Przepis z książki A. Czelej "Jesień w kuchni pięciu przemian", zmodyfikowany.
- 3 łyżki bułki tartej
- 3/4 szklanki świeżych grzybów leśnych (lub pieczarek)
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 1/2 cebuli
- szczypta pieprzu
- sól do smaku
- 1 łyżka natki pietruszki
- olej do smażenia
- Podgotowane grzyby oraz posiekaną drobno cebulę zeszklić na oleju.
- Po lekkim przestudzeniu dodać kasze jaglaną i zmiksować blenderem.
- Do miski wsypać bułkę tartą, następnie dodać zmiksowaną masę grzybową, jajo, pieprz, sól, posiekaną natkę pietruszki i dobrze wymieszać.
- Z masy formować niewielkie kulki i obtaczać w bułce tartej. (Ja kładłam masę na patelnię łyżką bez obtaczania, formując placuszki).
- Smażyć na oleju lub na oliwie.
fajne!
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie to wygląda! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję, choć, według mnie smakuje lepiej niż wygląda ;)
UsuńKocham grzybki i to musiało być pyszniutkie<3
OdpowiedzUsuń