Pasztet, który robi się w miarę szybko. W smaku jest trochę gorzkawy i czuć wątróbkę, bo dodałam jej bardzo dużo. Jeśli nie lubicie smaku wątróbki, to można dodać jej trochę mniej, a więcej mięsa mielonego.
- 500 g wątróbki (drobiowej, indyczej lub cielęcej)
- 500 g mięsa mielonego z indyka (100%)
- 4 jajka
- ok. 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju
- dowolne przyprawy (sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka, majeranek, przyprawa do mięs, siekana natka pietruszki)
- olej do smażenia
- Na oliwie podsmażyć pokrojona cebulę, dodać mięso mielone i wątróbkę oraz sól i pieprz. Podsmażyć do miękkości, a następnie przestudzić.
- Zmielić mięso w maszynce do mięsa i dodać pozostałe składniki lub szybciej: wszystkie składniki razem zmiksować w robocie kuchennym z ostrzami "S".
- Pasztet powinien być dosyć mocno przyprawiony.
- Należy go piec przez ok.50-60 minut w 180'C, w silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremce.
Bardzo lubię taki domowy pasztet, ten sklepowy nie może się z nim równać:-)
OdpowiedzUsuńDokładnie:) Skład wyrobów sklepowych najczęściej zniechęca do kupowania i dlatego próbuję robić różne rzeczy sama, wiem przynajmniej czym karmię rodzinę :).
Usuńbardzo lubię domowe pasztety:)
OdpowiedzUsuń