Mój blender niestety nie poradził sobie tak, jak powinien i koktajl nie ma idealnie aksamitnej konsystencji.
- 1/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 1/3 szklanki migdałów
- 1 banan
- 1/2-3/4 szklanki truskawek (lub innych owoców)
- sok jabłkowy 100% (lub woda) według uznania
- Kaszę oraz migdały wsypać do miski i zalać ok. 3 szklankami wody. Pozostawić na minimum 12 godzin (ale polecam dłużej).
- Po tym czasie bardzo dokładnie wypłukać kaszę i migdały na sicie pod bieżącą wodą.
- Kaszę i migdały przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować na gładko.
- Gdy dodajemy wodę można dosłodzić według uznania. Jeśli ktoś lubi, można dodać odrobinę cynamonu lub soku z cytryny.
Inspiracja: FoodPornVeganStyle.
Ciekawa propozycja z tym koktajlem :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała!
lubię 'chrupiące' koktajle. ciekawa propozycja, nawet bardzo :)
OdpowiedzUsuńHm, ciekawy skład.
OdpowiedzUsuńSpróbowałam i musze przyznać, że smak ma intrygujący. :))
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się tez Twój blog, na pewno będę tu co raz częściej zaglądać. ;)
i zapraszam do siebie - http://newhopenewlife-1996.blogspot.com/
;*