Zamiast tradycyjnego pasztetu, proponuję wersję wegetariańską.
Pasztet jest trochę czasochłonny ale warto go upiec, jako zdrowsza odmiana dla wędlin czy pasztetu mięsnego ;).
Pasztet jest trochę czasochłonny ale warto go upiec, jako zdrowsza odmiana dla wędlin czy pasztetu mięsnego ;).
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 4 marchewki
- 3 jajka
- 150 ml oleju rzepakowego
- 3 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1 cebula
- 4 ziarna angielskie w całości
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (dałam 1/2 słoiczka)
- 1 łyżka ketchupu pikantnego
- sól, pieprz, imbir w proszku, curry, chili, papryka słodka, majeranek
- 1 łyżeczka kuminu w całości (można pominąć)
- Soczewicę opłukać na sicie i zalać 2 szklankami zimnej wody. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż soczewica rozpadnie się. Do jej gotowania dobrze jest dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz majeranek (pomagają w trawieniu).
- Podsmażyć na oleju posiekaną cebulę oraz drobno tartą marchewkę, często mieszając.
- Następnie do warzyw dodać dowolne przyprawy (sól, pieprz, kumin, chili i słodką paprykę, można również dodać curry, imbir, odrobinę sosu sojowego, ketchup czy koncentrat pomidorowy) i chwilę jeszcze smażyć się na patelni.
- Rozpadające się warzywa wymieszać z soczewicą (wyjąć i wyrzucić ziele angielskie i liść laurowy), oraz dodać natkę pietruszki.
- Całość powinna być bardzo pikantna, ale złagodnieje po dodaniu jaj (dodajemy je na sam koniec, do lekko przestygniętych warzyw).
- Przed pieczeniem konsystencja pasztetu jest rzadka. Można całość zmiksować, ale niektórzy lubię grubszą fakturę pasztetu.
- Piec w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 st. C. ok. 30 - 40 min (zależy czy pasztet jest wysoki czy nie).
- Przed włożeniem do piekarnika dobrze wygładzić, dociskając łopatką, aby usunąć powietrze.
- Przed krojeniem dobrze schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Na podstawie przepisu Agnieszki Kręglickiej
Jest pyszny, zrobiłam z selerem naciowym. Rodzina zaakceptowała.
OdpowiedzUsuńSuper, że podzieliłaś się opinią:) Najbardziej cieszy to, że również rodzince smakuje, bo wiadomo, że na ogół faceci i dzieci nie za bardzo przepadają za takimi potrawami ;) Pozdrawiam:)
Usuńa jakich rozmiarów keksówka:)?
OdpowiedzUsuńU mnie 20*8cm, ale może być też o nieco innych wymiarach - najwyżej pasztet będzie wyższy/niższy.
Usuń