29 marca 2013
28 marca 2013
Odchudzona szarlotka na półkruchym cieście
Szarlotka na półkruchym cieście została przeze mnie trochę odchudzona, w porównaniu z poprzednią, którą piekłam.
Etykiety:
ciasto,
jabłka,
kuchnia.polska,
owoce,
słodkości,
walentynki
27 marca 2013
Dietetyczne ciasto marchwiowe z ananasem i otrębami
Wypieki z marchewki robiłam już wcześniej (ciasteczka i crunchy). Tym razem mam dla Was przepis na ciasto z marchewką, które jest bardzo zdrowe i na dodatek dietetyczne (przepis znaleziony u Darii).
Na Święta, czy na imprezy pieczemy najczęściej kaloryczne ciasta, dlatego może czasem warto zrobić chociaż jedno mniej kaloryczne?
Otręby można częściowo zamienić płatkami owsianymi (lekko zmielonymi).
Na Święta, czy na imprezy pieczemy najczęściej kaloryczne ciasta, dlatego może czasem warto zrobić chociaż jedno mniej kaloryczne?
Otręby można częściowo zamienić płatkami owsianymi (lekko zmielonymi).
25 marca 2013
21 marca 2013
Ekspresowy deser z kaszy jaglanej
Etykiety:
deser,
dla.dzieci,
jabłka,
kasza,
kasza.jaglana,
owoce,
słodkości,
zdrowe
20 marca 2013
Tradycyjna pyszna szarlotka na kruchym cieście z kruszonką
Tradycyjna szarlotka (jabłecznik) na kruchym cieście, według przepisu mojej mamy. Pyszna.
Jej smak kojarzy mi się z dzieciństwem. W domu mieliśmy dużą jabłoń i szarlotka, jak również inne ciasta z jabłkami (np. szarlotka z połówkami jabłek), były bardzo często pieczone.
Do ciasta kruchego dodaje się same żółtka i nie dodaje się proszku do pieczenia (piekłam wersję z całymi jajkami oraz z dodatkiem proszku do pieczenia i również wyszła ok.).
Jeśli pieczesz szarlotkę na samych żółtkach, pozostałe białka wykorzystaj do innego ciasta (np. bezy Pavlova) lub ubij z odrobiną cukru pudru i wyłóż na warstwę jabłek.
W przepisie mamy jest, jak dla mnie, trochę za dużo tłuszczu i według mnie 200g jest ilością wystarczającą.
Piekłam w tortownicy Ø26 cm.
Jej smak kojarzy mi się z dzieciństwem. W domu mieliśmy dużą jabłoń i szarlotka, jak również inne ciasta z jabłkami (np. szarlotka z połówkami jabłek), były bardzo często pieczone.
Do ciasta kruchego dodaje się same żółtka i nie dodaje się proszku do pieczenia (piekłam wersję z całymi jajkami oraz z dodatkiem proszku do pieczenia i również wyszła ok.).
Jeśli pieczesz szarlotkę na samych żółtkach, pozostałe białka wykorzystaj do innego ciasta (np. bezy Pavlova) lub ubij z odrobiną cukru pudru i wyłóż na warstwę jabłek.
W przepisie mamy jest, jak dla mnie, trochę za dużo tłuszczu i według mnie 200g jest ilością wystarczającą.
Piekłam w tortownicy Ø26 cm.
Etykiety:
ciasto,
impreza,
jabłka,
kuchnia.polska,
owoce,
słodkości,
swiąteczne,
walentynki
19 marca 2013
17 marca 2013
15 marca 2013
13 marca 2013
Wieprzowina w sosie curry z warzywami i ryżem
Więcej przepisów na gulasze i sosy znajdziecie pod etykietą "gulasz/sos"
11 marca 2013
Omlet z kiełkami i szynką
Puszysty omlet to dobry pomysł na szybkie i sycące śniadanie czy kolację. Można w nim przemycić np. zdrowe kiełki. Moje dziecko go uwielbia.
Do przygotowania omletu użyłam shakera do jajek i dressingów, a usmażyłam go na oleju rzepakowym (przekazanym w ramach kampanii "Pokochaj olej rzepakowy").
Do przygotowania omletu użyłam shakera do jajek i dressingów, a usmażyłam go na oleju rzepakowym (przekazanym w ramach kampanii "Pokochaj olej rzepakowy").
Kampania "Pokochaj olej rzepakowy"
"Celem kampanii „http://pokochajolejrzepakowy.pl/” jest podniesienie świadomości konsumentów na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych oleju rzepakowego oraz jego znaczenia w codziennej diecie i profilaktyce zdrowotnej.
Olej rzepakowy, zwany „oliwą północy”, jest niedoceniany, a wiedza na temat jego walorów odżywczych, składu i kulinarnych zalet niepełna.
Kampania ma charakter programu edukacyjno-promocyjnego. Organizatorem kampanii jest Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju. Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską oraz Rzeczpospolitą Polską".
Etykiety:
olej
7 marca 2013
6 marca 2013
4 marca 2013
Tartaletki jabłkowe na cieście francuskim
Uwielbiam wypieki z jabłkami. Czasami, gdy mamy mało czasu na pieczenie lub gdy zaskoczą nas niespodziewani goście, możemy skorzystać z gotowego ciasta francuskiego oraz jabłek przesmażonych lub gotowych jabłek prażonych.
Etykiety:
ciasteczka,
ciasto.francuskie,
impreza,
jabłka,
owoce,
słodkości,
Urbanek
1 marca 2013
Subskrybuj:
Posty (Atom)