11 października 2013

Wegetariańskie kotlety z grzybów i kaszy jaglanej

 Wegetariańskie kotlety z grzybów i kaszy jaglanej
Kotleciki/placuszki, które można zrobić na obiad lub na kolację. Najlepiej smakują na ciepło z dodatkiem sosu i surówki. 
Przepis z książki A. Czelej "Jesień w kuchni pięciu przemian", zmodyfikowany.


  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3/4 szklanki świeżych grzybów leśnych (lub pieczarek)
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • szczypta pieprzu 
  • sól do smaku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • olej do smażenia
  1. Podgotowane grzyby oraz posiekaną drobno cebulę zeszklić na oleju. 
  2. Po lekkim przestudzeniu dodać kasze jaglaną i zmiksować blenderem.  
  3. Do miski wsypać bułkę tartą, następnie dodać zmiksowaną masę grzybową, jajo, pieprz, sól, posiekaną natkę pietruszki i dobrze wymieszać. 
  4. Z masy formować niewielkie kulki i obtaczać w bułce tartej. (Ja kładłam masę na patelnię łyżką bez obtaczania, formując placuszki). 
  5.  Smażyć na oleju lub na oliwie.


4 komentarze:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).