Bułeczki nie wyrastają za bardzo, nie są puszyste - są dosyć ciężkie i bardzo sycące.
Nie lubię wyrabiania ciasta drożdżowego, dlatego zrobiłam je na wzór ciasta drożdżowego z lodówki. Proporcje znalezione tutaj (dodałam więcej wody i soli).
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oleju
- 1,5 szklanki wody (lub 1 szklanka w przypadku wersji tradycyjnej)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- dowolne, najlepiej wyraźne w smaku dodatki, np. czarnuszka, prażony słonecznik, suszona cebulka, pestki dyni
1. Drożdże rozkruszyć w misce, zasypać cukrem, wlać wodę i olej, wsypać mąkę pszenną, mąkę gryczaną i sól (ważne, aby tego nie mieszać). Przykryć ściereczką i zostawić w lodówce na 6 godzin (najlepiej na noc).
2. Następnego dnia wymieszać dokładnie drewnianą łyżką (ciasto nie wymaga wyrabiania).
3. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować bułeczki, wierzch posypać nasionami słonecznika i układać na papierze do pieczenia.
4. Piec ok. 25 minut w rozgrzanym do 190'C piekarniku.
Wersja tradycyjna:
1. Zrobić zaczyn: drożdże, cukier, łyżkę mąki i łyżkę ciepłej wody wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
2. Z mąki, soli, ziarna, oleju, wody oraz wyrośniętego zaczynu wyrobić ciasto.
3. Przełożyć do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką i umieścić w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
4. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić i formować z niego bułki. Wierzch posypać nasionami słonecznika i układać na papierze do pieczenia.
5. Piec ok. 25 minut w rozgrzanym do 190'C piekarniku.
Ciekawy przepis na szybkie bułeczki, dziękuje - zapisuję :)
OdpowiedzUsuńNastępne świetne zdjęcie i apetyczna aranżacja. Gratuluję
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Zdjęcia robię zwykłym "plaskaczem", a dobrym aparatem na pewno by wyszły o wiele lepiej...
UsuńMoże być sama mąka gryczana, muszę wykluczyć gluten :( Pozdrawiam, Justyna :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam z samej gryczanej, więc na 100 % nie wiem czy wyjdą dobre, ale zachęcam Cię do eksperymentów, jest duża szansa, że się udadzą:) Oczywiście daj znać, czy wyszły, jeśli będziesz robić. Pozdrawiam:)
UsuńDla leniwych, to coś dla mnie ,wyglądają smakowicie ,dziękuję.
OdpowiedzUsuńa czy zamiast mąki gryczanej można by dać kukurydzianą...?
OdpowiedzUsuńTrudno powiedzieć jak wówczas wyjdą, to zupełnie inne mąki. A może na początek spróbuj dać pół na pół ?
Usuń