Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Bardzo smaczna sałatka, która zawsze cieszy się popularnością. Idealna na Święta lub imprezę. Przepis od mojej bratowej :). Składniki na bardzo dużą salaterkę, jeśli spodziewacie się sporej ilości gości ;). Jeśli zaś robicie dla mniejszej ilości osób, to z połowy porcji.
- 4 puszki tuńczyka (w oleju lub sosie własnym)
-
400 g ryżu (4 torebki)
- 6 jajek
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka
fasoli czerwonej
-
1 duża cebula
- 4 ogórki konserwowe
-
250 ml majonezu Dekoracyjnego Winiary
- sól, pieprz
- Ryż ugotować do miękkości.
- Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.
- Tuńczyka, kukurydzę i fasolę odcedzić.
- Ogórki oraz cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, sól, pieprz i delikatnie wymieszać.
moja Mama kiedys czesto taką robiła. jest naprawdę pyszna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sałatki ryżowe, chyba kiedyś jadłam nawet podobną, tylko z większą ilością dodatków, pycha !
OdpowiedzUsuńJest pyszna. Zrobiłam z połowy porcji, czerwoną fasolę ugotowałam a ryż jest długi brązowy. Zanim dodałam ryż to dziesięciolatek wyjadał prosto z michy i był zachwycony. Czekam na następne takie przepisy.
OdpowiedzUsuńDziękuję za opinię:) Bardzo mi miło:) A najbardziej cieszy, gdy nasze dzieci jedzą z ochotą to, co im przygotujemy :)
UsuńZ czym można podać taką sałatkę? Pasuje pieczywo do ryżu?
OdpowiedzUsuńSałatkę można podać z pieczywem (zwykłym albo chrupkim).
Usuń