10 czerwca 2012

Strzępiec/ Pleśniak

Bardzo popularne i smaczne ciasto. Uwielbiam:)
    Zagnieść razem:
    • 6 żółtek
    • 6 łyżek cukru
    • 3 szklanki mąki
    • 1 łyżkę smalcu (niekoniecznie)
    • 1 kostka margaryny
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    dodatkowo:
    • 1 szklanka cukru (do białek)
    • dżem porzeczkowy (1 szklanka)
    • kakao
    Wyrobione ciasto podzielić na 3 części. Do 1 części dodać trochę kakao. 
    Schłodzić w zamrażalniku przez kilkanaście minut dwie części ciasta: jasną i ciemną.

    Spód: rozwałkować trzecią część ciasta (jasnego), na to wyłożyć dżem porzeczkowy. 
    Następnie warstwę ciemną zetrzeć na tarce i na to wyłożyć ubite z 1 szklanką cukru białka.
    Oprószyć jasnym ciastem startym na tarce. Piec 40min.w piekarniku rozgrzanym do 180'C.

    2 komentarze:

    ** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

    ** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).