28 lipca 2016

Fasolka szparagowa w zdrowszej wersji (zamiast bułki tartej)

Fasolka szparagowa z łuskanym ziarnem konopi (zamiast bułki tartej)
Ostatnio to ulubiona forma podania fasolki w moim domu. Jest o wiele zdrowsza od tradycyjnej wersji (z masłem i bułką tartą). Przy okazji to idealny sposób serwowania fasolki dla osób nie tolerujących nabiału czy glutenu.

Do posypania gotowanych warzyw wykorzystuję łuskane nasiona konopi siewnej (Cannabis sativa).
Nasiona są bogate w błonnik, proteiny, aminokwasy. 
Zawierają magnez, fosfor, potas, wapń, krzem, cynk, witaminy B3, B6, E, kwasy omega 3 i 6. Są źródłem pełnowartościowego białka, dzięki czemu stanowią doskonały dodatek diety dla wegetarian i sportowców. 

  • ok. 500 g fasolki szparagowej
  • ok. 1 łyżka ulubionej oliwy
  • ok. 3 łyżki łuskanych nasion konopi (opcjonalnie prażonych nasion sezamu)
  • sól 

  1. Obetnij końcówki fasolki, a następnie wrzuć do ją do gotującej się, lekko osolonej wody.
  2. Gotuj przez kilka minut.
  3. Odcedź i pozostaw w garnku.
  4. Dodaj olej i nasiona, odrobinę posól i wymieszaj.

4 komentarze:

  1. Kocham fasolkę szparagową, mogłabym jeść i jeść a szczególnie taką jak tutaj :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krystyno, to tak samo jak ja ;). Jak tylko nadchodzi sezon, kupuję kilka razy w tygodniu i pochłaniam w ilościach hurtowych, pod różną postacią.

      Usuń
  2. Polecam zamiast bułku tartej także zmielone siemię lniane podsmażone na oleju/oliwie czy nawet maśle. Jest przepyszne i smakuje lekko orzechowo. :)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).