Zagnieść razem:
- 6 żółtek
- 6 łyżek cukru
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżkę smalcu (niekoniecznie)
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru (do białek)
- dżem porzeczkowy (1 szklanka)
- kakao
Wyrobione ciasto podzielić na 3 części. Do 1 części dodać trochę kakao.
Schłodzić w zamrażalniku przez kilkanaście minut dwie części ciasta: jasną i ciemną.
Schłodzić w zamrażalniku przez kilkanaście minut dwie części ciasta: jasną i ciemną.
Spód: rozwałkować trzecią część ciasta (jasnego), na to wyłożyć dżem porzeczkowy.
Następnie warstwę ciemną zetrzeć na tarce i na to wyłożyć ubite z 1 szklanką cukru białka.
Oprószyć jasnym ciastem startym na tarce. Piec 40min.w piekarniku rozgrzanym do 180'C.
Następnie warstwę ciemną zetrzeć na tarce i na to wyłożyć ubite z 1 szklanką cukru białka.
Oprószyć jasnym ciastem startym na tarce. Piec 40min.w piekarniku rozgrzanym do 180'C.
pyszne jest to ciasto!:)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń