11 czerwca 2012

Ciasteczka owsiano-kakaowe bez pieczenia


Smak dzieciństwa ;) Ciasteczka zrobiłam testowo z płatków owsianych górskich, ale zbyt długo trzeba je podgrzewać, wiec zdecydowanie polecam błyskawiczne.

  • 2,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki kakao
  • 5-6 łyżek masła
  • 6-7 łyżek mleka skondensowanego/ mleka
  • 1 aromat waniliowy, migdałowy lub rumowy

Wszystkie składniki (z wyjątkiem płatków) umieścić w garnku - na małym ogniu, rozpuścić stale mieszając, dodać płatki. Jeśli w garnku masa jest zbyt sucha można dodać więcej masła/mleka. Podgrzewać do miękkości. Gdy masa jest plastyczna, zdejmujemy garnek z ognia. Układać łyżką na dużym talerzu formując małe ciasteczka. Pozostawić do zastygnięcia. 

4 komentarze:

  1. pycha, dodałam troszkę nasion sezamu, owoców żurawiny i rodzynki, właśnie owoce podkreśliły smak, a dzisiaj zamiast płatków owsianych nasypałam kukurydzianych, trudno się formowało dlatego następnym razem trochę je pokruszę. Jedne i drugie były pyszne. Przepis trafia do mojego zeszytu :)Bardzo polecam, szybko się robi a znikają w szybkością ponaddźwiękową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że je zrobiłaś i podzieliłaś się swoją wersją:) Widzę, że również lubisz eksperymenty w kuchni - i tak trzymać ;) Pozdrawiam:)

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).