Ostatnio wypróbowałam przygotowanie gulaszu w wersji innej niż do tej pory - duszonego przez 10 godzin w wolnowarze Russell Hobbs.
W tym czasie produkty są wolno podgrzewane w niższej temperaturze, tracą mniej wartości odżywczych, a urządzenie pobiera mniej prądu niż np. podczas przygotowania na elektrycznej płycie kuchennej.
Jeśli nie posiadasz wolnowaru, podsmaż składniki na patelni, przełóż do garnka, podlej wodą i duś na bardzo małym ogniu przez ok. godzinę, często mieszając.
Składniki na ok. 3 porcje:
- 500 g mięsa wieprzowego (z szynki)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- kilka pieczarek
- sól, pieprz, papryka słodka wędzona
- 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe
- ok. 2 łyżeczki przyprawy do mięsa duszonego/gulaszu*
- 1-2 łyżki dowolnej mąki*
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- opcjonalnie: 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub inne warzywa, np. kawałek papryki
- Mięso pokrój w kostkę równej wielkości.
- Oprósz w przyprawie do mięs, soli, pieprzu i papryce
- Cebulę obierz i pokrój w piórka lub kostkę.
- Garnek wolnowaru postaw na płycie grzejącej, wlej olej i podgrzej.
- Do garnka wrzuć cebulę oraz mięso i obsmaż przez chwilę.
- Dodaj marchew pokrojoną w plasterki (lub startą na tarce) i smaż kolejną chwilę.
- Garnek przełóż do podstawy wolnowaru i włącz poziom 1.
- Dodaj pieczarki pokrojone w ćwiartki lub plasterki, ziele, liść laurowy, trochę przyprawy do mięs i soli. Wymieszaj i przykryj pokrywą. Nie dolewaj wody.
- Po 9 godzinach otwórz pokrywę i spróbuj czy nie trzeba przyprawić.
- Wierzch posyp mąką i zamieszaj. Przykryj i duś jeszcze przez godzinę.
- Tuż przed podaniem dodaj natkę pietruszki i jeśli potrzeba, dolej odrobinę wody.
Gulasz w wolnowarze po 10 godzinach (wyszły 3 porcje, choć zmieściłoby się więcej).
Posiadam taki sam wolnowar,dzisiaj robiłam bigos,wyszedł mega,gulasz zrobię na pewno.
OdpowiedzUsuńKoniecznie ;).
UsuńDziś zrobiłam ten gulasz , poezjaaa smaku 😉😊😋😋
OdpowiedzUsuńMoja rodzina bardzo lubi i również sobie chwali.
Usuń