28 września 2014

Stek wołowy z kukurydzą

Wpis przygotowany na akcję kulinarną "Szwajcarskie inspiracje". Wybrałam wołowinę, która jest najczęściej jadanym mięsem w Szwajcarii. 
Przygotowałam befsztyki (pół-krwisty dla męża, a dla siebie wypieczony), który dobrze komponują się z kukurydzą i ziemniakami, w obowiązkowym towarzystwie czerwonego wina.


  • 2 steki z polędwicy wołowej (po ok.150-180 g)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • dodatki (kukurydza z puszki, ziemniaki)
Mięso wyjąć z lodówki na 30-40 minut przed smażeniem.
Stek oprószyć z dwóch stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i wetrzeć w mięso. 
Na sporą ilość dobrze rozgrzanego oleju ułożyć mięso i piec ok. 5 minut z jednej strony i ok. 4 minuty z drugiej strony (w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia oraz grubości mięsa).





Szwajcarskie inspiracje

1 komentarz:

  1. Steki, burgery i pancakes to chyba najlepsze dania z kuchni amerykańskiej i najbardziej znane ;) ostatnio jadłam stek w sosie czekoladowym!

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).