1 października 2014

Przesyłka od Intermarche i konkurs

Dotarła do mnie ostatnio paczka z produktami marki własnej Intermarche (a w niej dużo bakalii oraz musli, płatki owsiane, mleko, jogurt, serek homogenizowany, maślanka, czarna herbata).



Jak się okazuje produkty marki własnej są produkowane przez znanych producentów.
Jeśli macie blisko do sklepu Intermarche, zachęcam do zwrócenia uwagi produkty z takim logo.


Na pewno wymyślę coś smacznego dla rodziny z otrzymanych produktów i za kilka dni zaprezentuję Wam jakiś pyszny przepis :).




A tymczasem zapraszam na konkurs
Co można zrobić z jednego/kilku produktów, które widzicie na zdjęciu?  
W komentarzu podajcie opis lub przepis (można zamieścić dowolną ilość) i koniecznie podpiszcie się. 
Najciekawszy pomysł wygrywa bon o wartości 100 zł na zakupy do wykorzystania w sklepie Intermarche. Przed napisaniem komentarza, upewnijcie się, że macie sklep w pobliżu ;).
Czas trwania konkursu: do 07.10.2014r. 
Wyniki podam następnego dnia w tym poście.


-------------
09.10.2014 Dziękuję Wam za tak liczny udział w konkursie i za wszystkie smakowite przepisy :). 
Wybór był niesamowicie trudny! 
Na szczęście, dzięki mojej prośbie, sponsor nagród przyznał dwa dodatkowe bony po 50 zł :).
Szukałam przepisów na coś, czego jeszcze do tej pory nie robiłam lub co z wielką ochotą bym w tej chwili zjadła.


Główna nagroda: bon na 100 zł na zakupy w
sklepie Intermarche, wędruje do Łukasza za ciasto marchewkowe. 
Bony 50 zł wędrują do: Kasi A, za ciasteczka z patelni oraz dobiezki za zdrowe ciasteczka dyniowe. 

Bony zostaną przesłane do Was pocztą. Prześlijcie proszę, na mój e-mail (lub wiadomość na FB), swoje dane adresowe.

44 komentarze:

  1. Z takiego zestawu miałabym śniadań na miesiąc. Z maślanki przygotowałabym dla całej rodziny pancakes. Z maślanki wychodzą najlepsze. Delikatne i puszyste.
    Widzę płatki i od razu na myśl przychodzą owsianki. Dodatkowo upiekłabym granolę. Z dużą ilością orzechów, pestek i suszonych owoców. Musli można zjeść z mlekiem, ale to nuda. Wystarczy dodać jajka, trochę proszku do pieczenia i upiec ciacha lub batoniki zbożowe - to doskonała przekąska np. do szkoły!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedy zobaczyłam w tym zestawie śliwki, morele, żurawinę itd., to od razu przyszedł mi na myśl mój ulubiony Keks/Cwibak

    Przepis

    Składniki

    - 25 dkg mąki;
    - 4 jajka;
    - 15 dkg cukru;
    - 20 dkg margaryny;
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
    - 1 torebka cukru waniliowego;
    - 5 dkg smażonej skórki pomarańczowej lub mieszanych różnych skórek;
    - 5 dkg suszonych śliwek;
    - 5 dkg suszonych moreli;
    - 10 dkg orzechów włoskich;
    - 5 dkg rodzynków;
    - 5 dkg żurawiny;
    - tłuszcz i bułka tarta do formy;
    - cukier puder do oprószenia.

    Przygotowanie

    Śliwki, morele oraz orzechy posiekaj i połącz z pozostałymi bakaliami oraz jedną czubatą łyżką mąki, odsypaną z 25 dkg. Oczywiście bakalie dodaj takie, jakie lubisz najbardziej.
    Miękką margarynę utrzyj mikserem na puch, kolejno stopniowo dodawaj cukier, cukier waniliowy i po jednym jajku. Masa może wyglądać na zważoną, ale po dodaniu mąki będzie gładka.
    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, wsyp do utartej masy i mieszaj mikserem przez około 3 minuty, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto.
    Kolejno dodaj przygotowane bakalie i wymieszaj całość łyżką, żeby bakalie równomiernie się rozłożyły.
    Przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą keksówki o długości 30 cm.
    Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180ºC, a po 45 minutach sprawdź ciasto wykałaczką. Jeżeli wykałaczka będzie sucha, wyjmij ciasto od razu, jeżeli nie to piecz jeszcze kilka minut do tak zwanego „suchego patyczka”.
    Wyjmij z formy, gdy trochę przestygnie. Posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.

    http://magielkuchenny.pl/kekscwibak,pid,263.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Druga propozycja to ciasteczka owsiano-żurawinowe

    Słodki poczęstunek - ciasteczka owsiane najeżone żurawinami. Ciasteczka wychodzą bardzo mięciutkie, więc nie są z tych do pochrupania :)

    Przepis

    Składniki

    - 110 g margaryny lub masła;
    - 120 g płatków owsianych;
    - 70 g żurawiny;
    - około 80 g brązowego cukru;
    - 1 jajko;
    - 90 g mąki;
    - cynamon;
    - sól;
    - pół łyżeczki proszku do pieczenia;
    - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

    Przygotowanie

    Margarynę/masło wraz z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko i jeszcze chwilę ucierać do powstania jednolitej masy. Następnie dodać mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz cynamonu na czubku łyżeczki i ekstrakt waniliowy. Ponownie wymieszać. Kolejno dodać płatki owsiane oraz żurawinę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
    Z powstałej masy należy uformować kulki o średnicy dużego orzecha włoskiego za pomocą lekko zwilżonych wodą dłoni. Kulki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można je delikatnie spłaszczyć. Pomiędzy nimi należy zachować kilkucentymetrowe odstępy. Piec ok. 10 minut w 170°C uważając by nie przypalić spodów, a po wyjęciu od razu zdjąć z gorącej blachy.

    http://magielkuchenny.pl/ciasteczka-owsiano-zurawinowe,pid,105.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Od razu nasunęła mi się na myśl kutia! Może nico wigilijne, ale co tam. Robię w przyszłym tygodniu. Do pszenicy zamierzam dodać suszone żurawiny, śliwki, morele, pestki dyni, słonecznika, orzechy. Myślałam też, ab moczyć lub gotować pszenicę w mleku, żeby była bardziej delikatna. Nigdy kutii nie robiłam i nie jadłam, a przed grudniem musi być próba.

    Jeżeli chodzi o owsianki, to uwielbiam je i mam mnóstwo pomysłów, ale polecam płatki gotowane na herbacie! Mniej kalorii a naprawdę smacznie.

    daria_iciek@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja upiekłabym ciasteczka owsiane, smaczne i zdrowe, z całym mnóstwem bakalii, a do tego obowiązkowo szklanka ciepłego mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Produkty aż się proszą o to by zrobić z nich płatki owsiane:) zdrowe i pyszne a do tego pomieszczą nawet i esencję herbacianą, tak samo jak i serek homogenizowany.
    anya_86@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Mamy mleko, żurawinę i płatki owsiane.
    Na szybko zrobimy pyszny i zdrowy koktajl, który łykniemy na śniadanie
    Co nam trzeba?
    mleko -200-300 ml
    3 łyżki płatków owsianych
    1 łyżka żurawiny
    1 łyżka miodu

    Robimy!!

    Mleko wlewamy do garnuszka i gotujemy wrzucając płatki owsiane.
    Po 5 minutach wyłączamy gaz i studzimy około 10 min.
    Mleko z płatkami wlewamy do miksera, dorzucając miód i żurawinę
    Miksujemy!
    Wypijamy ciepłe.
    I zapewniamy sobie dawkę energii i zdrowego sycącego błonnika!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierwsza myśl na widok tych bakalii to BLOK CZEKOLADOWY zwany w moich rodzinnych stronach ŁOMEM :)

    Składniki:
    1 margaryna
    1 szklanka brązowego cukru
    25dag mleka w proszku (ja używam granulowanego odtłuszczonego)
    1/2 szklanki wody
    3 łyżki kakao odtłuszczonego
    1 opakowanie (50g) pokruszonych herbatników
    1 opakowanie (70-90g) ryżu preparowanego
    garść muesli
    kilka suszonych śliwek
    kilka suszonych moreli
    garść suszonej żurawiny
    kilka orzechów laskowych
    kilka orzechów nerkowca
    kilka migdałów
    3 łyżki wódki, rumu, nalewki wiśniowej lub innego alkoholu

    Orzechy posiekać.
    Bakalie pokroić na mniejsze kawałeczki i ok. pół godz przed przygotowaniem bloku zalać w miseczce alkoholem, żeby alkohol wsiąknął w bakalie.
    Herbatniki pokruszyć.
    Wszystkie bakalie, orzechy, herbatniki, ryż preparowany i muesli wymieszać w misce.
    W garnku zagotować margarynę, wodę i cukier ciągle mieszając. Dodać kakao. Gdy powstanie jednolita masa zdjąć z ognia i wsypać mleko w proszku - szybko wymieszać. Dodać zawartość miski z bakaliami, szybko wymieszać.
    Masa szybko tężeje więc należy ją szybko przekładać "w miejsce docelowe" - i tutaj są różne opcje:
    - na jednego wafla tortowego wykładamy masę i przykrywamy drugim
    - jeśli ktoś lubi łączenie smaków słodki - słony można wyłożyć blachę krakersami, następnie masa i kolejna warstwa krakersów
    - przekładamy masę do keksówki
    - formujemy masę w kulki (ręce uprzednio mocząc w zimnej wodzie żeby się nie kleiło) i wkładamy do papilotek na muffinki (można także obtoczyć kulki w pokruszonych herbatnikach, wiórkach kokosowych lub w czym kto lubi)
    - przekładamy masę do pustej butelki po wodzie mineralnej (wcześniej ucinamy część z szyjką) - po stężeniu można kroić odcinając po kawałku butelki z zawartością

    Po przełożeniu masy do odpowiedniego "pojemnika" studzimy, po ostudzeniu chłodzimy w lodówce. Tak przygotowany blok czekoladowy może poleżeć nawet do miesiąca - choć niewiele jest osób, które w krótszym czasie go nie zjedzą :)

    turkusowa88@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście do bloku czekoladowego można dodać wszelkie inne bakalie , orzechy, ziarna, płatki itp - co kto lubi :)

      Usuń
  9. Na szybkie i pożywne śniadanie płatki owsiane zalane wodą i podgrzane w mikrofali. Dorzucona żurawina i wszystko wymieszane z jogurtem naturalnym. Smacznie ekspresowo i zdrowo.

    OdpowiedzUsuń
  10. Polecam szybki, sycący, zdrowy i smaczny omlet owsiano-kokosowy z owocami

    Omlet owsiano-kokosowy z owocami
    Składniki:
    2,5 łyżki płatków owsianych
    1 łyżka mąki
    2 jaja
    1 łyżka mleka lub jogurtu naturalnego
    1 łyżka sezamu
    1 łyżka wiórków kokosowych
    Banan
    nektaryna
    truskawki
    winogrona zielone
    miód lub jogurt owocowy (najlepiej grecki)


    Jajka roztrzepujemy, dodajemy płatki owsiane, mąkę, mleko lub jogurt, sezam oraz wiórki. Całość mieszamy i smażymy na patelni z dwóch stron. Na gotowy omlet wykładamy pokrojone owoce – np. banan, nektaryna, truskawki, winogrona zielone. Na końcu polewamy miodem lub jogurtem (najlepiej sprawdza się owocowy jogurt grecki).
    Omlet świetnie smakuje również posypany posiekanymi orzechami włoskimi i laskowymi oraz płatkami migdałowymi. Całość polewamy miodem.

    marmar785@wp,pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja z tych wspaniałych produktów zrobiłabym energetyczne batoniki! Wiadomo...wakacje się skończyły, szkoła, praca i pogoda dają się we znaki, taki zastrzyk energii przyda się w ciągu dnia ;)
    Składniki:
    2 dojrzałe (czarne) banany
    1,5 szklanki płatków owsianych górskich
    40 g pestek dyni
    30 g ziaren słonecznika
    2 czubate łyżki miodu
    50 g suszonej żurawiny
    20 g dowolnych otrąb (u mnie pszenne)
    10 sztuk suszonych śliwek
    10 sztuk suszonej moreli

    Morelę i śliwki siekamy na kawałki. Banana rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego płatki owsiane, śliwkę, morelę, słonecznik, żurawinę, otręby, dynię i miód. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość pieczemy w 180 stopniach przez ok.25 min-30 min aż masa zrobi się lekko złota. Po upieczeniu studzimy i kroimy na prostokąty ;)
    Smacznego!
    Pozdrawiam,
    Natalie
    nataliekudli@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Kolbę dla mojego gryzonia. Patyczek i naklejone do niego ciasto składające się z wody, jajka i miodu. Następnie przyklejone sklejone miodem suszone owoce i zboża. Do piekarnika na 20 min
    bloona@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Maseczkę z płatków owsianych i jogurtu bo przywraca świeży wygląd skórze twarzy. =)
    dorota_gargas@onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja bym zrobiła dietetyczne BROWNIE!

    OdpowiedzUsuń
  15. I jeszcze CIASTO MARCHEWKOWE 2 szklanki cukru, 4 jaka, szklanka mąki pszennej, szklanka zmielonych płatków owsianych, 3/4 szklanki oleju, łyżeczka sody i proszku do pieczenia, łyżeczka cynamonu, 2 szklanki tartej marchwi, żurawina, pocięte w paski suszone morele i suszone śliwki. Zmiksować cukier z jajami, dodać mąkę i zmielone płatki owsiane. Wymieszać i dorzucić sode, proszek do pieczenia, cynamon. Zmiksować. Dodać marchew z suszoną żurawiną, śliwkami i modelami. Piec w 180 stopniach 40 minut. Z czarną herbatą pycha.

    OdpowiedzUsuń
  16. Widzę suszoną żurawinę a to idealny dodatek do moich ulubionych walijskich ciasteczek z patelni.
    W oryginalnym przepisie są rodzynki ale ja lubię eksperymentować więc często dodaję inne składniki, najczęściej żurawinę, pestki lub rozdrobnione orzeszki czy migdały też będą pasowały.

    Oto przepis

    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru ( jeśli dodaję suszone owoce to daję mniej )
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka
    1 szklanka rodzynek ( albo innych suszonych owoców, pestek, kawałki czekolady)
    1/2 kostki margaryny
    aromat waniliowy ( albo inny, z pomarańczowym są świetne)
    odrobina oleju do smarowania patelni

    Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Dodajemy margarynę, dosypujemy rodzynki. Jajka rozbełtane i wymieszane z aromatem dodajemy do reszty, wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie za suche można dodać łyżkę mleka. Tak wyrobione ciasto rozwałkowujemy na 1/2 centymetra. Za pomocą foremek wycinamy ciasteczka.

    Patelnię rozgrzewamy z odrobiną oleju. Ciasteczka smażymy po 3 minuty z każdej strony na złoty kolor.

    Ciasteczka są słodkie, kruche z wierzchu ale wilgotne w środku i szybko się je robi. Czasem nawet nie wycinam ciasteczek z formy tylko robię kulki z ciasta, spłaszczam je i kładę od razu na patelnię. Każde ciastko ma wtedy inny kształt ale mi to nie przeszkadza.

    Ciastka są idealne na ciepło z kubkiem mleka.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasteczka z płatków owsianych Moniki

    Składniki
    2 szklanki płatków owsianych
    110 g cukru
    110 g mąki pszennej
    110 ml roztopionego masła
    pól łyżeczki soli
    50 g sezamu do posypania
    1 jajko

    Wykonanie:
    Płatki owsiane wymieszaj z cukrem, mąką, solą, wbij jajko, wlej masło, ponownie wymieszaj,
    z masy formuj owalne, płaskie ciasteczka i układaj na blaszkę o wymiarach 29x42 cm, wyścielaną papierem do pieczenia.
    Przed wstawieniem do piekarnika obsyp ciastka sezamem.
    Piecz 30 minut w temperaturze 180 st C.
    Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  18. Agata Cieciuch4.10.2014, 21:26

    Ja zaproponuje zamiast ciasteczek, muffiny owsiane. Błonnikowa bomba jest idealna na śniadanie, podwieczorek oraz kolację. Jest to też świetny sposób żeby przemycić wartościowe składniki dzieciom i wszystkim wybrednym osobom.

    Muffiny owsiane
    1 szk. płatków owsianych
    1 szk. jogurtu naturalnego
    0,5 szk. zmielonych płatków owsianych
    0,5 szk. mąki
    2 Ł brązowego cukru
    4 Ł miękkiego masła
    1 pokrojone jabłko
    0,5 ł proszku do pieczenia
    2 ł cynamonu
    1 jajo
    0,5 szk rodzynek
    0,5 szk mieszanki żurawiny, moreli lub innych bakalii

    Płatki zalej jogurtem i odstaw na chwile. W tym czasie wymieszaj w miseczce cukier z masłem, następnie dodaj jajko i wymieszaj do połączenia. Do powstałej mieszanki dodaj płatki z jogurtem i wymieszaj. Następnie dodaj resztę składników oprócz jabłka i bakalii, wymieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj pokrojone jabłko oraz bakalie i delikatnie wymieszaj. Przełóż do papilotek i piecz ok 20 min w tem. 200C

    Smacznego

    Agata Cieciuch
    agata-9@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. A ja patrząc na te wszystkie specjały, owszem, widzę potencjał na pożywne i wartościowe śniadania, możliwości na zdrową przekąskę w pracy, a nawet na smaczne kotlety owsiane na obiad. Ale najbardziej interesuje mnie to, ile przyjemności z takiego podarunku mogłabym podarować sobie i Mężowi na chłodny jesienny wieczór, kiedy to zastanawiamy się, czy nie czas zapalić już w kominku. Takie chwile chętnie umilamy sobie grzańcem. Takim, którym można się również dobrze najeść. Zatem do dzieła! Na początek wybieramy ulubione wino półsłodkie lub półwytrawne dobrej jakości (czerwone lub białe według uznania). Dobieramy do tego bakalie, na które mamy ochotę. Do czerwonego wina niech będzie to suszona śliwka nadający głęboki aromat, orzechy laskowe z lekką goryczką i rodzynki dodające słodkości. Białe natomiast połączyłabym z suszoną morelą, która doda trochę słodyczy, orzechem włoskim, który podkreśli smak wina i żurawiny, która nie tylko przełamie smak swoją kwaskowatością, ale i pięknie zaprezentuje się w tej kompozycji. Wszystko to wrzucamy do rondla i podgrzewamy do temp. 70 stopni tak, by wywar się podgrzał, ale nie zawrzał . Jeżeli wybraliśmy wino wytrawne- można dodać 2 łyżki miodu, a jeżeli tak jak ja lubicie korzenną nutę, polecam szczyptę świeżo tartego cynamonu i 2-3 goździki. Całość polecam również spróbować z sokiem z jednej pomarańczy. Tak przygotowanego grzańca podajemy w kuflach z długą łyżeczką, którą z przyjemnością wyjadamy bakalie. Smacznego!:)
    Pozdrawiam,
    DD
    dagus90@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. GOŁĄBKI Z KISZONYCH LIŚCI
    Danie bez proporcji- wszystko na oka. Mięso dostosowuje się do ilości gości, do apetytu, wielkości główki kapusty, przyprawy do upodobań. Dobre do eksperymentowania dla młodych kucharzy.
    No ale na pewno kapusta ukiszona w całości, mięso (najlepiej jagnięcina z wołowiną, ale może być i łopatka wieprzowa), żeberka, wędzony boczek, wędzona słonina- kila plasterków na spód, cebula, sól, pieprz, liście laurowe, sproszkowana papryka słodka i ostra, 2 garści suszonej żurawiny.
    Potem tak jak gołąbki zawijamy mięsko z 1 garścią żurawiny, cebulą i przyprawami w liść i na bok. Tyle, że fajnie, bo nie musimy sparzać liści-no i to obieranie-wiele osób ma problem z obieranie słodkiej kapusty, a z kiszonej świetnie schodzą liście). Jeśli zostanie kapusta siekamy i wykładamy część na spód naczynia żaroodpornego i na to żeberka,wędzony boczek na to gołąbki, na to pozostała żurawina i na to szatkowana kapucha i żeberkomięsko. Podlewamy trochę oliwą i wodą. Dodajemy liście laurowe,sproszkowaną paprykę i inne przyprawy. Gotujemy/dusimy 2 godziny na małym ogniu.

    OdpowiedzUsuń
  21. GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ
    Kapustę obieram z liści. Liście gotuję w lekko osolonej wodzie.
    Kaszę nastawiam- miarka kaszy, 2 wody,Zrumieniam na oleju cebulkę i dodaję ją do kaszy,pieprz i sól i garść pokrojonych śliwek suszonych bez pestek firmy Bouton d'Or. I to mieszam i zawijam w liście. Naczynie żaroodporne wykładam częścią liści,na to gołąbki,i przykrywam liśćmi. Polewam olejem i na 40-50 minut do piekarnika.
    Moi rodzice dodatkowo polewają domowym olejem rzepakowym gotowe gołąbki na talerzu- smak ich dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  22. Drożdżowe mieszane widelcem bez wyrastania

    Składniki:
    Ciasto:
    3 żółtka
    2 całe jajka
    1 szklanka cukru
    10 dag margaryny
    90 g drożdży
    1 i 1/2 szklanki mleka
    mąka ( niecały kilogram) ok. 900 g
    Margarynę roztapiamy i studzimy.
    Do garnuszka wlewamy 1, 5 szklanki mleka, wrzucamy pokruszone drożdże i rozpuszczamy, jednak nie możemy dopuścić do takiej sytuacji, aby mleko się zagotowało. Nie czekamy na wyrośnięcie zaczynu, jak w tradycyjnym cieście drożdżowym.
    Szykujemy dużą miskę. Dajemy do niej żółtka i jajka i roztrzepujemy widelcem, do uzyskania koglu - moglu. Dodajemy cukier dalej wszystko mieszamy widelcem. Następnie dodajemy po trochu mąki, wszystko podlewamy drożdżami rozpuszczonymi w mleku. W międzyczasie wlewamy margarynę. Mieszamy widelcem, ale gdy już będzie gęste to mieszamy ręką.
    Ciasto wykładamy na blachę 36 x 24 cm posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.

    Kruszonka:
    150 g mąki
    100 g cukru
    80 g masła
    1 łyżka cukru wanilinowego
    Składniki na kruszonkę wsypujemy do miski i zagniatamy kruszonkę. Powinna być dobrze połączona, ale sypka.

    Dodatkowo:
    1 i 1/2 - 2 szklanki dowolnych owoców: jagody, truskawki, rabarbar, maliny, wiśnie, jabłka
    2 garście ulubionych bakalii
    Na przygotowane wcześniej ciasto wykładamy owoce, możemy je lekko obtoczyć w mące, posypujemy bakaliami oraz kruszonką.
    Pieczemy w 180 st.C. przez około 40 - 50 minut. Należy sprawdzić patyczkiem, czy się upiekło. Kroimy, jak jest już ostudzone.

    OdpowiedzUsuń
  23. Ciasto czekoladowe ... z czerstwym chlebem

    SKŁADNIKI:
    250 g czerstwego chleba
    1/2 szklanki gorącego mleka
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki masła
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    1 łyżka mąki pszennej
    POLEWA:
    4 łyżki masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki mleka
    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
    Czerstwy chleb przełożyć do garnuszka, zalać wrzącym mlekiem i rozgnieść dość dobrze widelcem, tak aby chleb wchłonął mleko.
    W drugiej misce wymieszać ze sobą pozostałe składniki, czyli: jajka, cukier, masło, kakao, cukier wanilinowy. Na koniec mieszając dodajemy papkę chlebową i 1 łyżkę mąki.
    Jeśli masa jest za rzadka, dodajemy jeszcze trochę pieczywa, jeżeli za gęsta, możemy dolać mleka. Wszystko zależy od gramatury wybranego pieczywa. Przekładamy do formy keksowe. Pieczemy 40 minut w 180 st. C.
    Polewę przygotowujemy w kąpieli wodnej. Gotową polewamy ostudzone ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  24. Chlebek bananowy

    3 banany
    10 dkg masła
    2 jajka
    3/4 szkl cukru
    2 i 1/2 szkl mąki
    3/4 szklanki suszonej żurawiny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 łyżeczka soli
    i jeśli ktoś zdobędzie aromat bananowy

    Rozgniatamy banany w misce, dodajemy masło, cukier, jaka i ucieramy. Dodajemy mąkę, proszek,żurawinę, sól i ew. aromat i mieszamy.
    Pieczemy 1 godzinę w temp. 160 st.

    OdpowiedzUsuń
  25. Ciasto herbaciane z bakaliami. Ma coś z piernika dzięki przyprawom korzennym.

    Składniki:
    2 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżki sklarowanego masła
    2 jaja
    1 szklanka mocnej, świeżo zaparzonej czarnej herbaty.
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2-3 łyżki ulubionych konfitur
    Cynamon, goździki (rozrobnione), imbir - szczypta
    200-250g bakalii

    Sposób przyrządzenia:
    1.Najpierw zaparzamy herbatę (musi być mocno zaparzona).
    2. Herbatą zalewamy bakalie i odstawiamy na kilka godzin. Następnie odlewamy herbatę. (Potem się przyda).
    3. Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy masło, konfitury i wlewamy herbatę.
    4. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy oraz bakalie.
    5. Przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki.
    6. Pieczemy ok. 30 min. w temperaturze 200C.

    Smacznego!


    agniiesia3@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  26. Mamy już coś na słodko, to teraz czas na sałatkę ze słonecznikiem.

    Sałatka z granatem i słonecznikiem.
    Potrzebujemy:
    - kapustę pekińską - szatkujemy, sałatka jest lepsza jeśli kapusta jest cieniutko poszatkowana
    - 3 piersi z kurczaka - kroimy na małe kawałki i przyprawiamy przyprawą do kurczaka - odstawiamy na 30 minut, następnie smażymy
    - słonecznik - ok. 100 g, prażymy na patelni, na której smażyliśmy kurczaka (słonecznik wchłonie resztki przyprawy)
    - puszka kukurydzy - odsączamy
    - dojrzały granat - nie może być białych skórek
    - papryka - sparzymy ją i kroimy w małą kosteczkę
    - szczypiorek pęczek - drobno kroimy
    - kilka ogórków konserwowych - kroimy w drobną kostkę
    Wszystko razem mieszamy. Dodajemy majonez. Odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Smaki się przegryzą i będzie smaczniejsza.

    agniiesia3@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  27. Rolada czekoladowa mocno alkoholowa

    Składniki:
    Biszkopt:

    6 jajek
    6 łyżek mąki pszennej
    6 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:

    2 szklanki mleka
    0,5 szklanki likieru czekoladowego
    2 łyżki wódki cytrynowej
    100 g masła
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki pszennej
    sok wyciśnięty w 1/2 pomarańczy
    laska wanilii
    3 łyżki kakao

    Przygotowanie:

    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać obie mąki i proszek, a następnie wymieszać na jednolitą masę. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia.
    Piec ok. 20 min w 180 st.C. Po upieczeniu na przygotowaną ściereczkę,
    oprószoną cukrem pudrem kładziemy gorący biszkopt i zwijamy w rulon. Czekamy,aż przestygnie.

    Do garnka wlać mleko, 3 łyżki cukru i zagotować. Potem ściągnąć z ognia. W
    misce wymieszać likier, wódkę, sok z pomarańczy z mąkami na jednolitą masę.
    Wlewać zawartość do mleka cały czas mieszając. Następnie całość wstawić z
    powrotem na ogień i dalej gotować. Dodać masło i startą laskę wanilii i mieszać, aż do jego całkowitego
    rozpuszczenia. Garnek odstawić i przykryć folią aluminiową.

    Letnim budyniem wysmarować upieczony biszkopt i z powrotem zwinąć w roladę.
    Schłodzić w lodówce. Następnie z czekolady rozpuszczonej nad kąpielą wodną zrobić na roladzie esy-floresy.

    OdpowiedzUsuń
  28. Zwiedzając blog ,,Szybkie Gotwanie ''czuje się jakbym chodził bo niebiańskich obłoczkach a każdy z Was niechaj pozna jak smakuje ,Moczka '' .W górniczej rodzinie się wychowałem i nieraz za zjeżdzającym w windzie ojcem płakałem .Mimo trudności życiowych ojciec wspaniale mnie wychował i swojego wolnego czasu nigdy mi nie żałował .Moczka to bardzo smaczna zupa bakaliowa ,która świąteczną magię w swym wnętrzu chowa.Mnóstwo bakalii z Inter Marche się w najduje bo ta marka niezwykłą jakość i polską tradycję nam funduje .Są to zdrowe słodkości dla całej rodzinki a są w niej suszone morele ,śliwki ,żurawina ,orzechy włoskie ,migdały i oczywiście rodzynki .Do jej wykonania potrzebna nam będzie z Inter Marche czekolada deserowa ,która moc endorfin w sobie chowa. Nie zapomnij dodać 800 gram piernika ,kóry z każdej sklepowej półki z Inter Marche do Nas przenika .Do wykonania Moczki zaproś wszystkich członków swej rodziny i wyciśnijcie sok z cytryny jeśli macie na to chęć a potrzebne będzie Wam ich pięć oraz 10 łyżek cukru białego w inter Marche kupionego .Jeśli ktoś woli może dodać łyżkę soli .Świat mimo problemów może być doskonaly jeśli w Waszej kuchni znajdą się białe jak śnieg migdały .Piernik w kostkę kroimy a na pewno jego smakiem całą swą rodzinę zadowolimy .Dla wygody moczymy piernik w dwóch litrach letniej wody .Migdały przez 5 minut gotujemy i z czasem nie szalejemy .Migdały kroimy i obieramy aż delikatne płatki uzyskamy .W garnku rozpuszczamy masło ,zmażymy mąkę i dzielimy się z każdym człowiekiem swym szczęśliwym dzionkiem .Namoczony piernik łączy z zasmażką dolewamy 3 litry wody i słuchamy przebojów Dody :) .Dodajemy bakalie ,połamaną czekoladę i sok z cytryny a do tej czynności zapraszamy wszystkie ze swej rodziny dziewczyny i nie tylko dla zabawy dodajemy sól ,cukier czyli polskie przyprawy .Moczkę od samego początku aż do końca gotujemy i mieszamy aż odpowiednią konsystencję zyskamy .Orzechy tłuczemy młotkiem a na pewno na Moczkę zdobędziemy ochotkę .Mój e-mail wara44@onet.pl http://zapisz.net/view.php?filename=775_marche.jpg

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z zaprezentowanych produktów nic specjalnego nie trzeba zrobić, po prostu każdym z nich cieszyć się przed wyjściem do pracy od poniedziałku do piątku, zdrowo się przy tym odżywiając. W:
      - poniedziałek - płatki owsiane popite czarną herbatą;
      - wtorek - maślanka z bakaliami;
      - środa - musli z mlekiem;
      - czwartek - jogurt;
      - piątek - serek homogenizowany.

      Usuń
  29. ZDROWY I SZYBKI TORCIK Z PŁATKÓW OWSIANYCH:

    Składniki:
    -3/4 kostki masła,
    - 1/4 szl. cukru,
    - 1/2 zblenderowanych migdałów (na mąkę migdałową),
    - 2 szkl. płatków owsianych,
    - garść dowolnych orzechów (np. dynia i słonecznik),
    - garść dowolnych bakalii (np. suszona żurawina)

    (zamiast mieszanki płatków, orzechów i bakalii można użyć 3 szklanek musli tropikalnego lub tradycyjnego)

    w garnuszku rozpuścić masło, dodać cukier, płatki owsiane, orzechy, bakalie i mąkę migdałową. Wszystko dokładnie wymieszać. Otrzymaną masę wyłożyć dno tortownicy o śr. ok. 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec ok. 15 min, do zrumienienia. Ciasto wyjąć i ostudzić.

    Na ciasto wyłożyć serek homogenizowany.

    Można przyozdobić owocami (maliny / brzoskwinie / jagody / borówka) lub po prostu podawać do kawki :)

    ewelpog@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  30. energetyczny KOKTAJL OWSIANO ORZECHOWY

    Składniki:
    3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
    1 szklanka mleka
    5 dag migdałów - podprażonych na patelni lub w piekarniku dla wydobycia smaku,
    5 dag orzechów laskowych - podprażonych na patelni lub w piekarniku dla wydobycia smaku,
    6 suszonych śliwek,
    2 łyżki rodzynek.

    Etapy przygotowania
    1) Płatki owsiane ugotować w wodzie
    2) w blenderze umieścić mleko, płatki owsiane, orzechy i bakalie. Zmiksować do jednolitej konsystencji.

    koktajl jest gotowy:) można przechowywać dłużej w lodówce

    pozdrawiam
    mirek
    mirek-egon@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  31. Z płatków, orzechów i suszonych owoców mogło powstać tylko jedno: batony zbożowe. Smaczne, zdrowe, pełne błonnika i witamin. Bardzo proste do zrobienia. Do zabrania do szkoły albo na spacer czy wycieczkę. Do wyboru dwie wersje smakowe. Przedstawiona poniżej z suszonymi morelami albo ze śliwką. Jak kto woli. Są raczej miękkie i nie kruszące.
    Składniki:

    1 szklanka płatków owsianych
    1 szklanka płatków jęczmiennych błyskawicznych
    1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    2/3 szklanki wiórków kokosowych
    1/2 szklanki posiekanych orzechów nerkowca
    1 szklanka posiekanych suszonych moreli
    1 jajko
    2 łyżki miodu
    1/4 szklanki wody
    2 łyżki oleju
    Miód wymieszać z wodą i olejem.
    Mieszanką polać suche składniki dobrze wymieszane w misce, dodać lekko ubite jajko. Wymieszać dokładnie. Rozprowadzić równą warstwą na blasze ok. 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec przez około 30 minut w temperaturze 180 st C. Lekko wystudzone pokroić w paski. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w zamkniętym pudełku lub słoiku.

    OdpowiedzUsuń
  32. OWSIANE CIASTO Z MALINAMI I Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI:

    Składniki:
    100 g mąki pszennej
    100 g płatków owsianych
    150 g miękkiego masła
    70 g brązowego cukru
    skórka starta z 1 cytryny
    100 g płatków migdałów
    125 g malin (mogą być mrożone)

    Połączyć składniki: mąkę, płatki i masło. Dodać cukier, skórkę z cytryny i 3/4 płatków migdałowych. wyrobić ciasto - ciasto powinno mieć konsystencję jak kruszonka, nie jednolitą.
    Foremkę do ciasta o śr. ok. 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć 2/3 ilości ciasta. Na ciasto rozłożyć równomiernie maliny, na które wysypać resztę kruszonki. Posypać płatkami migdałów.
    Piec w 190ºC przez ok. 30 min. Wyjąć i ostudzić.

    ewelpog@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  33. Placek Włoski alias "Salceson"

    6 dużych jabłek pokrojonych w kostkę
    szklanka cukru
    3 jaja
    2 szklanki mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka sody oczyszczonej
    wreszcie: bakalie, bakalie, bakalie....

    piec na blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą 40 min. w temp 180-200oC


    maciej miłek
    macieknar@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  34. należy wykorzystać wyłącznie produkty pokazane na zdjęciu czy można dodać coś od siebie?

    OdpowiedzUsuń
  35. Dobre śniadanie to podstawa udanego dnia. Dlatego przykładam do niego bardzo dużą wagę :) Z płatek owsianych, bakalii i mleka przygotowałabym "Pyszną Owsiankę Inaczej". Płatki należy uprażyć na suchej patelni. Dzięki temu nabiorą lekko orzechowego smaku. Następnie ugotować je na mleku. Rozlać owsiankę do miseczek, a na wierzchu ułożyć różnego rodzaju bakalie. Pyyycha :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Bardzo lubię jeść małe co nieco, na przykład gdy oglądam filmy albo pracuję na laptopie. Zawsze jednak staram się, żeby były to zdrowe przekąski. Podaję przepis na muffinki owsiane. Przepis na nie otrzymałam od siostry i od razu się w nich zakochałam. Teraz często je piekę, bo są szybkie i proste ale jednocześnie obłędnie pyszne.
    1,5 szklanki mąki owsianej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka cynamonu
    0,5 szklanki płatków owsianych
    1 jajko
    0,5 szklanki mleka
    3 łyżki oleju
    0,5 szklanki miodu
    po garści rodzynek, żurawiny, migdałów, suszonych śliwek, orzechów, wiórek kokosowych
    po łyżce słonecznika, sezamu, siemienia lnianego
    Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Wypełniamy ciastem foremki na muffiny. Pieczemy 25 minut w nagrzanym piekarniku.
    W domu pachnie pięknie muffinkami. Dobry pomysł na drugie śniadanie do pracy lub szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Zdrowe odżywianie,
    Dla naszego organizmu jest ważne niesłychanie,
    ŚNIADANIE to najważniejszy dnia posiłek,
    Po zjedzeniu go pożywnego każdy z nas czuje się jak osiłek.
    Zastrzyk energii na dzień cały dodaje,
    Nawet olbrzymi problem najmniejszym się staje.
    Pomaga zachować zdrowie,
    I dobre samopoczucie- każdy to powie.
    Powinno być w błonnik bogate, zawierać witaminy i mineralne składniki,
    Związki biologiczne i produkty węglowodanowe- „węglowodaniki”.
    Dlatego po chwili zastanowienia,
    Już teraz bez wątpienia
    Mój przepis na pożywne do łóżka śniadanie,
    Jest łatwy i szybki niesłychanie.
    Teraz składniki podam,
    I oczywiście wszystkie je razem dodam.
    3 łyżki płatków owsianych i 2 morele,
    5 łyżek musli - to jeszcze niewiele,
    2 łyżeczki różnych otrębów, 2 łyżki orzechów włoskich i 1 łyżeczka rodzynek,
    Och! uwielbia to mój Kubuś synek.
    Po 1 łyżeczce zarodków pszennych, ziaren lnu i kokosowych wiórek,
    Och! uwielbia to mój mąż Jurek.
    I jeszcze po 1 łyżeczce ziaren sezamu, dyni i słonecznika,
    Och !uwielbia to moja córka Monika.
    Na koniec miód lub cukier dodaję,
    I śniadanie pożywne w mik się staje.
    Wszystkie składniki mieszamy,
    I mlekiem zalewamy.
    A więc smacznego życzę,
    Kalorii nigdy na śniadaniu nie liczę.
    Córcia zamiast mleka chętnie jogurt stosuje,
    ten smak Jej kubki smakowe imponuje.
    Takie powyższe śniadanko często mojej rodzince przygotowuję,
    I każdy z nich pełen energii się czuje.
    Ostatnio to tydzień temu moja rodzinka cała
    Takie oto śniadanie do łóżka dostała.
    Śniadanie w łóżku nieporównywalnie lepiej smakuje,
    Dlatego taki rodzaj spożywania u nas w domu funkcjonuje.
    A potem mąż do pracy, dzieci do szkoły,
    I chociaż ich dzień jest ciężki , każdy z nich jest wesoły.

    OdpowiedzUsuń
  38. "CIASTECZKA BARDZO ZDROWE.
    To są świetne składniki na wypiek niskokalorycznych i o zniewalającym smaku ciasteczek :
    płatki owsiane wymieszać z jogurtem, dodać serek homogenizowany i bakalie.Proporcje należy ustalić samej w zależności od tego ile ciasteczek chcemy przygotować i z jakimi bakaliami.
    A gdy już ciastka będą gotowe to z przyjemnością możemy ich skosztować popijając czarną herbatą.Będzie to uczta dla "duszy i ciała"- bo zdrowa, smaczna i przyjemna.

    OdpowiedzUsuń
  39. Jesienna tarta dyniowa na owsianym spodzie

    Spód:

    200 g mąki
    40 g cukru
    100 g zmielonych płatków owsianych górskich
    jajko
    100 g masła

    Farsz:
    500 g dyni (najlepiej hokinado)
    500 ml maślanki
    2 jajka
    150 g cukru
    laska wanilii
    50 g pestek dyni


    Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu i studzimy. Łączymy z jajkiem, cukrem, mąką i płatkami, dobrze ugniatamy. Wkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy i układamy w formie do pieczenia tarty, nakuwamy ciasto widelcem.

    Dynię kroimy w kostkę i wkładamy do garnka. Dodajemy cukier, wanilię i maślankę, gotujemy aż dynia będzie miękka, wyjmujemy laskę wanilii, całość miksujemy. Po przestudzeniu łączymy z jajkami.

    Ciasto podpiekamy z obciążeniem przez ok. 15 min w temp. 180 stopni. Na ciasto wlewamy masę dyniową, posypujemy pestkami i pieczemy jeszcze ok 30-40 minut aż masa zesztywnieje.

    tyskatyska88@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  40. Zdrowe ciasteczka dyniowe

    Składniki:
    szklanka pure z dyni
    szklanka mąki migdałowej
    pół szklanki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
    2 łyżki cynamonu
    łyżka proszku do pieczenia
    1 jajko
    3 łyżki oleju kokosowego
    1/3 gorzkiej czekolady
    2 garści suszonej żurawiny.

    Ugotowaną dynię blendujemy na pure, łącząc ją z cynamonem, jajkiem, proszkiem do pieczenia oraz mąką migdałową. Miksujemy na jednolitą masę. Rozpuszczamy olej kokosowy dolewając go do masy. Wsypujemy mąkę kokosową i mieszamy. Na koniec wsypujemy pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę oraz żurawinę. Dynia oraz mąka kokosowa zapewnia słodki smak ciasteczek, jednak można dodać miodu, jeśli dla kogoś masa wyjdzie za mało słodka. Na blaszce formujemy ciasteczka w kształcie serduszek. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Podajemy z kawusią.



    dobiezka@o2.pl

    :)

    OdpowiedzUsuń
  41. A ja z suszonych śliwek, moreli, rodzynek i żurawiny przygotowałabym tradycyjne bretońskie ciasto Far breton, które posypałabym po upieczeniu prażonymi płatkami migdałowymi. Swoją strukturą przypomina flan lub pudding. Można podawać je zarówno na ciepło, jak i na zimno.
    Potrzebujemy:
    4 jajka
    75 g mąki pszennej
    60 g cukru
    200 ml śmietany 18%
    200 ml mleka
    25 g masła
    1/4 łyżeczki soli
    2 łyżki rumu
    1 laska wanilii
    suszone śliwki
    suszone morele
    suszona żurawina
    suszone rodzynki
    płatki migdałowe do posypania

    Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Foremkę lub małe foremki (np. kokilki) wysmarować masłem. Suszone śliwki, morele, rodzynki i żurawinę zalać rumem i odstawić. Mleko podgrzać z laską wanilii, wystudzić i odcedzić. Masło roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, stopione masło, śmietanę i mleko. Bardzo dokładnie wymieszać. Masa będzie płynna. Nasączone rumem suszone owoce rozłożyć na dno formy lub foremek. Masę wylać na owoce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut. W trakcie pieczenia ciasto wyrasta podobnie jak suflet, a następnie opada. Po upieczeniu posypać prażonymi płatkami migdałowymi i ewentualnie oprószyć cukrem pudrem.
    Z pozostałych produktów przygotowałabym pyszny chleb i bułeczki z płatkami owsianymi, pestkami dyni i ziarnami słonecznika na leniwe weekendowe śniadanie, a do herbaty na drugie śniadanie i podwieczorek - pyszne makowe babeczki z kremem z serka homogenizowanego z żurawiną i płatkami migdałowymi.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).