Przygotowałam befsztyki (pół-krwisty dla męża, a dla siebie wypieczony), który dobrze komponują się z kukurydzą i ziemniakami, w obowiązkowym towarzystwie czerwonego wina.
- 2 steki z polędwicy wołowej (po ok.150-180 g)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- dodatki (kukurydza z puszki, ziemniaki)
Stek oprószyć z dwóch stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i wetrzeć w mięso.
Na sporą ilość dobrze rozgrzanego oleju ułożyć mięso i piec ok. 5 minut z jednej strony i ok. 4 minuty z drugiej strony (w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia oraz grubości mięsa).
Steki, burgery i pancakes to chyba najlepsze dania z kuchni amerykańskiej i najbardziej znane ;) ostatnio jadłam stek w sosie czekoladowym!
OdpowiedzUsuń