Smak dzieciństwa ;) Ciasteczka zrobiłam testowo z płatków owsianych górskich, ale zbyt długo trzeba je podgrzewać, wiec zdecydowanie polecam błyskawiczne.
- 2,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki kakao
- 5-6 łyżek masła
- 6-7 łyżek mleka skondensowanego/ mleka
- 1 aromat waniliowy, migdałowy lub rumowy
Wszystkie składniki (z wyjątkiem płatków) umieścić w garnku - na małym ogniu, rozpuścić stale mieszając, dodać płatki. Jeśli w garnku masa jest zbyt sucha można dodać więcej masła/mleka. Podgrzewać do miękkości. Gdy masa jest plastyczna, zdejmujemy garnek z ognia. Układać łyżką na dużym talerzu formując małe ciasteczka. Pozostawić do zastygnięcia.
Już leżą na moim stole!:D
OdpowiedzUsuńsuper! zatem życzę smacznego :)
Usuńpycha, dodałam troszkę nasion sezamu, owoców żurawiny i rodzynki, właśnie owoce podkreśliły smak, a dzisiaj zamiast płatków owsianych nasypałam kukurydzianych, trudno się formowało dlatego następnym razem trochę je pokruszę. Jedne i drugie były pyszne. Przepis trafia do mojego zeszytu :)Bardzo polecam, szybko się robi a znikają w szybkością ponaddźwiękową :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że je zrobiłaś i podzieliłaś się swoją wersją:) Widzę, że również lubisz eksperymenty w kuchni - i tak trzymać ;) Pozdrawiam:)
Usuń