1 czerwca 2012

Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki


Zamiast tradycyjnego pasztetu proponuję wersję wegetariańską.  
Pasztet jest trochę czasochłonny ale warto go upiec, jako zdrowsza odmiana dla wędlin czy pasztetu mięsnego ;).


  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 4 marchewki
  • 3 jajka
  • 150 ml oleju rzepakowego 
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 4 ziarna angielskie w całości
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (dałam 1/2 słoiczka)
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  •  sól, pieprz, imbir w proszku, curry, chili, papryka słodka, majeranek
  • 1 łyżeczka kuminu w całości (można pominąć)
    Soczewicę opłukać na sicie i zalać 2 szklankami zimnej wody. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż soczewica rozpadnie się. Można ją gotować w warzywnym wywarze (dać ziele angielskie i liść laurowy oraz majeranek - pomagają w trawieniu). 
     
    Przygotować osobno sporo drobno tartej marchewki i drobno pokrojonej cebuli (posiekać mikserem). Smażyć cebulę z marchewką na oleju często mieszając. 
    Do tego dodać sól, pieprz, kumin, chili i słodką paprykę i chwilę podsmażyć się na patelni z warzywami. Można również dodać curry, imbir, odrobinę sosu sojowego, ketchup czy koncentrat pomidorowy.
    Rozpadające się warzywa wymieszać z soczewicą (wyjąć i wyrzucić ziele angielskie i liść laurowy), dodać natkę pietruszki. 
    Mieszanka powinna być bardzo pikantna, złagodnieje po dodaniu jaj. Przed pieczeniem konsystencja pasztetu jest rzadka. Można całość zmiksować, ale grubsza faktura chyba wygląda ciekawiej. By pasztet był kremowy i wilgotny, musi mieć sporo tłuszczu. 

    Piec w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 st. C. ok. 30 - 40 min (zależy czy pasztet jest wysoki czy nie).  
    Przed włożeniem do piekarnika dobrze wygładzić, dociskając łopatką, aby usunąć powietrze.  
    Przed krojeniem dobrze  schłodzić w lodówce. 


2 komentarze:

  1. Jest pyszny, zrobiłam z selerem naciowym. Rodzina zaakceptowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że podzieliłaś się opinią:) Najbardziej cieszy to, że również rodzince smakuje, bo wiadomo, że na ogół faceci i dzieci nie za bardzo przepadają za takimi potrawami ;) Pozdrawiam:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.
Nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks