30 maja 2014

Koktajl z kaszy gryczanej i migdałów z truskawkami

Koktajl z kaszy gryczanej i migdałów z truskawkami
Ostatnio były koktajle z płatków owsianych, a teraz coś zaskakującego. Najbardziej dziwny w składzie koktajl, który do tej pory próbowałam, ale na szczęście jest całkiem niezły, biorąc pod uwagę zawartość surowej gryki (jeśli macie opory przed użyciem surowej kaszy, namoczoną można podgotować).
Mój blender niestety nie poradził sobie tak, jak powinien i koktajl nie ma idealnie aksamitnej konsystencji. 

  • 1/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 1/3 szklanki migdałów 
  • 1 banan
  • 1/2-3/4 szklanki truskawek (lub innych owoców)
  • sok jabłkowy 100% (lub woda) według uznania
  1. Kaszę oraz migdały wsypać do miski i zalać ok. 3 szklankami wody. Pozostawić na minimum 12 godzin (ale polecam dłużej). 
  2. Po tym czasie bardzo dokładnie wypłukać kaszę i migdały na sicie pod bieżącą wodą.
  3. Kaszę i migdały przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować na gładko. 
  4. Gdy dodajemy wodę można dosłodzić według uznania. Jeśli ktoś lubi, można dodać odrobinę cynamonu lub soku z cytryny.

Inspiracja: FoodPornVeganStyle.



 

4 komentarze:

  1. Ciekawa propozycja z tym koktajlem :)
    Chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię 'chrupiące' koktajle. ciekawa propozycja, nawet bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbowałam i musze przyznać, że smak ma intrygujący. :))
    Bardzo podoba mi się tez Twój blog, na pewno będę tu co raz częściej zaglądać. ;)
    i zapraszam do siebie - http://newhopenewlife-1996.blogspot.com/
    ;*

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).