Sałatka, którą przygotujesz w pół godziny, a jeśli masz np. brokuły i kurczaka z poprzedniego dnia - jeszcze szybciej. Idealna na imprezę, Święta czy Sylwestra. Jest smaczna, sycąca i znika ekspresowo.
30 grudnia 2014
21 grudnia 2014
Czekoladowe trufle z chili - doskonałe na prezent
Trufle robi się bardzo prosto. Możemy je później zapakować w ozdobne pudełeczko i podarować komuś w prezencie.
19 grudnia 2014
Koktajl szpinakowy z mlekiem sojowym
„Kuchnia Fit” K. Gaca - recenzja książki
" 'Kuchnia Fit' to nie jest książka dla osób, które chcą redukować większą ilość kilogramów. Będzie ona natomiast idealnym wsparciem dla każdej osoby, która ten proces zakończyła, czyli jest już po wyprowadzeniu z diety" - wyjaśnia Konrad Gaca.
To już druga książka Gacy (o pierwszej: "Konrad Gaca. Moje odchudzanie", pisałam jakiś czas temu - można w niej znaleźć dużo wskazówek dotyczących odchudzania).
Etykiety:
K.Gaca,
recenzje.ksiazek
Warsztaty kulinarne z Alpro
Etykiety:
Alpro,
warsztaty.kulinarne,
wydarzenia kulinarne
16 grudnia 2014
Śledzie z musztardą, miodem i koperkiem
Etykiety:
musztarda,
paleo,
ryba,
sledzie,
swiąteczne
Świąteczne warsztaty kulinarne z Winiary
Spotkaliśmy się w pięknie przyozdobionym studiu kulinarnym CookUp w Warszawie.
Etykiety:
warsztaty.kulinarne,
Winiary,
wydarzenia kulinarne
11 grudnia 2014
"Szkoła na widelcu. Najlepsze przepisy dla całej rodziny" G. Łapanowski, M. Sobczak - recenzja książki
"Szkoła na widelcu. Najlepsze przepisy dla całej rodziny" Grzegorza Łapanowskiego i Mai Sobczak to książka dla każdego, kto gotuje dla siebie i rodziny oraz dba o zdrowie.
"To książka książka pełna miłości, pasji i dobrego jedzenia, książka dla osób świadomie wybierających zdrowe zasady odżywiania. To początek przygody ze zdrowym i kreatywnym spojrzeniem na to, co na talerzu czy w torbie na zakupy".
Etykiety:
recenzje.ksiazek,
Wyd.Publicat
10 grudnia 2014
Bigos
Etykiety:
czasochłonne,
jednogarnkowe,
kapusta,
kapusta.kiszona,
mięso,
obiad,
swiąteczne,
wolnowar
9 grudnia 2014
Warsztaty kulinarne "Kuchnia w parze ze zdrowiem" w Akademii Smaku Bosch
zdj. Bosch Home Polska |
Kiedy otrzymałam zaproszenie na warsztaty kulinarne Akademii Smaku Bosch, nie zastanawiałam się długo, bowiem tematem przewodnim była "Kuchnia w parze ze zdrowiem".
Etykiety:
Bosch,
warsztaty.kulinarne,
wydarzenia kulinarne
28 listopada 2014
Czekolada z bakaliami na szybko
Uwielbiam czekoladę z dodatkami.
W ciągu kilku minut możemy przygotować pyszną czekoladę według własnych upodobań.
Używamy dowolnej bazy czekoladowej i dodajemy ulubione bakalie.
Taką czekoladę można zapakować w przezroczyste opakowanie i podarować komuś w prezencie. Pomysł podpatrzony w książce "Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy".
W ciągu kilku minut możemy przygotować pyszną czekoladę według własnych upodobań.
Używamy dowolnej bazy czekoladowej i dodajemy ulubione bakalie.
Taką czekoladę można zapakować w przezroczyste opakowanie i podarować komuś w prezencie. Pomysł podpatrzony w książce "Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy".
Etykiety:
bakalie,
bez.glutenu,
bez.mleka.i.jaj,
czekolada,
deser,
dla.dzieci,
domowe.zamienniki,
migdały,
orzechy,
słodkości,
walentynki,
Wyd.Znak,
zdrowe
14 listopada 2014
Ekspresowa domowa wędlina drobiowa z suszonymi pomidorami
Robi się ją bardzo szybko. Za każdym razem może smakować inaczej.
11 listopada 2014
Pyszny sorbet owocowy w kilka minut
Etykiety:
bez.glutenu,
bez.mleka.i.jaj,
deser,
dla.dzieci,
lody,
owoce,
wegańskie,
wegetariańskie,
z.blendera,
zdrowe
9 listopada 2014
"Weganizm" K. Freston - recenzja książki
"Weganizm - schudnij, uzdrów ciało, zmień świat" Kathy Freston to pozycja, dzięki której może zmienić się nasz sposób patrzenia na jedzenie.
"Weganizm jest formą odżywiania, która odrzuca wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego – łącznie z nabiałem i jajkami.
Kathy Freston jest autorką wielu bestsellerów New York Timesa, skupiającą się na zdrowym życiu i świadomym odżywianiu. W swoich publikacjach zachęca do stworzenia bardziej pokojowego i przyjaznego świata wokół siebie. W tej książce przekazuje wyjątkowe informacje o jedzeniu, zdrowiu i środowisku."
"Weganizm jest formą odżywiania, która odrzuca wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego – łącznie z nabiałem i jajkami.
Kathy Freston jest autorką wielu bestsellerów New York Timesa, skupiającą się na zdrowym życiu i świadomym odżywianiu. W swoich publikacjach zachęca do stworzenia bardziej pokojowego i przyjaznego świata wokół siebie. W tej książce przekazuje wyjątkowe informacje o jedzeniu, zdrowiu i środowisku."
Etykiety:
recenzje.ksiazek,
Wyd.Vital
5 listopada 2014
Koktajl czekoladowy z kaszą gryczaną
Trzeba tylko mieć dobry blender, żeby zmielić składniki na aksamitny koktajl (mój poprzedni koktajl z migdałami i truskawkami nie był dokładnie zmiksowany, ale teraz nie mam już takiego problemu).
31 października 2014
Oszczędna zupa krem z ziemniaków
24 października 2014
Pyszne wytrawne placuszki jaglano-ciecierzycowe
Jest to wersja bezglutenowa i wegańska, ale oczywiście jeśli masz ochotę, możesz dodać jajko do masy, zamiast siemienia lnianego, jednocześnie zmniejszając ilość wody.
16 października 2014
Koktajl jaglany z tahini
Smakuje dobrze na ciepło i na zimno. Syci na długo.
Powinien szczególnie smakować amatorom chałwy i sezamu ;).
13 października 2014
"Kuchnia polska bez pszenicy" M. Szloser i W. Gąsiorowska - recenzja książki
"Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy albo tłuszcze trans).
Autorki "Kuchni polskiej bez pszenicy" : Marta Szloser i Wanda Gąsiorowska, proponują coś zupełnie innego. Radzą, na co zwracać uwagę podczas zakupów i jak wybierać składniki najlepszej jakości, podając konkretne przykłady i nazwy produktów dostępnych w polskich sklepach."
Etykiety:
recenzje.ksiazek,
Wyd.BukowyLas
12 października 2014
Bezglutenowe naleśniki z mąki z ciecierzycy bez jajek
Naleśniki, które powstały w ramach bezglutenowych eksperymentów. Zrobiłam je bez szczególnych proporcji, wlewałam mleko i mąkę, aż do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego.
Do ich pieczenia trzeba trochę więcej cierpliwości ;). Smakują trochę inaczej od tradycyjnych, ale biorąc pod uwagę, że nie zawierają mąki pszennej, mleka i jajek, są całkiem niezłe.
Idealne dla osób nietolerujących mleka, glutenu i jajek.
Do ich pieczenia trzeba trochę więcej cierpliwości ;). Smakują trochę inaczej od tradycyjnych, ale biorąc pod uwagę, że nie zawierają mąki pszennej, mleka i jajek, są całkiem niezłe.
Idealne dla osób nietolerujących mleka, glutenu i jajek.
11 października 2014
Gyros - pyszna sałatka imprezowa
Sałatka warstwowa Gyros jest bardzo smaczna i zawsze jako pierwsza znika ze stołu ;).
Ile osób, tyle jej wersji, a my taką właśnie najbardziej lubimy. Zimą, zamiast świeżych ogórków, używam kiszonych z odrobiną ketchupu.
Najlepiej zrobić ją w szerokim i płaskim naczyniu. Polecam.
Ile osób, tyle jej wersji, a my taką właśnie najbardziej lubimy. Zimą, zamiast świeżych ogórków, używam kiszonych z odrobiną ketchupu.
Najlepiej zrobić ją w szerokim i płaskim naczyniu. Polecam.
9 października 2014
8 października 2014
"Niebezpieczne zboża" B. Przyjemska - recenzja książki
Każdy z nas codziennie spożywa zboża. Jak się okazuje dla niektórych z nas, gluten w nich zawarty, może być niebezpieczny i powodować szereg chorób czy dolegliwości.
"Dzięki Autorce: naturoterapeutce i dietetyczce z 30-letnim doświadczeniem, będziesz mógł sam przekonać się o wartościach terapeutycznych diety bezglutenowej, która pomaga w leczeniu i zapobiega ponad 200 przewlekłym chorobom, mających związek z celiakią i nietolerancją glutenu. Znajdziesz tu także informacje na temat Specyficznej Diety Węglowodanowej, która jest w stanie wyleczyć również wiele poważnych chorób."
Etykiety:
recenzje.ksiazek,
Wyd.Vital
7 października 2014
Jak zrobić mąkę z ciecierzycy?
Mąka, którą bardzo rzadko można spotkać w sklepach stacjonarnych (jeśli gdzieś ją spotkaliście, podzielcie się informacją, w którym supermarkecie).
Przy odpowiednim sprzęcie możemy ją zrobić sami w domu (za połowę ceny). Blender musi być bardzo silny. Mojemu blenderowi (Omniblend) poluzowały się trochę ostrza po zmieleniu tych twardych ziaren :(.
A do czego można wykorzystać mąkę z ciecierzycy? Oto kilka przepisów z jej użyciem.
Przy odpowiednim sprzęcie możemy ją zrobić sami w domu (za połowę ceny). Blender musi być bardzo silny. Mojemu blenderowi (Omniblend) poluzowały się trochę ostrza po zmieleniu tych twardych ziaren :(.
A do czego można wykorzystać mąkę z ciecierzycy? Oto kilka przepisów z jej użyciem.
6 października 2014
Brownie z cukinii wegańskie, bez glutenu i nabiału
O cieście z cukinii myślałam już od dłuższego czasu. Metodą prób i błędów powstało wilgotne ciasto, w stylu brownie. Cukinia nie jest wyczuwalna.
Składniki można modyfikować, odpowiednio do ilości startej cukinii. Najlepiej piec w prostokątnej formie, aby ciasto było płaskie i dobrze się dopiekło.
W zależności od użytej mąki, ciasto może mieć nieco inną konsystencję.
Składniki można modyfikować, odpowiednio do ilości startej cukinii. Najlepiej piec w prostokątnej formie, aby ciasto było płaskie i dobrze się dopiekło.
W zależności od użytej mąki, ciasto może mieć nieco inną konsystencję.
3 października 2014
Sałatka z ciecierzycą - szybka i sycąca
Sałatka, którą można przygotować w kilka minut. Można ją zabrać ze sobą do pracy i zjeść na zimno lub na ciepło. Jest bardzo sycąca.
1 października 2014
Zakwas gryczany bezglutenowy - krok po kroku
Zakwas pszenno-żytni dostałam od koleżanki, a ten - bezglutenowy wyhodowałam sama (przepis od OlgiSmile, ale zamiast mąki ryżowej i ziemniaczanej, użyłam wyłącznie mąki gryczanej).
Zakwas na początku jest słaby i gdy pieczemy na nim pierwszy-drugi raz najlepiej dodać 1 łyżeczkę suszonych drożdży do ciasta, aby wspomóc wyrastanie.
Przy kolejnych pieczeniach należy zakwas wcześniej wyjąć z lodówki, po ok. 2 godzinach dodać do niego ok. 50 g mąki oraz wody, wymieszać i jak podrośnie dodać do ciasta. Ciasto leżakuje przez ok. 8-12 godzin (rośnie ok. 1-2 cm) i po tym czasie można piec chleb.
Gdy nie pieczemy przez dłuższy czas, należy zakwas dokarmiać co 2 tygodnie.
Zakwas na początku jest słaby i gdy pieczemy na nim pierwszy-drugi raz najlepiej dodać 1 łyżeczkę suszonych drożdży do ciasta, aby wspomóc wyrastanie.
Przy kolejnych pieczeniach należy zakwas wcześniej wyjąć z lodówki, po ok. 2 godzinach dodać do niego ok. 50 g mąki oraz wody, wymieszać i jak podrośnie dodać do ciasta. Ciasto leżakuje przez ok. 8-12 godzin (rośnie ok. 1-2 cm) i po tym czasie można piec chleb.
Gdy nie pieczemy przez dłuższy czas, należy zakwas dokarmiać co 2 tygodnie.
Etykiety:
bez.glutenu,
domowe.zamienniki,
pieczywo,
zakwas
Przesyłka od Intermarche i konkurs
Dotarła do mnie ostatnio paczka z produktami marki własnej Intermarche (a w niej dużo bakalii oraz musli, płatki owsiane, mleko, jogurt, serek homogenizowany, maślanka, czarna herbata).
Etykiety:
Intermarche,
konkurs
30 września 2014
Chleb bezglutenowy (gryka-amarantus-ryż-quinoa) na zakwasie
Pierwszy raz - na silnym zakwasie żytnim (na zdjęciu). Drugi raz - na bardzo młodym zakwasie gryczanym (bez dodatku drożdży).
Chleb w obu przypadkach wyszedł smaczny, miękki i lekko wilgotny. Jednak ten na młodym zakwasie gryczanym był trochę bardziej zbity, w przekroju miał niewiele małych dziur z pęcherzyków powietrza i był trochę bardziej kwaśny w smaku.
28 września 2014
Stek wołowy z kukurydzą
Wpis przygotowany na akcję kulinarną "Szwajcarskie inspiracje". Wybrałam wołowinę, która jest najczęściej jadanym mięsem w Szwajcarii.
Przygotowałam befsztyki (pół-krwisty dla męża, a dla siebie wypieczony), który dobrze komponują się z kukurydzą i ziemniakami, w obowiązkowym towarzystwie czerwonego wina.
Przygotowałam befsztyki (pół-krwisty dla męża, a dla siebie wypieczony), który dobrze komponują się z kukurydzą i ziemniakami, w obowiązkowym towarzystwie czerwonego wina.
Etykiety:
bez.glutenu,
dla.faceta,
kukurydza,
mięso,
obiad,
wołowina
27 września 2014
"Dieta bez mleka i glutenu" B. Kuligowska-Dudek - recenzja książki oraz Konkurs
W związku z moją nietolerancją na m.in. mleko i gluten, z wielkim zaciekawieniem zapoznałam się z książką "Dieta bez mleka i glutenu" Barbary Kuligowskiej-Dudek*.
"Trądzik, trudna do leczenia nadwaga, bóle głowy, ciągłe katary i zapalenia zatok, reumatyzm, problemy skórne, astma, zespół przewlekłego zmęczenia.
Jeżeli niepokoją cię którekolwiek z tych objawów, to warto rozważyć wpływ pokarmów na ich powstawanie.
Może okazać się, że twój układ odpornościowy traktuje jako wroga niektóre składniki pokarmowe, doprowadzając w ten sposób do reakcji alergicznych różnego typu.
W szczególności wiele osób uzyskuje dodatni wynik w testach alergicznych na mleko, jaja i gluten (lub pszenicę).
"Trądzik, trudna do leczenia nadwaga, bóle głowy, ciągłe katary i zapalenia zatok, reumatyzm, problemy skórne, astma, zespół przewlekłego zmęczenia.
Jeżeli niepokoją cię którekolwiek z tych objawów, to warto rozważyć wpływ pokarmów na ich powstawanie.
Może okazać się, że twój układ odpornościowy traktuje jako wroga niektóre składniki pokarmowe, doprowadzając w ten sposób do reakcji alergicznych różnego typu.
W szczególności wiele osób uzyskuje dodatni wynik w testach alergicznych na mleko, jaja i gluten (lub pszenicę).
Etykiety:
konkurs,
nietolerancja.pokarmowa,
recenzje.ksiazek
26 września 2014
Śliwkowe crumble, czyli śliwki zapiekane pod bezglutenową kruszonką
Bezglutenowe crumble śliwkowe - pyszny deser, który mogą zjeść osoby na diecie bezglutenowej czy bezmlecznej.
Śliwki najlepiej zapiekać w małych kokilkach, ponieważ trudno później przekładać je na talerz z dużej formy (śliwki rozpadają się). Zamiast śliwek można użyć dowolnych owoców.
Zapraszam również po przepis na podstawową wersję crumbli z jabłkami pod owsianą kruszonką oraz owoce zapiekane pod kokosowo-owsianą kruszonką (bez glutenu i nabiału)
Śliwki najlepiej zapiekać w małych kokilkach, ponieważ trudno później przekładać je na talerz z dużej formy (śliwki rozpadają się). Zamiast śliwek można użyć dowolnych owoców.
Zapraszam również po przepis na podstawową wersję crumbli z jabłkami pod owsianą kruszonką oraz owoce zapiekane pod kokosowo-owsianą kruszonką (bez glutenu i nabiału)
25 września 2014
Koktajl brzoskwiniowo - arbuzowy z płatkami jaglanymi
Przyjemny w smaku, słodki owocowy koktajl z dodatkiem płatków jaglanych.
W takim koktajlu świetnie możemy przemycić dzieciom zdrowe płatki jaglane.
W takim koktajlu świetnie możemy przemycić dzieciom zdrowe płatki jaglane.
Etykiety:
arbuz,
bez.glutenu,
brzoskwinie,
gruszka,
koktajl,
koktajle.i.napoje,
płatki.jaglane,
wegańskie,
wegetariańskie,
z.blendera,
zdrowe
23 września 2014
"Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy" J. Bator - recenzja książki
Pierwszą książkę Julity Bator recenzowałam jakiś czas temu. Właśnie wyszła kolejna książka tej autorki: "Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy".
"Julita Bator zmieniła nawyki żywieniowe Polaków. Pokazała jak jeść bez chemii i nie zbankrutować. Teraz przedstawia książkę pełną prostych i praktycznych przepisów sprawdzonych na własnej rodzinie.
Autorka myślała, że nie ma rady na choroby jej dzieci. Wystarczyła jednak zmiana sposobu żywienia. Teraz sama piecze bułki orkiszowe i przyrządza domowy jogurt bez chemicznych dodatków. Małymi krokami wprowadziła rewolucyjne zmiany i nie martwi się już antybiotykami ani wizytami u lekarzy.
Odpowiadając na potrzeby czytelników proponuje praktyczną książkę złożoną z 80 nowych przepisów na dania bez polepszaczy i sztucznych barwników."
"Julita Bator zmieniła nawyki żywieniowe Polaków. Pokazała jak jeść bez chemii i nie zbankrutować. Teraz przedstawia książkę pełną prostych i praktycznych przepisów sprawdzonych na własnej rodzinie.
Autorka myślała, że nie ma rady na choroby jej dzieci. Wystarczyła jednak zmiana sposobu żywienia. Teraz sama piecze bułki orkiszowe i przyrządza domowy jogurt bez chemicznych dodatków. Małymi krokami wprowadziła rewolucyjne zmiany i nie martwi się już antybiotykami ani wizytami u lekarzy.
Odpowiadając na potrzeby czytelników proponuje praktyczną książkę złożoną z 80 nowych przepisów na dania bez polepszaczy i sztucznych barwników."
Etykiety:
recenzje.ksiazek,
Wyd.Znak
22 września 2014
Zupa marchewkowa z blendera, z kaszą jaglaną
Bardzo smaczna zupa, którą zrobimy w kilka minut po przyjściu do domu (o ile mamy kaszę z poprzedniego dnia). Zupa koniecznie do powtórzenia. Do jej wykonania potrzebny jest mocny blender.
Etykiety:
bez.glutenu,
dla.dzieci,
marchew,
obiad,
pomidory,
wegańskie,
wegetariańskie,
z.blendera,
zdrowe,
zupa
19 września 2014
"Jesteś tym, co jesz" G. McKeith - recenzja książki
O książce Gillian McKeith "Jesteś tym, co jesz", słyszała zapewne część z Was. Jakiś czas temu recenzowałam jej inną książkę: "Jesteś tym, co jesz. Książka kucharska", która zawiera głównie same przepisy.
W tej natomiast przepisów jest niewiele, za to szczegółowo opisany program przeprowadzenia zmian w swoim odżywianiu.
Gillian McKeith jest dietetyczką kliniczną o międzynarodowej sławie. Pomogła wielu ludziom, a do jej pacjentów należą m.in. aktorzy i członkowie rodziny królewskiej. Nazywana jest “Brytyjskim guru żywienia”.
W tej natomiast przepisów jest niewiele, za to szczegółowo opisany program przeprowadzenia zmian w swoim odżywianiu.
Gillian McKeith jest dietetyczką kliniczną o międzynarodowej sławie. Pomogła wielu ludziom, a do jej pacjentów należą m.in. aktorzy i członkowie rodziny królewskiej. Nazywana jest “Brytyjskim guru żywienia”.
Etykiety:
GillianMcKeith,
recenzje.ksiazek
17 września 2014
Orzechowy pudding z nasion chia
To zdrowa i smaczna przekąska np. na II śniadanie, którą można przygotować w słoiku i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.
Pudding ze zdrowych nasion chia, bogatych w żelazo, magnez, fosfor, cynk, witaminę E oraz z grupy B. Nasiona te nie zawierają glutenu, za to zawierają 8-krotnie więcej kwasów omega-3 niż łosoś, 6-krotnie więcej wapnia niż mleko, 4-krotnie więcej selenu niż len i trzy razy więcej żelaza niż szpinak. Niestety są drogie (ok. 27zł/kg).
Pudding ze zdrowych nasion chia, bogatych w żelazo, magnez, fosfor, cynk, witaminę E oraz z grupy B. Nasiona te nie zawierają glutenu, za to zawierają 8-krotnie więcej kwasów omega-3 niż łosoś, 6-krotnie więcej wapnia niż mleko, 4-krotnie więcej selenu niż len i trzy razy więcej żelaza niż szpinak. Niestety są drogie (ok. 27zł/kg).
Etykiety:
Alpro,
bez.glutenu,
bez.mleka.i.jaj,
chia,
deser,
dla.dzieci,
mleko.roślinne,
niski.IG,
paleo,
sniadanie,
walentynki,
wegańskie,
wegetariańskie
16 września 2014
Test na nietolerancję pokarmową Food Detective
Wiele osób skarży się na złe samopoczucie po spożyciu niektórych pokarmów. Niektórzy nie mają bezpośrednich objawów po zjedzeniu czegoś, ale wciąż źle się czują. Używane przy tym przez nich określenia to alergia lub nietolerancja. Terminy te zazwyczaj są często mylone.
Alergia pokarmowa to nie to samo, co nietolerancja pokarmowa.
Poniżej przedstawione są różnice*:
Alergia pokarmowa to nie to samo, co nietolerancja pokarmowa.
Poniżej przedstawione są różnice*:
Etykiety:
badania,
FoodDetective,
nietolerancja.pokarmowa,
testy prod.
14 września 2014
Orientalny, rozgrzewający rosół z kurczaka wg Jamiego Olivera
Kiedy zrobiłam wersję Jamiego Olivera (podpatrzoną w jego programie kulinarnym), wszystkim rosół w tej wersji zasmakował.
Polecam go zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym: dobrze rozgrzewa i jest idealny przy przeziębieniu.
Nie martwcie się, jeśli nie macie wszystkich składników. Można go przerobić na spolszczoną wersję.
Etykiety:
imbir,
kuchnia.azjatycka,
kuchnia.tajska,
kurczak,
mleczko.kokosowe,
niski.IG,
obiad,
zupa
13 września 2014
Pischinger kajmakowy (wafle z kajmakiem)
Są idealne np. na imprezę i gwarantuję, że wafelki znikną ze stołu bardzo szybko. Ostatnio, gdy je zrobiłam na imprezę, co niektóre osoby wyrywały sobie talerz z ręki ;).
Etykiety:
bez.pieczenia,
dla.dzieci,
impreza,
kajmak,
słodkości,
wafle
11 września 2014
Domowe mleko słonecznikowe
9 września 2014
Co pić zamiast wody w ciągu dnia? - lemoniada pomarańczowa
7 września 2014
Malinowy deser z kaszą jaglaną
Zdrowy deser, w którym możemy przemycić dzieciom kaszę (mojemu dziecku smakował, ale mąż nie ruszył ;) ). Jeśli lubicie kaszę jaglaną, deser powinien Wam smakować, a jeśli nie - różnie może być, bo posmak kaszy jest trochę wyczuwalny, trzeba samemu ocenić.
Etykiety:
bez.glutenu,
bez.pieczenia,
deser,
dla.dzieci,
galaretka,
kasza,
kasza.jaglana,
maliny,
walentynki,
Winiary,
z.blendera,
zdrowe
5 września 2014
"Dieta 50:50" K. Varady, B. Gottlieb - recenzja książki
"Oto rewolucyjna, udowodniona naukowo i prosta w stosowaniu dieta, która bazuje na przełomowych badaniach prowadzonych nad odżywianiem naprzemiennym, zainicjowanych przez autorkę książki - dr Kristę Varady (dietetyczkę, która stosując dietę 50:50, zgubiła aż 20 kilogramów i utrzymała ten efekt)."
"Wszystkie inne znane diety polegają najczęściej na powstrzymywaniu się od spożywania określonych grup składników pokarmowych. Przestrzeganie tego typu reguł prowadzi do pojawienia się frustracji i głębokiego rozczarowania."
Etykiety:
recenzje.ksiazek,
Wyd.Vivante
4 września 2014
Aromatyczny szisz kebab z grilla
Szisz kebab to ciekawe danie, którą można zaserwować gościom na grillu, oprócz karkówki czy szaszłyków.
Szisz kebab wychodzi pyszny i mocno aromatyczny od dużej ilości przypraw.
Imbir jest mocno wyczuwalny, ale nadaje całego smaku (jeśli nie lubicie imbiru, dodajcie trochę mniej). Na pewno zasmakuje wszystkim.
Przepis z książki "Kuchnia indyjska".
Szisz kebab wychodzi pyszny i mocno aromatyczny od dużej ilości przypraw.
Imbir jest mocno wyczuwalny, ale nadaje całego smaku (jeśli nie lubicie imbiru, dodajcie trochę mniej). Na pewno zasmakuje wszystkim.
Przepis z książki "Kuchnia indyjska".
Etykiety:
dla.faceta,
grill,
kuchnia.arabska,
mięso,
mięso.mielone,
niski.IG,
obiad,
paleo,
Wyd.Publicat
Party Like a Lord - wygraj zaproszenie na imprezę
"Już dziś Lord zaprasza Cię na najbardziej spektakularną imprezę roku – PARTY LIKE A LORD! Tylko w jej trakcie doświadczysz nocnego zaćmienia Słońca w gronie niesamowitych ludzi i w doborowej oprawie muzycznej! Bawcie się razem z Lordem Somersby!"
Etykiety:
Somersby
1 września 2014
Zupa pomidorowa z blendera, z surowych warzyw, w 5 minut
Nie jest to na pewno tradycyjna zupa pomidorowa, do której jesteśmy przyzwyczajeni, ale jak na zupę z blendera jest całkiem dobra. Wyczuwalne są lekko kwaskowe pomidorowy, jest idealnie kremowa, z pianką na wierzchu.
Taka zupa może być dobrym pomysłem, gdy wracamy późno do domu i chcemy zjeść szybko coś gorącego. Jeśli macie więcej czasu, można dodać jeszcze podsmażoną cebulkę dla smaku.
Zupę przygotowałam w blenderze o dużej mocy OmniBlend (a tutaj przeczytacie moją recenzję o nim).
Taka zupa może być dobrym pomysłem, gdy wracamy późno do domu i chcemy zjeść szybko coś gorącego. Jeśli macie więcej czasu, można dodać jeszcze podsmażoną cebulkę dla smaku.
Zupę przygotowałam w blenderze o dużej mocy OmniBlend (a tutaj przeczytacie moją recenzję o nim).
30 sierpnia 2014
Ciasto ze strączków z cytrynową nutą, bez mąki i tłuszczu
Ciasto wyszło miękkie i lekko wilgotne, a najważniejsze - robi się je ekspresowo.
Ciasto nie smakuje jak tradycyjne, pieczone na mące, ale na pewno można je jeść bez wyrzutów sumienia.
Ciasto jest dobre, choć osobiście bardziej smakowała mi w wersji z samej ciecierzycy z kakao.
Etykiety:
bez.glutenu,
bez.mąki,
bez.tłuszczu,
ciasto,
ciecierzyca,
fasola,
goji,
słodkości,
wegetariańskie,
z.blendera,
zdrowe
28 sierpnia 2014
Domowa przyprawa jarzynka (vegeta) - jak ją zrobić?
Jeśli używacie sklepowej jarzynki (przyprawy uniwersalnej/ vegety) - koniecznie sprawdźcie jej skład, a później ją wyrzućcie ;).
Jeśli chcecie użyć czegoś zdrowszego zamiast niej, polecam domową wersję przyprawy, która zawiera same naturalne składniki.
Jeśli chcecie użyć czegoś zdrowszego zamiast niej, polecam domową wersję przyprawy, która zawiera same naturalne składniki.
Etykiety:
bez.glutenu,
domowe.zamienniki,
porady,
warzywa,
wegańskie,
wegetariańskie,
z.blendera
27 sierpnia 2014
Blender OmniBlend V - test
Czasem wspominałam, że mój blender nie daje sobie rady z różnymi
produktami (np. z hummusem, a w koktajlach były mocno wyczuwane cząsteczki niektórych owoców, warzyw czy uprzednio namoczonych migdałów.
Po zepsuciu starego blendera, długo szukałam takiego, który spełniałby moje wymagania oraz działał sprawniej.
Po zepsuciu starego blendera, długo szukałam takiego, który spełniałby moje wymagania oraz działał sprawniej.
Etykiety:
OmniBlend,
testy prod.
Subskrybuj:
Posty (Atom)