

13 listopada 2013

Akcja kulinarna "Soczewica 2"

Soczewica 2Zapraszam do kolejnej akcji z soczewicą w roli głównej. 
Soczewicę można przygotowywać na słono i słodko, w zupach, pasztetach czy słodyczach - możliwości jest naprawdę wiele... 

11 listopada 2013

Bułeczki gryczane z ziarnami dla leniwych - bez wyrabiania

Bułeczki gryczane z ziarnami dla leniwych - bez wyrabiania
Bułeczki z mąki gryczanej dla leniwych - nie wymagają zagniatania. Przygotowujemy je wieczorem w 5 minut, a rano tylko formujemy i pieczemy. 
Bułeczki nie wyrastają za bardzo, nie są puszyste - są dosyć ciężkie i bardzo sycące.

10 listopada 2013

"Jeść, by żyć" J. Fuhrman - recenzja książki

Główne przesłanie książki "Jeść, by żyć" dr Joela Fuhrmana:
"Aby cieszyć się dobrym zdrowiem i prawidłową wagą, należy spożywać tylko takie produkty, których wartość odżywcza zdecydowanie przewyższa ich wartość kaloryczną."  
Porównując 100 kcal zjedzonych w postaci steka oraz brokułów - gdzie Waszym zdaniem znajduje się więcej białka? (odpowiedź znajdziecie w tabeli poniżej).

8 listopada 2013

Pasztet z ciecierzycy bez jajek (wegański)

Robiłam już kiedyś pasztety z soczewicy, a tym razem, w ramach eksperymentu, postanowiłam zrobić wegański pasztet bez jajek.
Jak się okazało jajka nie były potrzebne, a pasztet po schłodzeniu w lodówce ma właściwą konsystencję.

5 listopada 2013

Deser czekoladowy a'la tiramisu z nutką amaretto

Deser czekoladowy a'la tiramisu z nutką amaretto
Pyszny i puszysty czekoladowy deser z nutką amaretto. Przygotowuje się go bardzo szybko. Jest pyszny!

4 listopada 2013

Oszczędna sałatka ziemniaczana z jajkami i koperkiem

Oszczędna sałatka ziemniaczana z koperkiem
Prosta i oszczędna sałatka z ziemniaków, z dodatkiem koperku, jajek i ogórków kiszonych. Sycąca i smaczna.  Aby była mniej kaloryczna, część majonezu można zastąpić jogurtem naturalnym.

1 listopada 2013

Puszysty chleb pszenny graham ze słonecznikiem, z automatu lub piekarnika

Puszysty chleb pszenny graham ze słonecznikiem z automatu


Bardzo puszysty i smaczny chleb z dodatkiem mąki graham i prażonych nasion słonecznika, z chrupiącą skórką. 
Piekłam w maszynie do chleba, wyrósł na 12 cm, waga 900 g.  

Wykorzystałam przepis z książeczki, na zdjęciu chleb lekko zapadł się na środku, więc przy następnym wypieku zastosowałam inne proporcje i teraz wychodzi już super. Piekłam go już kilka razy. 

Ulepszony przepis poniżej.