Do posypania gotowanych warzyw wykorzystuję łuskane nasiona konopi siewnej (Cannabis sativa).
Nasiona są bogate w błonnik, proteiny, aminokwasy.
Zawierają magnez, fosfor, potas, wapń, krzem, cynk, witaminy B3, B6, E, kwasy omega 3 i 6. Są źródłem pełnowartościowego białka, dzięki czemu stanowią doskonały dodatek diety dla wegetarian i sportowców.
- ok. 500 g fasolki szparagowej
- ok. 1 łyżka ulubionej oliwy
- ok. 3 łyżki łuskanych nasion konopi (opcjonalnie prażonych nasion sezamu)
- sól
- Obetnij końcówki fasolki, a następnie wrzuć do ją do gotującej się, lekko osolonej wody.
- Gotuj przez kilka minut.
- Odcedź i pozostaw w garnku.
- Dodaj olej i nasiona, odrobinę posól i wymieszaj.
Kocham fasolkę szparagową, mogłabym jeść i jeść a szczególnie taką jak tutaj :-)
OdpowiedzUsuńKrystyno, to tak samo jak ja ;). Jak tylko nadchodzi sezon, kupuję kilka razy w tygodniu i pochłaniam w ilościach hurtowych, pod różną postacią.
UsuńPolecam zamiast bułku tartej także zmielone siemię lniane podsmażone na oleju/oliwie czy nawet maśle. Jest przepyszne i smakuje lekko orzechowo. :)
OdpowiedzUsuńDzięki za podrzucenie pomysłu :)
Usuń