Trufle robi się bardzo prosto. Możemy je później zapakować w ozdobne pudełeczko i podarować komuś w prezencie.
- 300 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietany kremówki (30% - 36%)
- 4 łyżki brandy (lub innego alkoholu)
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- szczypta chili w proszku
- do obtoczenia: kakao/wiórki kokosowe
- W rondelku podgrzej mocno śmietanę, następnie powoli doda pokruszoną czekoladę i brandy.
- Gdy składniki się rozpuszczą, dodaj pokrojone na kawałki masło oraz chili. Mieszaj do momentu, aż uzyskasz gładką masę.
- Masę truflową przełóż do płaskiego naczynia i włóż do lodówki.
- Gdy masa zastygnie, nabieraj łyżeczką po małej porcji. Formuj kulki i obtaczaj je w kakao lub wiórkach kokosowych.
wygląda smakowicie i elegancko, poprawia też trawienie
OdpowiedzUsuńJakoś nigdy nie pasowało mi połączenie słodkiego z pikantnym... Kiedyś była czekolada z chili i nie dało się tego zjeść...
OdpowiedzUsuńW truflach chili jest prawie niewyczuwalne, więc bez obawy. Zawsze też można pominąć ten składnik.
UsuńWłaśnie masa chłodzi się w lodówce. W mojej jest trochę więcej chilli i rum :)
OdpowiedzUsuńDla mnie trochę zbyt gorzkie, więc myślę nad obtoczeniem moich trufli w cukrze pudrze.
Jak najbardziej, można obtoczyć w cukrze pudrze.
UsuńCzekolady gorzkie, w zależności od firmy, mają różne ilości % kakao i cukru, co może za każdym razem odrobinę zmienić smak trufli.