Pozostałą pulpę można użyć do owsianki lub deserów.
Napój z płatków owsianych można przyrządzić na dwa sposoby: w wersji na surowo, bądź gotowanej.
Przepis jest prosty, widziałam go m.in. w książce "Odżywianie dla zdrowia" P. Pitchforda.
- 1 szklanka płatków owsianych górskich*
- 4 szklanki wody (lub więcej)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (lub 1 daktyl)
- szczypta soli
Wersja na zimno (przygotowywana po kilku godzinach):
- Płatki zalać 1 szklanką wody i odstawić na noc w temperaturze pokojowej.
- Rano wrzucić płatki do blendera, dolać pozostałą wodę oraz dodatki i bardzo dobrze zmiksować. W zależności od ilości dolanej wody mleko będzie bardziej lub mniej gęste i wyraźne w smaku.
- Przecedzić przez drobne sitko lub gazę.
- Przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 48 godzin. Napój rozwarstwia się, przed spożyciem należy go zamieszać.
Wersja na ciepło (przygotowywana od razu):
- Płatki ugotować w 1-1,5 szklanki wody do miękkości.
- Dodać pozostałe składniki i zmiksować.
- W tej wersji mleko się mniej rozwarstwia i jest bardziej aksamitne.
* dla osób z alergią - bezglutenowych
Od pewnego czasu staram się powoli odzwyczajać od mleka tradycyjnego...Twój przepis po prostu spadł mi jak z nieba
OdpowiedzUsuńTak właśnie pomyślałam, że może się komuś przydać:).
UsuńStaram się zamieszczać zróżnicowane przepisy (również eliminujące mleko, gluten lub mięso), aby mogły być wykorzystane przez osoby, które ze względów zdrowotnych eliminują tego typu produkty ze swojej diety.
O widzę, że Ty doprawiałaś swoje mleko. Moje było sautee, bez soli i cukru/daktyli :-)
OdpowiedzUsuńTak, doprawiłam trochę, bo użyłam go do kawy i chciałam, żeby miało trochę lepszy smak ;) ale oczywiście można też przygotować w wersji bez dodatków.
UsuńI jak smakowało do kawy? ;)
UsuńCałkiem nieźle:). Mleko zrobiłam raczej gęste, więc po dodaniu do kawy, jest wrażenie, że pije się ją z dodatkiem gęstej śmietanki (oczywiście można dolać więcej wody, wówczas mleko będzie miało rzadszą konsystencję).
UsuńA ja chciałam spytać po tych paru miesiącach, jak się do kawy sprawdza?
OdpowiedzUsuńMoje doświadczenie z domowym mlekiem sojowym i kokosowym do kawy (sojowe gotowane, kokosowe tylko zalewane wrzątkiem na 2-3 godziny przed miksowaniem) jest niestety trochę kiepskie - niejednokrotnie mleka roślinne warzyły się w kawie, zwłaszcza następnego dnia po zrobieniu i po wyjęciu z lodówki. Ponoć to kwestia różnicy temperatur... Tyle, że czas wszystkich goni i jakoś nie uśmiecha mi się dodatkowo podgrzewać mleczko do kawy za każdym razem. Ciekawe, jak się pod tym względem miewa owsiane?
Pozdrawiam serdecznie, Ola
Nie zauważyłam, żeby zimne mleko warzyło się po dolaniu do gorącej kawy. Jedyne, co może przeszkadzać, to minimalny posmak płatków owsianych oraz zagęszczenie kawy, szczególnie na dnie filiżanki.
UsuńZachęcam Cię do wypróbowania, w sumie każdemu odpowiada coś innego.
Mleko robi się szybko, a koszt jest niewielki.
Wielkie dzięki, nastawię płatki na pewno!
UsuńHm, ja chyba tez spróbuję jako alternatywa dla mleczka do kawy.
OdpowiedzUsuń