Jeśli komuś woli tradycyjny smak chleba, polecam przepis np. na chleb pszenno-żytni na zakwasie
czy żytni na zakwasie.
Składniki na 2 małe keksówki (20 cm):
- 500 g mąki gryczanej
- 250 g mąki żytniej (typ 720)
- 770 ml letniej wody
- 2,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3-4 łyżki zakwasu (u mnie pszenno-żytni)
- 1/2 szklanki różnych ziaren (np. słonecznik, czarnuszka, mak, siemię lniane)
- 1/2 szklanki otrąb
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- Słoik z zakwasem wyjąć z lodówki.
- Po ok. godzinie dodać 50g mąki i 50ml letniej wody, zamieszać i odstawić do wyrośnięcia.
- Odłożyć ze słoika 4 łyżki zakwasu, a resztę schować do lodówki.
- Wszystkie składniki chleba wyrobić, a ciasto odstawić na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką.
- Przełożyć ciasto do keksówek posmarowanych tłuszczem oraz podsypanych otrębami (lub do silikonowych keksówek).
- Zwilżyć wierzch ciasta mokrą ręką i posypać ziarnami.
- Zostawić na ok. 10-12 godzin przykryte ściereczką.
- Piec na dolnej półce piekarnika rozgrzanego do 200 'C przez ok. 55-60 minut.
uwielbiam taki chleb!
OdpowiedzUsuńNo i przekonałaś mnie ;) Będę piekła chleb ;)
OdpowiedzUsuńSuper. Czekam w takim razie na zdjęcie pierwszego chleba :)
UsuńJest fantastyczny! Pyszny, ciężki,nie jest suchy i mega zdtowy. Taki jak uwielbiam.
OdpowiedzUsuńAngeliko, bardzo mnie cieszy, że Ci smakował :) Pozdrawiam:)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy to ciasto powinno być lejące, bo mi takie wyszło?
Ciasto przed pieczeniem powinno być rzeczywiście odrobinę rzadsze od typowych ciast chlebowych, ale na pewno nie lejące; jest raczej gęste. Proszę dosypać trochę więcej mąki.
UsuńFajny przepis, mam jedno pytanie: zakwas ma być aktywny (np 12 h po dokarmieniu), czy po prostu wyjęty z lodówki i w temperaturze pokojowej (czyli głodny, przed dokarmieniem)?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Koma
Zakwas nie może być zimny. A po ogrzaniu:
Usuń-albo go dokarmiamy i czekamy aż lekko podrośnie, wtedy dodajemy do ciasta, mieszamy, dodajemy płatki i ziarna i ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin
-albo dodajemy go do wszystkich składników ciasta i odstawiamy ciasto aż lekko wyrośnie, po czym zabieramy część ciasta do słoika, a do pozostałego ciasta dodajemy płatki i ziarna
Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKoma
Mam pytanie, do tej pory piekłam chleb, do którego dodawałam 1/3 zakwasu, na ilość mąki, czyli 1-kub.mąki żytniej razowej i 2 inne. plus 1 kubek zakwasu. Czy te 3-4 łyżki zakwasu są wystarczające na ilość mąki w przepisie? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJeśli masz silny, stary zakwas, to wystarczą 3-4 pełne łyżki. Jeśli zakwas niedawno zrobiłaś i piekłaś na nim chleb dopiero kilka razy, trzeba dodać więcej zakwasu.
UsuńWitam. Chciałem podziękować za przepis na ten piękny chleb, dodam tylko że mój chleb wyrósł w 5 godzin. Zmieniłem tylko ziarenka w chlebie, dodałem słonecznik i płatki orkiszowe. Pozdrawiam Zbyszek p/s zdjęcie wysłałem na E-maila
OdpowiedzUsuńZbyszku,cieszę się,że skorzystałeś z przepisu i jesteś zadowolony z efektu końcowego :). Dziękuję bardzo za zdjęcie. Zamieszczę je na IG i FB.
UsuńPozdrawiam :)
Pyszny chlebek! Zwykle piekłam chleby żytnie i orkiszowe, ale już trochę mi się znudziły. Ten chleb gryczany jest świetnym urozmaiceniem. Trafia na listę moich ulubionych 😊
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) Cieszę się, że zasmakował :). A gdyby i ten się znudził, to pod etykietą "pieczywo" znajduje się wiele różnych przepisów na chleb. Pozdrawiam.
Usuń