11 listopada 2013

Bułeczki gryczane z ziarnami dla leniwych - bez wyrabiania

Bułeczki gryczane z ziarnami dla leniwych - bez wyrabiania
Bułeczki z mąki gryczanej dla leniwych - nie wymagają zagniatania. Przygotowujemy je wieczorem w 5 minut, a rano tylko formujemy i pieczemy. 
Bułeczki nie wyrastają za bardzo, nie są puszyste - są dosyć ciężkie i bardzo sycące.

Nie lubię wyrabiania ciasta drożdżowego, dlatego zrobiłam je na wzór ciasta drożdżowego z lodówki. Proporcje znalezione tutaj (dodałam więcej wody i soli).

  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 szklanki wody (lub 1 szklanka w przypadku wersji tradycyjnej)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • dowolne, najlepiej wyraźne w smaku dodatki, np. czarnuszka, prażony słonecznik, suszona cebulka, pestki dyni
Wersja bez wyrabiania:
1. Drożdże rozkruszyć w misce, zasypać cukrem, wlać wodę i olej, wsypać mąkę pszenną, mąkę gryczaną i sól (ważne, aby tego nie mieszać). Przykryć ściereczką i zostawić w lodówce na 6 godzin (najlepiej na noc). 
2. Następnego dnia wymieszać dokładnie drewnianą łyżką (ciasto nie wymaga wyrabiania).   
3. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować bułeczki, wierzch posypać nasionami słonecznika i układać na papierze do pieczenia. 
4. Piec ok. 25 minut w rozgrzanym do 190'C piekarniku.


 
Wersja tradycyjna:
1. Zrobić zaczyn: drożdże, cukier, łyżkę mąki i łyżkę ciepłej wody wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
2. Z mąki, soli, ziarna, oleju, wody oraz wyrośniętego zaczynu wyrobić ciasto.
3. Przełożyć do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką i umieścić w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
4. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić i formować z niego bułki. Wierzch posypać nasionami słonecznika i układać na papierze do pieczenia. 
5. Piec ok. 25 minut w rozgrzanym do 190'C piekarniku.





 

8 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis na szybkie bułeczki, dziękuje - zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Następne świetne zdjęcie i apetyczna aranżacja. Gratuluję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zdjęcia robię zwykłym "plaskaczem", a dobrym aparatem na pewno by wyszły o wiele lepiej...

      Usuń
  3. Może być sama mąka gryczana, muszę wykluczyć gluten :( Pozdrawiam, Justyna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z samej gryczanej, więc na 100 % nie wiem czy wyjdą dobre, ale zachęcam Cię do eksperymentów, jest duża szansa, że się udadzą:) Oczywiście daj znać, czy wyszły, jeśli będziesz robić. Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Dla leniwych, to coś dla mnie ,wyglądają smakowicie ,dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. a czy zamiast mąki gryczanej można by dać kukurydzianą...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno powiedzieć jak wówczas wyjdą, to zupełnie inne mąki. A może na początek spróbuj dać pół na pół ?

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).