21 grudnia 2014

Czekoladowe trufle z chili - doskonałe na prezent


Czekoladowe trufle z chili powstały na świątecznych warsztatach kulinarnych z Winiary (zdj. VML Polska). Autorem przepisu jest kucharz Piotr Bruś Klepacki.  
Trufle robi się bardzo prosto. Możemy je później zapakować w ozdobne pudełeczko i podarować komuś w prezencie.

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietany kremówki (30% - 36%)
  • 4 łyżki brandy (lub innego alkoholu)
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • szczypta chili w proszku
  • do obtoczenia: kakao/wiórki kokosowe
  1. W rondelku podgrzej mocno śmietanę, następnie powoli doda pokruszoną czekoladę i brandy. 
  2. Gdy składniki się rozpuszczą, dodaj pokrojone na kawałki masło oraz chili. Mieszaj do momentu, aż uzyskasz gładką masę.
  3. Masę truflową przełóż do płaskiego naczynia i włóż do lodówki
  4. Gdy masa zastygnie, nabieraj łyżeczką po małej porcji. Formuj kulki i obtaczaj je w kakao lub wiórkach kokosowych.




5 komentarzy:

  1. wygląda smakowicie i elegancko, poprawia też trawienie

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś nigdy nie pasowało mi połączenie słodkiego z pikantnym... Kiedyś była czekolada z chili i nie dało się tego zjeść...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W truflach chili jest prawie niewyczuwalne, więc bez obawy. Zawsze też można pominąć ten składnik.

      Usuń
  3. Właśnie masa chłodzi się w lodówce. W mojej jest trochę więcej chilli i rum :)
    Dla mnie trochę zbyt gorzkie, więc myślę nad obtoczeniem moich trufli w cukrze pudrze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, można obtoczyć w cukrze pudrze.
      Czekolady gorzkie, w zależności od firmy, mają różne ilości % kakao i cukru, co może za każdym razem odrobinę zmienić smak trufli.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).