22 listopada 2013
"Dieta Alleluja" G. Malkmus, P. i S. Shockey - recenzja książki
"Książka ,Dieta Alleluja', której autorami są Dr George Malkmus oraz Peter i Stowe Shockey, to nie tylko nowy sposób odżywiania, ale również nowe podejście do życia. Bazuje na powszechnie dostępnych składnikach, które można stosować według własnych upodobań i smaków. Nie ogranicza ona ilości spożywanych pokarmów i co ważne: nie daje poczucia głodu."
Już sam tytuł sugeruje, że treść może mieć jakiś związek z religią. I rzeczywiście tak jest. Książka opiera się na wskazówkach dotyczących odżywiania pochodzących z Biblii.
Dr George Malkmus zachorował na raka jelita grubego. Wcześniej na tę samą chorobę zapadła jego matka (widział, co ona przeszła - mimo że poddała się leczeniu współczesnej medycynie, czekała ją śmierć w cierpieniu).
Malkmus nie chciał doświadczać tego samego. Zaryzykował. Oparł się na zaczerpniętych z Biblii wskazówkach zdrowotnych i zasadach racjonalnego odżywiania. Zastosował je i w kilka miesięcy jego choroba uległa całkowitemu wycofaniu.
Swoim odkryciem postanowił dzielić się z innymi. Ludzie, którzy przyjęli te zasady, zaczęli w szybkim tempie powracać do zdrowia, mimo że lekarstwa, które brali przez lata, nie potrafiły tego uczynić.
"Dieta Alleluja działa leczniczo, wykorzystując naturalne siły organizmu. Oddziałując już na poziomie komórkowym, odblokowuje zasoby energetyczne organizmu i uruchamia tzw. odżywianie endogenne (wewnątrzkomórkowe). Dzięki temu bez poczucia głodu radykalnie tracimy na wadze, o ile jest to potrzebne, a nasze ciało oczyszcza się z toksyn, aktywizuje się system immunologiczny i odblokowują się bloki enzymatyczne. Organizm zaczyna funkcjonować jak odmłodzony. Następuje zdecydowana poprawa stanu zdrowia, jakiej nie udaje się uzyskać przy pomocy żadnych farmaceutyków. "
W książce znajdziemy:
- Komentarze lekarzy dokumentujących skuteczność Diety Alleluja.
- Świadectwa ludzi, którzy dzięki Diecie Alleluja po latach cierpień powrócili do zdrowia, pokonując choroby takie jak: rak, cukrzyca, otyłość, nadciśnienie tętnicze i wiele innych.
- Przepisy kulinarne (w roli głównej surówki, dania z warzywami oraz kilka deserów)
- Tablice do prowadzenia diety i materiały dodatkowe (tabela indeksów glikemicznych oraz wartości odżywczej różnych produktów)
Książka pisana jest jak opowieść, z bardzo mocno rozbudowanymi szczegółami w opisach historii ludzi (czego osobiście nie lubię w tego typu poradnikach - według mnie wystarczyłoby ogólnikowo opisać o stylu życia i chorobie pacjenta). Historie ludzi powinny być wydrukowane na jakimś innym tle (z czym spotkałam się w innych książkach tego typu).
Treść medyczna zlewa się w historiami ludzi i poradami. Nie ma żadnych wytłuszczonych wersów, czy ramek. Na wielu stronach znajdziemy słowo Bóg, Biblia lub jakiś cytat z Biblii.
Przyznaję się, że wszystko to sprawiło, że część rzeczy przeskakiwałam, a w takim przypadku łatwo o pominięcie ważnych treści...
Wszystkie historie chorych ludzi, którym pomogła surowa żywność brzmią bardzo zachęcająco, ale podejrzewam, że mięsożercy raczej będą mieli problem aby przejść na tak rygorystyczny sposób żywienia.
Książkę polecam tym, którzy są zainteresowani poprawą zdrowia poprzez diametralnie odmieniony sposób odżywiania, tj. surową żywność, która ma stanowić aż 85% naszego pożywienia, z dopuszczalnymi 15% żywności gotowanej.
Autor: Dr George Malkmus oraz Peter i Stowe Shockey
Wydanie: I, 2011r.
Format: 152 x 228 mm
Oprawa: miękka
Liczba stron: 464
Wydawca: Oficyna Wydawnicza Vocatio
Cena: 39,00 zł
Książkę do recenzji przekazała Oficyna Wydawnicza Vocatio.
http://www.vocatio.com.pl/index.php?route=product/product&path=58&product_id=367
Etykiety:
recenzje.ksiazek,
Wyd.Vocatio
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).