Chleb piekłam w maszynie do chleba. Po upieczeniu waży 1,2 kg i jest wysoki na 9 cm, ale według mnie najlepiej piec go w wąskiej foremce w piekarniku.
- 400 g mąki gryczanej
- 230 g mąki orkiszowej* (lub bezglutenowej)
- 750 ml cieplej wody (lepiej dać na początek 630 ml, a ewentualnie później dolać więcej)
- 3 łyżki oliwy
- 1 opakowanie suszonych drożdży (7g)
- 2 łyżeczki cukru
- 1 czubata łyżeczka soli (12g)
- 3 łyżki dowolnych dodatków (np. siemienia lnianego, czarnuszki, suszonej cebulki, sezamu, pestek słonecznika, dyni)
- oliwa do wysmarowania blaszki
Wrzucić wszystkie składniki, wymieszać drewnianą łyżką i nastawić program razowy.
Piekarnik:
- Do miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować mikserem lub dobrze wymieszać łyżką. Ciasto po wymieszaniu składników będzie raczej rzadkie.
- Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu i poczekać aż urośnie (podwoi objętość).
- Ciasto przełożyć do wysmarowanej keksówki o wymiarach np. 31x12cm i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, nie nakłuwać ciasta.
- Piec 1 godzinę. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem do szaszłyków/wykałaczką czy chleb upiekł się w środku (jeśli nie, piec jeszcze 10-15 min, przykrywając górę folią aluminiową, aby się nie spiekła).
- Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika, lekko posmarować oliwą skórkę z wierzchu i wyjąć z blaszki. Pozostawić na kratce do wystudzenia.
Przechowywanie:
Chleb należy przechować w lodówce przez kilka dni, część można pokroić na kromki i zamrozić (choć z doświadczenia wiem, że raczej nie będziemy tego robić ;) )
*Zamiast dodatku mąki orkiszowej można użyć dowolnej mąki bezglutenowej lub upiec z samej mąki gryczanej, wówczas otrzymamy chleb całkowicie bezglutenowy.
źródło: autora przepisu brak, ten sam przepis widziałam na kilku blogach
Upiekłam wg tego przepisu. Chleb wyszedł super. Serdecznie dziekuję za przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za podzielenie się wrażeniami po upieczeniu chleba :). Cieszę się, że wyszedł.
UsuńDziekuje bardzo za ten przepis.Najlepszy chleb jaki jadlam.Moj 2latek sie nim tez zajada. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńNic mnie tak nie cieszy, jak wieści, że dzieciaczki zajadają się z ochotą tym, co mamy im przygotują w zdrowszej wersji (a wcześniej wyszukają u mnie na blogu ;) ).
UsuńBrawa dla mamy i brawa dla 2-latka :). Pozdrawiam :).
Witam A można użyć świeżych drożdży? Jeżeli tak to ile ?
UsuńTak, 15-20g świeżych.
Usuńjak długo chlebek ma być w piekarniku?
OdpowiedzUsuńJak podałam w p.3, godzinę.
UsuńWitam, przepis doskonały. Wymieszałem w maszynie, piekłem w piekarniku. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper. Dziękuję za komentarz :). Cieszę się, że chleb smakował.
UsuńTeż uwielbiamy ten chleb! Piekę go często, bo dzieci lubią. Mogę nawet powiedzieć, że aktualnie rośnie ciasto na niego i będzie u nas dziś gościł na kolację :)
OdpowiedzUsuńMonika, dziękuję za podzielenie się opinią o chlebie. Cieszę się bardzo, że zagościł u Ciebie na stałe :). Pozdrawiam.
UsuńWitam w punkcie 3 jest żeby wstawić do zimnego piekarnika na godzinę , a piec w 180 st ile czasu trzeba ?
OdpowiedzUsuń!~!! czy mam to rozumieć ,że wstawić do zimnego piekarnika i piec w 180 st max !?!
Beata, do rozgrzanego, moje niedopatrzenie, już poprawiłam.
UsuńWrzucę fotkę po upieczeniu ! ; )
OdpowiedzUsuńZjedli zanim zrobiłam porządną fotkę a i tak chyba nie można wstawić obrazu w komentarz ;)
OdpowiedzUsuń;) Beata, fotki możesz przesłać następnym razem na e-maila lub jako wiadomość FB lub IG.
UsuńDobry wieczór,
OdpowiedzUsuńW Nowym Roku życzę wszelkiej pomyślności oraz samych cudownych wypieków! :)
Przepis jest świetny. Dokładnie czegoś takiego szukałem. Mam jednak pytanie - chlebek piekę w szklanej formie. Wszystko zrobiłem zgodnie z przepisem, przy czym chleb w środku wyszedł jakby nie do końca dopieczony. Jak rozumiem chlebek wyjąć z piekarnika zaraz po upływie jednej godziny i od razu posmarować górę oliwą? Natomiast dopiero kiedy wystygnie to wyjąć go z foremki? Czy foremkę umieścić równo pośrodku wysokości piekarnika czy np. powinna być ona umieszczona bliżej dolnej płyty grzewczej?
Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź.
Witam, dziękuję za życzenia:).
UsuńChleb piekłam w automacie do chleba, był bardzo wysoki, wilgotny w środku, ale upieczony, tak jak razowce.
Jeśli u Ciebie w środku był jeszcze nie dopieczony, to zostawiłabym go w piekarniku na 15 minut, przykrywając górę folią aluminiową (aby się nie spiekła).
Najlepiej ten chleb piec następnym razem w keksówce, nie za wysoki i na pewno się upiecze.
c.d. Chleb wyjąć od razu z foremki. Chleb piekę na półce 2 od dołu albo środkowej.
UsuńDzień dobry,
OdpowiedzUsuńDziękuję za szczegółową odpowiedź :)
Zrobię kolejną próbę i dam znać o wynikach. Najpierw chyba jednak zakupię keksówkę inną niż szklana (ten nieudany wypiek był właśnie w szklanej). Czy poleca Pani jakąś konkretną keksówkę lub materiał z jakiego powinna być wykonana?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie :)
Witam, osobiście lubię piec w silikonowych, ponieważ nie muszę ich smarować tłuszczem i obsypywać bułką tartą ;).
UsuńTradycyjne, metalowe są dobre, ale trzeba je przygotować przed wypiekiem.
Dziękuję za odpowiedź. Kupię zatem silikonową i po kolejnej próbie dam znać. Miłego weekendu :)
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Witam czemu nie możecie podawać w składnikach
OdpowiedzUsuńGryczana 400 gram traktować jako jedna szklana 140g czyli niepełne 3 szklanki
A orkiszowa jako 1 szklanka 150 gram ,zatem szklanka i niepełne 3/4???
Witam. W przypadku chleba bardzo ważne są proporcje, a dodatkowo nie każdy może mieć szklankę 250ml (teraz są różne pojemności),a 3/4 może być niedokładnie odmierzone.
UsuńI o ile ciasto zawsze wyjdzie, nawet jeśli damy czegoś więcej/mniej, to w przypadku chleba już niekoniecznie.
Wystarczy waga kuchenna za kilkanaście zł i problem rozwiązany.
Pozdrawiam.