Robiłam już ciasta z fasoli czy ciecierzycy, a tym razem zrobiłam mix obydwu tych ciast.
Ciasto wyszło miękkie i lekko wilgotne, a najważniejsze - robi się je ekspresowo.
Ciasto nie smakuje jak tradycyjne, pieczone na mące, ale na pewno można je jeść bez wyrzutów sumienia.
Ciasto jest dobre, choć osobiście bardziej smakowała mi w wersji z samej ciecierzycy z kakao.
Jeśli używacie sklepowej jarzynki (przyprawy uniwersalnej/ vegety) - koniecznie sprawdźcie jej skład, a później ją wyrzućcie ;).
Jeśli chcecie użyć czegoś zdrowszego zamiast niej, polecam domową wersję przyprawy, która zawiera same naturalne składniki.
Czasem wspominałam, że mój blender nie daje sobie rady z różnymi
produktami (np. z hummusem, a w koktajlach były mocno wyczuwane cząsteczki niektórych owoców, warzyw czy uprzednio namoczonych migdałów.
Po zepsuciu starego blendera, długo szukałam takiego, który spełniałby moje wymagania oraz działał sprawniej.
Kolejna wersja kotletów - tym razem bez panierki (szybciej się je robi) i bez jajek, za to z dodatkiem brokułów oraz pieczarek.
Proziaki to chlebki z mąki pszennej lub
pszenno-żytniej z dodatkiem sody oczyszczonej (prozy), pieczone w piekarniku lub na patelni.
Piekłam je ostatnio, gdy
w weekendowy poranek zabrakło w domu pieczywa. Dobrze smakują z masłem czosnkowym. Można podawać je również na słodko (wówczas do ciasta dodać trochę cukru). Przepis z książki "Kuchnia Doliny Strugu".
Sycący i oczyszczający koktajl owocowy, idealny na II śniadanie. Przyjemny, lekko kwaskowy w smaku. Jeśli lubicie słodkie koktajle, można dodać np. kawałek banana.
Placki z cukinii uwielbiam pod każdą postacią (robiłam tradycyjne, z ziemniakami, mięsem). Tym razem eksperymentalnie zrobiłam z dodatkiem kaszy kuskus. Jak się okazało, to doskonałe połączenie - rodzinie bardzo smakowały.
A Wy, z jakimi dodatkami najbardziej lubicie placuszki z cukinii?
Babka z mąki razowej 2000 - wydawałoby się, że nie może wyjść dobra z takiej mąki, a jednak udało się i do zdjęcia został mi już tyko kawałek ;).
Ciasto wychodzi pyszne, domownicy nie zgadli, że jedzą ciasto z mąki razowej.
Niestety zawiera sporo tłuszczu, więc jeśli będziecie robić z mniejszą ilością tłuszczu, dajcie znać jakich proporcji użyliście i czy wówczas babka wychodzi smaczna.
Przepis od mojej sąsiadki.
Kotlety mielone w trochę innej wersji - z dodatkiem warzyw. Wychodzą smaczne i bardziej delikatne w smaku od tradycyjnych. Zachęcam do wypróbowania.
Szarlotka, którą robi się szybko i łatwo. Pamiętam ją jeszcze z czasów dzieciństwa (przepis z zeszytu mamy). Ciasto wychodzi lekko słodkie (jeśli lubicie bardziej słodkie można dać więcej cukru).
Aby szarlotka była mniej kaloryczna, można dodać mniej tłuszczu, a więcej serka homogenizowanego. Ciasto można wyrobić ręcznie, ale można też uprościć sobie pracę i wyrobić robotem kuchennym z hakami ;).
Klopsiki/ pulpeciki/ kuleczki mięsne - to jedno z ulubionych dań mojego dziecka (i sądzę, że innych również ;) ).
To pomysł na smaczny i sycący obiad w stylu włoskim. Jeśli robimy go dla dzieci, pomijamy chili.
Całkowicie improwizowane ciasto, idealne do zrobienia w gorący dzień, gdy nie chcemy włączać piekarnika.
Ma dużo kalorii, ale zapewniam - jest pyszne! To hit na każdej imprezie. Znika ekspresowo.
Zapraszam Was do kolejnego konkursu :). Tym razem nagrody przewidziane są dla 5 osób.
Możecie wygrać bony na aromatyczne zakupy w sklepie z przyprawami Evita.
Bardzo smaczne, domowy napój roślinny.
Użyłam gotowych mielonych migdałów.
Mleko
przygotowałam przy pomocy urządzenia Chufamix, ale oczywiście można
przygotować je standardowo, przy użyciu blendera i sitka.
Można pominąć płatki owsiane i zrobić mleko tylko z migdałów (wówczas używamy chłodnej wody).
Bardzo lubię curry. Tym razem proponuję Wam nietypowe połączenie składników. Całość fajnie się komponuje.
Inspiracja z książki "Kuchnia indyjska", połączyłam dwa różne przepisy i wykorzystałam składniki, jakie znalazłam w lodówce ;).
Wyszło pyszne, letnie danie z kalafiorem. Zachęcam do przygotowania.
Domowy cukier waniliowy robię sama od dawna, a dopiero teraz zorientowałam się, że jeszcze nie ma przepisu na blogu ;). Jego przygotowanie nie wymaga wysiłku, za to zawiera prawdziwą wanilię.
Wanilina, znajdująca się w cukrze wanilinowym ze sklepu, otrzymywana jest syntetycznie. U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry.
/Wpis powstał przy współpracy z marką Somersby i jest przeznaczony dla osób pełnoletnich./
Dotarła do mnie kolejna paczka od Somersby. Lord Somersby promuje socjalne postawy i zachęca do dobrej zabawy w gronie znajomych.
Sól sezamowa to doskonałe źródło wapnia, żelaza, witamin A i B.
Gomasio można dodawać do wielu potraw (sałatek, warzyw, dań obiadowych, itp.). Przepis z książki "Odżywianie dla zdrowia".