21 listopada 2013

Pasztet z wątróbki i indyka

 

Pasztet, który robi się w miarę szybko. W smaku jest trochę gorzkawy i czuć wątróbkę, bo dodałam jej bardzo dużo. Jeśli nie lubicie smaku wątróbki, to można dodać jej trochę mniej, a więcej mięsa mielonego.



  • 500 g wątróbki (drobiowej, indyczej lub cielęcej)
  • 500 g mięsa mielonego z indyka (100%)
  • 4 jajka
  • ok. 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • dowolne przyprawy (sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka, majeranek, przyprawa do mięs, siekana natka pietruszki)
  • olej do smażenia
  1. Na oliwie podsmażyć pokrojona cebulę, dodać mięso mielone i wątróbkę oraz sól i pieprz. Podsmażyć do miękkości, a następnie przestudzić. 
  2. Zmielić mięso w maszynce do mięsa i dodać pozostałe składniki lub szybciej: wszystkie składniki razem zmiksować w robocie kuchennym z ostrzami "S". 
  3. Pasztet powinien być dosyć mocno przyprawiony. 
  4. Należy go piec przez ok.50-60 minut w 180'C, w silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremce.

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię taki domowy pasztet, ten sklepowy nie może się z nim równać:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie:) Skład wyrobów sklepowych najczęściej zniechęca do kupowania i dlatego próbuję robić różne rzeczy sama, wiem przynajmniej czym karmię rodzinę :).

      Usuń
  2. bardzo lubię domowe pasztety:)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).